用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友有冇補習呀?
樓主: mybabylove
go

你地小朋友有冇補習呀? [複製鏈接]

回覆:你地小朋友有冇補習呀?

我都好想搵私補中文老師

沒有補習, 因有屋企人睇

coco_cocopig 發表於 15-2-8 00:38
有呀,我屋企無人湊,加上兩隻馬騮一黏埋一齊就玩到傻,所以有參加功課輔導班,其實都係睇撞唔撞正好老師。 ...
請問可否pm我補習社資料?謝謝!

洋蔥頭媽咪 發表於 15-2-10 00:02
我大仔以前冇補習,但我發覺佢弱科就算跟得到,始終根基都唔夠穩固,所以我細仔小三起已開始專科補習,一般 ...
請問有沒有中文及數學老師介紹?謝謝!

有補習,補功課班,不過一定要補操卷班,對小朋友很大幫助,好處不多講,私人補習無卷差很遠的

一個星期兩堂共三小時外籍老師英文。一堂學劍橋,一堂會話閲讀寫作。都係小組形式。
我仔理解能力算好,但識字少,唔肯記,成日串錯字,唔知再大啲會唔會改善?
以前唔喜歡喺外面學英文,現在兩個老師嘅堂都喜歡返,可能外籍老師活動教學,令我仔次次都期待返,不過返左兩個月only.希望keep住喜歡。
我現在俾仔仔去補英,主要想打好個底,令佢喜歡英文。
中文小一時都唔好,但通過閱讀,中下變小二中上了。
數學唔駛理。
所以現在暫時補英文。剛開始,未知效果。

引用:如果有補習,成績係咪會好D呢? +

原帖由 mybabylove 於 15-02-07 發表
如果有補習,成績係咪會好D呢?
沒有補,唔知會否成績好啲,不過我都唔太想比佢地補,一來時間,二來錢,三來我想佢地自己負責多啲

我個仔都是上功課輔導班,三年級, 不過上月開始老師由天水圍搬去元朗. 我是放工都八點, 我回家對功課. 晚晚十一時先有得休息.
叫姐姐放學由天水圍帶仔去元朗以前的老師,姐姐又話遠. 因為之前的老師跟得好, 完全放心. 上個月比佢去其他的功輔班, 上了兩星期每天都欠功課. 想死

一個星期一堂1小時外籍老師上門補英文。囡囡好鍾意, 有遊戲玩, 老師專攻囡囡弱項,會俾小量功課
其他就冇補

回覆 jennylovemama 的帖子

有無好的操卷班介紹下, 亞仔成績一般, 但中文科最差, 每次都是緊緊合格, 開始担心呈分試會死在中文上

回覆:大件仔 的帖子

回覆 coco_cocopig 的帖子

有無中文班提供下呢?

回覆 jennylovemama 的帖子

掂解一定要去操卷班,是否要達到100分?如果操完卷都是90頭至90中,基本上不用操卷都可以取得到分數。

引用:回覆+jennylovemama+的帖子 掂解一定要去

回覆 IloveJJ 的帖子

原來如此,咁可以事但買出面補充做,不用浪費時間坐車去補習社。叫佢考試不用寫字太靚,可以嗎?唔識就skip, 直頭唔好浪費時間想,之後double check 才做。
但操卷可以令佢寫快d嗎?中文考試前,我都比外面補充考卷佢做,等佢習慣寫多d字,唔會見到咁多野寫已不想做或覺得辛苦。

支持同意!
誰都想拿滿分, 但考試總有估不到的,
退而求盡量取分, 都要有技巧
最少當然是要做晒
當然也不是亂做
有溫習嘛
但亦要小朋友明白考試不是寫字比賽
考試必須分秒必爭
只要寫出來的,老師能看得到便有機會了
如果慢吞吞
就算已寫的是全部答對

但結果做不完全卷
就肯定吃虧
慢慢就戒不掉這習慣
連日後當上抄筆記都是吃虧的一群

IloveJJ 發表於 15-3-31 09:18
對一啲慢熱/做野慢既小朋友,操卷就好重要囉!我個仔中文不嬲9字頭,我都無同佢溫,但佢上次,就因為一題唔 ...
係呀, 我囡囡隔離位就係咁, 測數學, 中間一題唔識, 就坐响度諗, 搞到最後半份卷無做, 得4x分唔合格。

又冇諗過會有一題唔識,然後後面全部冇做既情況... 我女係全卷scan一次,然後做晒最簡單個d,之後複雜個d,做晒之後由頭覆一次
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 原來如此,咁可以事

原帖由 scyauchris 於 15-03-31 發表

原來如此,咁可以事但買出面補充做,不用浪費時間坐車去補習社。叫佢考試不用寫字太 ...
我仔平時嘅字幾靚下,但考試嘅字唔會靚,但求快得來清楚就算!無試過做唔晒卷,還有時間check! 考試技巧都有用,我教我仔,唔肯定的放後面才做!

‹ 上一主題|下一主題