用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 現在民生家長,有沒有後悔入民幼?
go

現在民生家長,有沒有後悔入民幼?

回覆:現在民生家長,有沒有後悔入民幼?

如果小朋友唔受谷,都好辛苦!老師會打電話叫父母跟緊啲!

回覆 HMmummy 的帖子

請問K幾開始谷?而家K1我覺得好輕鬆,我仲覺得太過輕鬆

回覆:tenko 的帖子

如果你唸住升上民小,要有心理準備要跟緊功課。

請問民幼一班多少人? 收85%上民小, 即15%收街外.

民小有6班小一, 35人一班?

係民小的85%學位留給民幼, 但今年出生率高, 民幼k3有L咁多班, 一班最少36人, 民小有6班一班有大約40人, 即係幼稚園四百幾人, 小學收大約二百人

引用:係民小的85%學位留給民幼,+但今年出生率高,

原帖由 leung_michelle 於 15-04-24 發表
係民小的85%學位留給民幼, 但今年出生率高, 民幼k3有L咁多班, 一班最少36人, 民小有6班一班有大約40人, 即 ...
私校都要1班40人?!好大班喎!

回覆:tenko 的帖子

我都可以幾肯定你可以喺K2頭幾個月,將好輕鬆呢個感覺完全消除

回覆:ronwong 的帖子

我同太太倆個都由K1讀到F7,兩個小朋友都由民幼上咗民小。個人感覺,現在嘅民幼不知所謂,反而民小好,民小老師有heart好多。反而民幼感覺眼高手低,之前好嘅老師又走咗好多。民幼之所以俾人感覺好似好堅,好多人報,純粹只係一條龍關係,要硬啃民幼而已。如果可以有其他方法入到民小(我知其實冇),一定skip民幼

leung_michelle 發表於 15-4-24 17:33
係民小的85%學位留給民幼, 但今年出生率高, 民幼k3有L咁多班, 一班最少36人, 民小有6班一班有大約40人, 即 ...
Sorry! 想更正你的資訊,因為本人是今年K3家長,今年K3共10班,每班36人,所以全級只有360人。另外今年的K2和K1已經少收了人,好似K2共300人,K1共330人,有錯請更正。

回覆 papachai 的帖子

Except for the benefit of being a half dragon school, any good recommendation for Munsang Kindergarten? My son got an offer from Kenville vs Munsang....... thinking which one to go. Thanks thanks!

我仔k2,當初天真地以為入到便可以上到中學,一讀15年,還搬到學附近。怎知一上k2開始寫字,老師便投訴阿仔寫字唔得,專注力不夠。老師小學有很多抄寫,建議我報些活動教學的學校。其實我報其他直資,但不服學校的手法,k1 30人一班,點解k2去到38人,當然小孩不能3個小時全神望住老師就話他專注力不足,什麼幼稚園無活動,我仔說最喜歡英文堂,因老師教完會有一個遊戲玩,那其他堂呢?只坐和聽?聽說今年小一41人,小朋友只可由8點到3半坐定不能動。什麼教育?對小孩不健康。以前聽很多人說民小會因學生成績勸退,好harsh,都唔信,現在完全明白。

回覆:fungcarmen 的帖子

Carmen,其實不用太介懷。有問題嘅係佢哋,根本好多時,民幼只係識得打擊同俾壓力小朋友,而唔係鼓勵同建立佢地嘅自信。我都唔太明呢d係咩教學理念。小學d嘢真係深,但你反而可以感覺到老師真係關懷同有愛心。

回覆:fungcarmen 的帖子

我仔都係民幼,k2嗰年簡直係惡夢!如果您遇著個冇耐性既老師,咁就慘囉!k2係決定您生死既一年,小學老師不斷監堂,班主任既評語就係定您生死既。我仔唔得老師歡心,仲比佢成日公開責罵,搞到連其他同學都唔同我仔玩。佢嗰年差啲要睇心理醫生!

hppa    發表於 17-5-12 15:35

回覆 kittyyau 的帖子

現在無事嗎?升了那間小學。我比老師講到覺得個仔有問題,捉他去評估,評估時他表現出色,醫生都說是學校的問題。

gloria_cwy3  Same case year. Now, my son goes to another school for k3. He is happier and the edu psy there suspe   發表於 15-10-7 17:08
gloria_cwy3  Same case year. Now, my son goes to another school for k3. He is happier and the edu psy there suspe   發表於 15-10-7 17:07

回覆:kittyyau 的帖子

Kitty,我又未曾聽聞民小監堂,基本上兩邊好少交流,民幼d人基本上對小學無知,淨係識一味嚇人升唔上民小。反而想知你講k2果位,個姓是否有'木'?

引用:回覆+papachai+的帖子 Except+for+the+ben

原帖由 BowBear 於 15-05-18 發表

Except for the benefit of being a half dragon school, any good recommendation  ...
我前年都爭扎過ms同kv, 最終決定ms。其實每個人考慮的因素不同,我自己較鍾意kv的教法,但其實阿囝好動的性格較適合ms。除了教學模式和小朋友性格,我亦考慮埋校網和小一競爭。希望你揀到合適的學校。