用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 懇求用家分享又一村學校考直資/私校名單 ...
go

懇求用家分享又一村學校考直資/私校名單 [複製鏈接]

懇求用家分享又一村學校考直資/私校名單,希望更能掌握該校競爭力,為小兒作出最適切的入學決定,感謝!

2    0    0    0

回覆:懇求用家分享又一村學校考直資/私校名單

如果樓主諗住小朋友讀又一村可有利考私立或直資,那又一村未必適合。我是用家,但不清楚有關數據,但一開始就十分明白又一村的定位和理念。相信她們的小朋友有人會考到私立或直資,但我相信大部份學生是等派位。

回覆:tkinwong 的帖子

謝謝你的意見呀~
知道又一村的用家多是派位的,不過想知道考到入邊間私立及直資,以便日後為仔仔入小一作參考,加上我有另一offer, 所以想對比下,以便作出最重要決定。

回覆:Katrina@Chan 的帖子

謝謝你的意見啊,好同意學校,家長一起努力先得。如果有用家知道一兩間都學校都得架,謝謝

引用:我朋友好後悔讀又一村,太過happy,+如果考

原帖由 Katrina@Chan 於 15-02-06 發表
我朋友好後悔讀又一村,太過happy, 如果考直資私小你要加倍努力自己教。

...
點happy 法?無乜學術?無乜書?請指教

小兒亦正考慮是否入讀又一村, 希望更多用家分享升小一的情況. 十分感激!!

我有問過用家家長 話今年有人考到禮賢!

我大嘅今年 k3, 細嘅下年入K1

因又一村收人都算多, 入直資/私樓比率相比名幼唔算高 , 同我仔同一年嘅亦有人入德望, 有人有英華 final in... 但亦有好多自行入津小或等大抽獎等等

如學術係唯一指標, 你會失望

但我總嘅睇係非常滿意又一村, 細嘅亦係抓佢由 waiting list 到有得讀 (pn 係私幼當然如失敗又一村, 就留係私幼)

我自己當年讀 band 5 學校, 會考高考成績靠自修亦算亮利 (基本上 U 入面邊一科, 我要讀, 高考成績係夠入)

但我宜家諗返讀書嘅日子, 我唔會記得學術, 只記得學校/同學間相處快樂嘅片段

細路仔, 要有自己發力嘅動力. 我係能力內反宜只想佢快樂成長(當然學術亦唔可以太爛)

希望幫到你

如果你係想考下撞下彩..甘讀乜都可以去考...
但如果一定要入呢類學校..我覺得有點勉強...

我唔係捉字"失"...但呢樣野好明確....

‹ 上一主題|下一主題