用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教大家覺得考成功考到小學具備既條件 ...
樓主: jhorizons
go

請教大家覺得考成功考到小學具備既條件

引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-13+發表回

原帖由 gigiwin888 於 15-02-13 發表
二個12月尾,面試看表現,識人係一月大b都冇offer
同1)資質、2)屋企家教有關。就算大B你唔教,一樣表現差。况且考官知你係大B,要求會提高。

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-02-13+發表

原帖由 kim107 於 15-02-13 發表
同1)資質、2)屋企家教有關。就算大B你唔教,一樣表現差。况且考官知你係大B,要求會提高。

...
絕對覺得對大B要求真係高些,大B唔易做

引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-12+發表回

唔係,識二個細b,一個有7個offer,一個有3個offer

不過識有一個冇offer,完全唔關大細b事,面試看表現
唔可以淨係 睇大細b同能力..仲有家庭背景..我覺得一定有關係...仲有宗教因素呢...

引用:回覆+gigiwin888+的帖子 Ic。我小朋友有萊

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-12 發表
回覆 gigiwin888 的帖子

Ic。我小朋友有萊恩offer,york分校,唔知有無競爭力
我都想知萊茵有無競爭力?

唔好意思, 我不太清楚箂茵, 你可問下老師

其實考直資/私小, 面試時老師好容易便知道小朋友是否學校要的類型, 有些小學like活潑型, 有些要文靜型, 小朋友性格不能改變, 唯有做好基本禮貌先

邊d中意文靜型呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家覺得九龍塘嗰幾間考直私成績好,係因為本身揀呢d學校嘅家長對孩子期望較高,而呢幾間已經有差唔多兩千人,如果佢地一半讀直私,小學每級百幾人,都要6-7間學校先搞得掂呀!

考直私,首要係禮貌,教養,然後加埋愛閱讀,能言,好奇愛學習,肯定大把offer!

至於細B,唔一定K1食白果就等於小一嗰轉都係食白果,倒轉~ K1多offer,亦唔等於小一都多offer
我大仔有個好同學(12月細女),K1無d比較出名嘅學校收,waiting入KM,到小一有好幾個offer (包括SFA同DGJS),我仔當年有KV/SC/KM am揀架 ,到頭來咪係得SFA offer only!

其實小一係一場matching game,學校揀一d適合佢地嘅小朋友,家長選擇一間適合自己嘅學校,唔好睇得失睇得咁嚴重,因為呢轉唔似K1,小朋友一定會有書讀架!而且...好可能越係家長唔想入嘅學校,小朋友越會讀得開心!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

回覆:ronwong 的帖子

認同考K輸唔代表小一都输,有人K有很多offers 便以為自己小朋友優勝,其实考K得個幾分鐘只是對熱身快同說話叻小朋友有數,未必真係最醒個班,到小一就真係考實力見真章

回覆:請教大家覺得考成功考到小學具備既條件

我的兒子就是好例子,K1得好少offer, P1 就非常掂(唔好問我點解,我都成日問自己)!家長做到的只是培養小朋友品格和學術達到一定水平,其他就係matching game , 有學生間間唔收,得神校收;有學生就間間中,先盡力而後隨縁吧!

回覆:小曳人 的帖子

你講得真好

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Anna媽媽+於+15-02-13+發表回

Y字頭幼稚園
係唔係名列前茅?聽聞York成績表排名次

Anna媽媽 發表於 15-2-12 14:39

我覺得TSL,CKY,SFA應該中意學術型幼稚園,但KTS,APS,TT呢d可能無咩preference挂? ...
錯勒,APS  只見一次你話會唔會考得淺?KTS 除左學術要有番甘上下,重要了解家庭教育喎!TT 無報就唔知深定淺勒

回覆:LedTV 的帖子

係,如果考1-10名,會排在成績表上。

引用:回覆+creama+的帖子 我真係無打算幼稚園就

原帖由 Anna媽媽 於 15-02-12 發表
回覆 creama 的帖子

我真係無打算幼稚園就出去補習,甘細個,幾時補到頭。
Agree

面試都可以睇到小朋友同父母做事有幾認真既,識有好多人全軍覆沒,都係抱住見識下既心態,欠缺誠意;呢d心態,好難被學校認同的。不過又咁講,認真面試既人又有好多好多。