用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友有冇補習呀?
樓主: mybabylove
go

你地小朋友有冇補習呀? [複製鏈接]

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 原來如此,咁可以事

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-31+09:18+對一

IloveJJ 發表於 15-3-31 16:53
你個女竟然咁得閒,知道隔離係咁?
係, 佢話隔離停晒筆, 望天花。佢話成日都係咁, 佢有好心提佢唔識要跳走做其他先, 但對方好似get唔到

引用:回覆+coco_cocopig+的帖子 補習社就應該要

原帖由 kayi0556 於 15-02-10 發表
回覆 coco_cocopig 的帖子

補習社就應該要搵專科班, 私補應該兩樣都ok,  但上到高小就應該唔得啦
Me too

回覆 little_yolky 的帖子

你囡咁八卦,咁佢多唔多careless?  
我女小一都試過亂做中文卷,因為老師提佢地做快d, 不過其實佢有足夠時間做,我見佢閱讀理解其中一條寫三行字解釋,再有時間更改前面句子。之後我同佢傾返考試係咪老師都會提佢地時間的,不過佢唔信我!所以現在如果我比補充考卷佢做,我就set timer 等佢知自己有足夠時間做卷。但因為不是真的考試,佢就停吓又做吓,一見到句子就跳來做。

之前BK有家長話用遊戲方法温書,其實對不太願意温習的小朋友是幾好的方法。今次中考,温習詞語我便用了這個方法,最少佢比較願意温,但我便要花時間陪佢。

回覆:mybabylove 的帖子

有呀,上中英數專科班

回覆:你地小朋友有冇補習呀?

scyauchris 發表於 15-4-1 08:46
回覆 little_yolky 的帖子

你囡咁八卦,咁佢多唔多careless?  
中文沒有careless mistakes, 都係真唔識的; 英文有少少careless mistakes; 至於數學, 基本上都係careless mistakes, 只有少數真唔識。

冇補習,自己以前做過補習老師,明白學習技巧及小朋友對補習老師會有倚賴,所以只是有需要時才重點引導,盡量由小朋友自己掌握摸索是最好。效果出來暫時唔錯。

我囡小一,成日叫我比佢去補習,因為班中最叻的同學是去補習的,我是全職媽咪,當然不給她去補習。如果是在職媽咪,就應把有限的時間用來親子,保住關係最重要。

kayi0556    發表於 15-4-7 20:38

佢小五有補習

小四仔,冇補習,雙職父母,放學自己做功課及温習,有婆婆及工人提吓,我哋對功課及默書冇要求,只係考試會比街外補充練習做,keep到係全級4班中1班的精英班,全級30/133名內浮動。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg
‹ 上一主題|下一主題