用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (中西區家長留意) 2015-2017年度開始直屬學位/聯繫學位 ...
樓主: hkpapa852
go

(中西區家長留意) 2015-2017年度開始直屬學位/聯繫學位既微調 [複製鏈接]

那中西區ssgc 乙部有:6+30 = 36

avislai 發表於 15-4-21 13:07
自行 (三成)        180x30% =54
留班位        10
ssgps位        (180-54-10) x 85% = 99
哦, 原來你係話"潛在"可能有機會剩留既20個feeder位.

會唔會剩, 有冇20個, 我地唔會知; 咁樣假設其實有D危險. Plan for the worst 當佢無始終較安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

avislai 發表於 15-4-21 13:07
自行 (三成)        180x30% =54
留班位        10
ssgps位        (180-54-10) x 85% = 99

即是今年預留多13位給自家SSGPS,自行位還是54?  我還自以為是作了"微調"。
CFSS & SSGC

hkpapa852 發表於 15-4-21 13:19
哦, 原來你係話"潛在"可能有機會剩留既20個feeder位.

會唔會剩, 有冇20個, 我地唔會知; 咁樣假設其實有D危 ...

我的大約20乙部學額 相比avislai的30/36 已是較保守
CFSS & SSGC

其實計唔計潛在個D位都好, 中西區女仔升中其實好安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小學band 1,2,3 各佔三分一, 都係一個大路的假設.
老實說, 中西區B1女生, 鐘意區內邊間就選邊間在乙一,  以客觀數據來看, 真的不用太擔心 (BPS另計), 祝君派到心儀中學!

avislai 發表於 15-4-21 18:31
小學band 1,2,3 各佔三分一, 都係一個大路的假設.
老實說, 中西區B1女生, 鐘意區內邊間就選邊間在乙一,  以 ...
如果去到B2尾,B3頭嘅中西區囡,可以點揀,自己學校都話收返機會好微!!!已經冇晒心機,好沮喪!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題