用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 現在民生家長,有沒有後悔入民幼?
樓主: ronwong
go

現在民生家長,有沒有後悔入民幼?

回覆:cchowls 的帖子

太好動既小朋友係民生都生存唔到,只會終日比批評。要小朋友坐定同唔傾計架。

係呀!我仔跟同學傾計便被調位,打電話來投訴

回覆:cchowls 的帖子

Thx for your sharing.

回覆:papachai 的帖子

我都是由幼稚園讀到中七的校友,囡囡也在民生,將升小三,我很認同这位家長的講法, 當時阿囡仲是学券,老師好好多又细心,真真正正是愉快学習, 自從冇学券後, ,幼稚園越來越商業化 ,老師年年轉,而幼稚園收生更加有好多黑暗的case,相反小學雖谷,但老師好多都好nice,对小朋友very good,囡囡讀得好愉快。

我囡囡剛民幼畢業、当年都係 MS vs KV 2選一! 最終選咗民生、感恩佢讀得好開心! 我覺得每間学校嘅老師都有好有吾好、K2嗰年個班主任我真係超吾滿意,佢正正係前面有家長所提及個姓有” 木” 字嘅! 慶幸K3遇到超好嘅老師同班主任、都係新嚟嘅、所以我相信学校会不斷聘請更好嘅老師. 我有觀过課、上堂係分組形式、会經常係班房走动、亦会去其他活动室、絕对吾係幾個鐘都要求坐定定! 至於功課量、我覺得可以接受! 至於谷、我覺得KV應該更谷!

回覆:現在民生家長,有沒有後悔入民幼

絕對後悔。老師全冇愛心

hppa    發表於 17-5-12 15:33

我小朋友已經升上小三(民小),無後悔當年選擇民幼(當時好彩仲有其他龍校可選),老師有愛心,有耐性,給予小朋友一個快樂的童年

回覆:現在民生家長,有沒有後悔入民幼

My daughter is K3 now, so far she is happy for the school life. The teachers are professional and responsive and I think MS still handles well even class size is quite big (around 38kids).

回覆:cwymama 的帖子

Hi cwymama,
Is yr child studying happily in primary school life? Are teachers harsh or caring? Thanks~

回覆 Muigigi 的帖子

開心呀!之前一路聽聞民小好多功課、好谷,但事實係唔多功課、唔谷,每日平均4-5樣(已包改正),一般在學校已完成。當年小一的確比較多功課(每日6-7樣),但上年開始學校已減功課量,值得一提的是老師,真係個個都好有心教,這是我意想不到的。雖然民生未必係成績超班的學校,但我感覺到學校對教育的一份熱誠。

引用:回覆+Muigigi+的帖子 開心呀!之前一路聽

我女現在也是讀緊K3, 我地唔覺得民生谷, 只是好多親子活動要家長做, 好彩地我個女K1-K3既班主任都OK。

唯一有問題既, 係學校的校工姨姨, 全無愛心, 可能要踉從學校的指引, 樣樣野手按本旨辦事。

hppa    發表於 17-5-12 15:33

回覆:現在民生家長,有沒有後悔入民幼?

其實點會後悔?雙語教學,遇到的老師丶校工也很好,學校行政很暢順,同學仔家長也有教養。最重要是小朋友很喜歡上學。大部份K3學生也會上民小,毫無小一派位的擔心和煩惱。
你若嫌她學術不夠好,又可以在三年期間出去補,去更上一層樓考其他直資和私小。若非如民生類的聯繫學校和龍校,點可以做到?

引用:其實點會後悔?雙語教學,遇到的老師丶校工

原帖由 bee_eed 於 15-09-24 發表
其實點會後悔?雙語教學,遇到的老師丶校工也很好,學校行政很暢順,同學仔家長也有教養。最重要是小朋友很 ...
我都十分滿意,仔本來內向沉默,但老師的鼓勵和教導令他開朗有自信,不過有家長有不同的體會

回覆 papachai 的帖子

身同感受

我的小女今年先插入民生K3,比較之前讀的學校
1.功課小D, 每天一份, 星期五就多D, 大約4份, 其中有親子作業
2.民生好注重自己的事自己做及自理能力
3.因地方大, 經常有戶外活動, 在操場上做身操, 還有最近學升旗
4.課外活動多, 還有外出活動, 最近去海洋公園參觀南澳的微生物課程
整體來講:民生幼稚園的確比較名牌幼稚園較有不足之處, 名牌幼稚園對學生及家長的支援相對比較多!!因為名牌幼稚園希望學生考到有名的小學而維持自己的聲望,這是理所當然!!
   民生是一條龍的,校方當然沒有考的小學壓力, 所以學校的學術無咁高是正常!!
我自己比較認同民生理念,功課量啱啱好,我的女兒讀得比以前開心!!
所以民生 is my best choice!!

後悔入民幼

引用:後悔入民幼

原帖由 bon173173 於 15-10-27 發表
後悔入民幼
請問點解呢?

引用:我的小女今年先插入民生K3,比較之前讀的學

原帖由 jasoneasy99 於 15-10-27 發表
我的小女今年先插入民生K3,比較之前讀的學校
1.功課小D, 每天一份, 星期五就多D, 大約4份, 其中有親子作業
...
之前有睇過有家長分享K3才插入不能直升民小?請問是否最近政策已改?謝謝