用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私幼英普vs 津校/直資/私小
go

私幼英普vs 津校/直資/私小 [複製鏈接]

如題.  應該點選擇好? 讀私幼英普係咪唔應該揀津校?  好煩惱
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

無關係架,大把津校普教中!
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

津校VS直資VS私校只係funding模式, 唔代表一定辦得好定一定辦得唔好
舉個例, 如果喇沙/Maryknoll收你小朋友, vs一間著通的私校直資, 你點揀?
又例如, 你好鐘意CKY行國際路線, vs地區傳統名校, 你又點揀?

了解多d再決定吧!

My reason to let my kid to ENG+PTH kinder is to build up his language skill while he is still young and free.  Nothing proof to be unable to switch from PTH to CANTONESE in school.  Children pick up language skill faster than adults.  It should not be a problem for them to pick up a new language.  Just a matter of time.  For my case, I still target local schools.. so to broaden my choice to have schools that use PTH to teach Chinese.  

回覆:私幼英普vs 津校/直資/私小

其實讀私幼英普,是希望加強小朋友的語文能力和增加語境,反而想想上到小一,如何延續這個理念!

引用:其實讀私幼英普,是希望加強小朋友的語文能

原帖由 HMmummy 於 15-02-09 發表
其實讀私幼英普,是希望加強小朋友的語文能力和增加語境,反而想想上到小一,如何延續這個理念!

...
我小朋友讀英普幼稚園,會 target 英少和普教中的學校。

直gC較resource 點都多些,net 都可請多幾個,如語境是first priority, 難揀咩?

到小學只係英文堂係英文,而且未必成堂英文堂都係講英文。覺得會浪費左4年係英普學校既英文。

BG930 發表於 15-2-9 12:22
到小學只係英文堂係英文,而且未必成堂英文堂都係講英文。覺得會浪費左4年係英普學校既英文。

...
不論直資, 私立, 定係官津小學, 係香港既英小, 其實真係好少. 而且唔係你想入就入到囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:到小學只係英文堂係英文,而且未必成堂英文

原帖由 BG930 於 15-02-09 發表

...
真係唔會浪費,上到小一,你會看見小朋友容易pick up,和提高閲讀能力。

引用:Quote:原帖由+BG930+於+15-02-09+發表到小

真係唔會浪費,上到小一,你會看見小朋友容易pick up,和提高閲讀能力。

...
呢點我知呀。問題咪係度囉。

引用:Quote:原帖由+BG930+於+15-02-09+發表到小

...
嗯,始終未到嗰日都未知會點。如讀津小,都會繼續揾人補。希望唔好倒退。

如果英普上一般小一,oral 退步在所難免,因為都冇得講,除非去DB/DG/CKY.

我估唔止呢幾間!

‹ 上一主題|下一主題