用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧 vs 聖保羅堂,邊間好d?
go

明慧 vs 聖保羅堂,邊間好d?

細仔,讀邊間好d ?

回覆:明慧 vs 聖保羅堂,邊間好d

聖保羅堂一向口碑好。

你要問自己要咩, 学術定 happy, 我仔在 happy school 讀 N, 呢半年唱下歌, 学下顏色形狀, 連 ABC 都冇学, 日日返去玩, 當然有学到的是群体生活, 守規矩, 老師同佢戒左片, 我一直系 buy happy school, 但上星期撞到个朋友仔讀明慧 N, 他話已經教左 30本故事書, 一星期学一個英文字母, 又有普通話, 我聴完系个心有 d 野, 个仔同人差好遠, 好似比下去, 我系咪揀錯, 後來再反覆諗下奌解當初揀 happy school, 都系覚得培育品德, 探索, 好奇心, 愛發問, 学習自己解決問題比在幼稚国階段谷学術重要, 所以你揀 happy school 一定要过到自己果關, 吾好同人比較, 揀在学術亦吾代表品德吾好, 可以自己教, 總之有得必有失

heidya    發表於 15-2-13 17:31
trachan  講得好好! 正正係我的想法!   發表於 15-2-9 10:36

mimibama 發表於 15-2-7 04:26
你要問自己要咩, 学術定 happy, 我仔在 happy school 讀 N, 呢半年唱下歌, 学下顏色形狀, 連 ABC 都冇学,  ...
說得非常好!我理性話我知要揀happy school,但虛榮感又會誘使我揀谷學術。要揀happy school,定力要夠!係科技咁發達的21世紀學知識唔難,但保持探索精神,愛發問,解難能力和自學係更難,呢d要從小培養,而呢d因素係將來成功的關鍵。

回覆:currylamb 的帖子

你依家讀緊明慧n?

回覆:sunnymama2 的帖子

請問明慧學唔學到探索,自主學習等態度呀?謝謝

引用:請問明慧學唔學到探索,自主學習等態度呀?

原帖由 amoyresident 於 15-02-08 發表
一般啦。

引用:請問明慧學唔學到探索,自主學習等態度呀?

原帖由 amoyresident 於 15-02-08 發表
我覺得明慧敎得幾好!我女讀緊N,會自己主動揾故事書同大人睇!日常生活中,會問好多問題!
而且阿女番學好開心,語言能力提升左好多,各方面都進步左好多,會主動關心其他人!
其實用過明慧嘅用家先感受到呢間學校嘅好!

回覆:Catherine1080 的帖子

我仔都讀緊明慧國際班pn 而佢亦返得幾開心,雖然仲諗緊,不過我應該會放棄其他offer而讀返明慧!

引用:我仔都讀緊明慧國際班pn+而佢亦返得幾開心

原帖由 panda_clau 於 15-02-10 發表
我仔都讀緊明慧國際班pn 而佢亦返得幾開心,雖然仲諗緊,不過我應該會放棄其他offer而讀返明慧!

...
我都心大心細。兩間學校各有各好,吾知點選擇好。

引用:Quote:原帖由+panda_clau+於+15-02-10+發表

原帖由 currylamb 於 15-02-10 發表
我都心大心細。兩間學校各有各好,吾知點選擇好。
用錢黎衡量會唔會太膚淺
$700 vs $3600喎

一點都唔膚淺, 經濟都係一個重要考慮架, 要讀3年喎.

好似$3600都未計雜費等等, 聽講明X一年的雜費似要$7000至8000

不過如果樓主唔介意學費貴唔貴的話, 就選間近屋企吧.

引用:一點都唔膚淺,+經濟都係一個重要考慮架,+要

原帖由 trachan 於 15-02-11 發表
一點都唔膚淺, 經濟都係一個重要考慮架, 要讀3年喎.

好似$3600都未計雜費等等, 聽講明X一年的雜費似要$700 ...
pn 雜費已經4千幾。。。。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+trachan+於+15-02-11+發表一

原帖由 currylamb 於 15-02-11 發表
pn 雜費已經4千幾。。。。
Yes, 我果個讀咗4年。。。

回覆:currylamb 的帖子

我個仔喺SPC讀緊K3,個人覺得唔單只德育教得好,而且今年考小一成績都幾好。少少意見,供參考。

回覆:rookie_mama 的帖子

SPC程度淺嗎?需要在外面再補嗎?

引用:Quote:原帖由+currylamb+於+15-02-11+發表p

原帖由 jelly-pudding 於 15-02-12 發表
Yes, 我果個讀咗4年。。。
明慧畢業生考小一成績好嗎?

回覆:明慧 vs 聖保羅堂,邊間好d

聖保羅堂

引用:Quote:原帖由+amoyresident+於+15-02-08+發

原帖由 Catherine1080 於 15-02-09 發表
我覺得明慧敎得幾好!我女讀緊N,會自己主動揾故事書同大人睇!日常生活中,會問好多問題!
而且阿女番學好 ...
Agree!

引用:我個仔喺SPC讀緊K3,個人覺得唔單只德育教

原帖由 rookie_mama 於 15-02-12 發表
我個仔喺SPC讀緊K3,個人覺得唔單只德育教得好,而且今年考小一成績都幾好。少少意見,供參考。

...
SPC 課程會吾會偏淺? 小朋友上小學會銜接得辛苦?