用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道書院中學收了,但⋯⋯
樓主: elmo123
go

播道書院中學收了,但⋯⋯ [複製鏈接]

引用:做阿媽心情矛盾,心想讀高一banding,又驚

原帖由 elmo123 於 15-02-13 發表
做阿媽心情矛盾,心想讀高一banding,又驚太大壓力。

心底有個信念⋯⋯只要佢開心,鍾意讀書+返學+師生 ...
若然對DSE成績如此看重,還是遠離這類學校為好,免得心裡總是掛念;若然只想子女愉快學習,那就不要理會學校的DSE成績。有否想過,學校的DSE成績,無論以往還是將來,對你子女的成績,會有多大關連?

鄰居有幾個是播道中學學生, 有禮、純品, 令人留下良好印象.

另朋友個仔今年播道畢業後去了英國升大學

elmo123 發表於 15-2-13 10:53
做阿媽心情矛盾,心想讀高一banding,又驚太大壓力。

心底有個信念⋯⋯只要佢開心,鍾意讀書+返學+師生 ...

我住附近, 校風真的不錯。學生好乖, 極之有愛心學校, 出發點以學生為本。。

不竟B2中學, 播道小學全級頭十幾名的已走晒去 Band 1A 中學, 餘下的學生家長也同你一樣, 不想仔女承受大壓力。

老實講, 自己眼見仔女讀了 band 1A 中學又如何 ?  無愛心, 安排差, 出發點永遠以學校容易管理為本, 出發點永遠以學校學生形象為本, 莽顧家長/學生感受, 。

所以如果成績不算太叻的, 倒不如選一間【適合/有愛心/以學生為本】中學。

我地呢D band 1A 家長真係兩頭唔到岸, 又要有成績, 又要有愛心, 真係好難選 !!!!!

Lily2003 發表於 15-2-18 10:47
我住附近, 校風真的不錯。學生好乖, 極之有愛心學校, 出發點以學生為本。。

不竟B2中學, 播道小學全級頭 ...
其實今年小六全級頭10名只有4名會離開. 播道"親生仔"的成績很不錯. 可以比美B1A的小學. 除中普外, 所有科目均以英文授課. 英語水平高. 更重要的是老師有愛心, 同樣會比機會成績稍遜的同學. 同學間相處融洽. 唯美中不足的是小學部較忽略體育.

stevenlai888 發表於 15-2-18 23:29
其實今年小六全級頭10名只有4名會離開. 播道"親生仔"的成績很不錯. 可以比美B1A的小學. 除中普外, 所有科目均以英文授課. 英語水平高. 更重要的是老師有愛心, 同樣會比機會成績稍遜的同學. 同學間相處融洽. 唯美中不足的是小學部較忽略體育....

嘩 !  你講到播道咁完美, 真係好想探討多些。  ''''''''播道"親生仔"的成績很不錯. 可以比美B1A的小學. 所有科目均以英文授課. 英語水平高'''''''''  點解講到咁好, 播道中學又被坊間譽為 band 1C-2A 中學, 真係唔太明白。

我住附近公屋的,  知有1X 人離開。    小學家長決定仔女中學直上離開與否,  校長一早在小六開學初期十月份時要求家長簽同意書, 要求作出決定。  當時, 我覺得似乎太早去作出決定。

同意它們的老師們極有愛心, 同樣會比機會成績稍遜的同學, 所以明白成績會較參差, 3個 banding 的學生混合一齊教。

其實, 我不是播道家長, 我都是從鄰居聽聞的, 如有錯有漏, 請改正。

回覆:Lily2003 的帖子

想問優才和播道哪間好些?成績、校風、操行、老師、校舍.......

引用:想問優才和播道哪間好些?成績、校風、操行

原帖由 Lucifer3960 於 15-02-20 發表
想問優才和播道哪間好些?成績、校風、操行、老師、校舍.......
優才,播道兩間不同band, 比較未必有意義,如果是b2想入優才都唔易,但如果是b2播道是必然選擇,補習老師曾讚播道,校風不錯,科目易handling, 反觀優才唔易應付,學校對學生及家長有要求,收生入學考埋家長英作

引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-02-20+發

原帖由 安格斯媽媽 於 15-02-20 發表
優才,播道兩間不同band, 比較未必有意義,如果是b2想入優才都唔易,但如果是b2播道是必然選擇,補習老師曾 ...
唔好意思,路過,如果加埋羅氏基金呢?謝!!!

回覆:安格斯媽媽 的帖子

清楚了,謝謝

我希望播道保持著固有的理念, 給學生愉快的全人教育, 重視品行教育

若要著重成績的家長, 應選其他學校

我小朋友明年選中學, 不是住呢區, 我就是想找呢類學校才找找播道的資料

重申 :
我希望播道保持著固有的理念, 給學生愉快的全人教育, 重視品行教育

朋友仔仔今年畢業,佢仔仔讀得唔開心,沒有你講到學校咁好,升中其間發生了一件不愉快事(朋友無講),最後沒有直升,入了優才。

至於中學我唔清楚,但我曾經在家留下見到播道學生拖手及錫錫。

THANKS YOUR REPLY!!! 我留意緊中學

回覆:播道書院中學收了,但⋯⋯

我姪女係播道畢業,依家讀緊CU 二年級。
聽佢講播道的確幾自由,老師好好,不論同學成績好或差,老師都一视同人。校內又多活動,佢中學讀得好開心!
校風我都覺得ok啦!

播道校風好d, 事關識人讀優材, d中一生放學到商場換3去街。比我印象麻麻。

回覆:播道書院中學收了,但⋯⋯

女女剛從播道小六畢業,一向也是全級頭十名以內。今年轉到九龍城B1a中學,学校剛派了统測成績表,全级考第五。證明在播道出來的實力也不差。
還有另一發現,女兒講,不知為什麼宜D同學在上堂時好少主動舉手回答問題,像似前在播道,我們好活躍回答老師問題,有不清楚,會問到明白。但現在上堂時可能老師講得好快,佢問同學不明不明,同學居然说不明白,回家問補習老師。
當初選擇轉校時,只是抱著即管試試的心理,還是十五、十六,只是欠了一些信心。現在可知在軽鬆學習環境一樣可以學到嘢,老實說好 懷念這間學校,校長、老師的確可實踐到教育的真正理念。

憫父 發表於 15-2-6 09:05
播道開校時,主張愉快學習,結果學生在沒有壓力下,2012 年公開試表現駭人,學校調整了策略,開始緊張學生成績,但第二屆文憑試學生只剩半年便考公開試,所以 2013 年公開試結果仍是不能見人。
2014 年的結果是可以見人,但只能列出中、英、數和通識的表現,沒有列出其他選科的表現。
入大學率亦只能顯示 DEGREE PROGRAM 有 45%,不能細分是本地學位 / 國內大學 / 台灣大學 / 海外大學 / 資助學位 / 自資學位,相信文憑試成績雖然有進步,但選科的表現仍未理想。......
//學生在沒有壓力下,2012 年公開試表現駭人//

‹ 上一主題|下一主題