用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道書院中學收了,但⋯⋯
go

播道書院中學收了,但⋯⋯

總括聽回來的意見是校風麻麻因太自由,dse成績唔得(始終B2),但一定有愛心學校。
請各位jm比d意見,十五十六中

播道、真道、優才,我揀播道.播道D學生,ok,對辦,私文.
Dse冇研究,我只評論學生.

Hi hy2910, 以你所知,優才學生OK嗎?

回覆:elmo123 的帖子

請問有播道中學部家長可以發表意見,幇幫手

回覆:hy2910 的帖子

可否講詳細少少?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:播道書院中學收了,但⋯⋯

http://www.evangel.edu.hk/ecube/attachments/article/1539/2013-14SchoolReport.pdf

醒目開學勳章 王國長老

2014DSE成績有好大進步
(原來係2014, 唔係2013)

醒目開學勳章 王國長老

播道2012成績的確麻麻。2014又遲遲唔公佈,外間難免有猜測,亦帶來好多對播道不利的評價。校風方面我唔住果區我唔comment,最直接係樓主自己搵日去睇。用自己標準去決定咩叫free,接唔接受

Jackieson  持平。成績的確進步唔少   發表於 15-2-6 08:49

你小朋友是BAND 幾呢?

播道開校時,主張愉快學習,結果學生在沒有壓力下,2012 年公開試表現駭人,學校調整了策略,開始緊張學生成績,但第二屆文憑試學生只剩半年便考公開試,所以 2013 年公開試結果仍是不能見人。

2014 年的結果是可以見人,但只能列出中、英、數和通識的表現,沒有列出其他選科的表現。

入大學率亦只能顯示 DEGREE PROGRAM 有 45%,不能細分是本地學位 / 國內大學 / 台灣大學 / 海外大學 / 資助學位 / 自資學位,相信文憑試成績雖然有進步,但選科的表現仍未理想。

四科主科表現,獨立來說是理想的,但中文科取得 4 等的人只有 1/4,英文科取得 4 等的人只有 40%,若學生只是中文好而英文弱,或是英文好而中文弱的話,仍是不能升讀本地大學學位課程的。按數字推理,中文及英文表現皆良好的不足 1/4。

現時要入本地資助學位課程,除了 3322 的要求外,所有科目的平均成績要是 4 等,其中一科語文必須是 4 等或以上,再加一些科目要有 5 等或以上。

要入 3 大的話,語文科目必須最少有 4 等,大學會數星星。

所以播道仍需要作更大的努力!愉快學習是不適合香港的考試環境的。

hkpapa852  唉! 真係越快樂越墮落....   發表於 15-2-6 10:49

回覆:minmin 的帖子

囡b1c-2a

我所認識的播道學生都乖 + 快樂,選播道都係因為想小朋友"愉快學習" 。若果要成績好的學校,重有好多其他選擇。

elmo123 發表於 15-2-6 11:11
囡b1c-2a

有無報其他直資?...

醒目開學勳章 王國長老

原來上面d數字係2014, 唔係2013, 謝謝更正
咁畢竟2012, 13數字未如理想, 雖然2014有躍進, 家長都希望睇定d先, 52%去sub-degree的確仲有改善空間

聽朋友講, 播道書院小學直升果d學生教的同考的都偏深, 好似初中已經用dse 的模式教中英文, 我估計黎緊重會進步

回覆:minmin 的帖子

共報了4間直資,第一間落空,第二就播道,第三+四等in。
有愉快學習,成績都不能太差!!

回覆:憫父 的帖子

thanks

elmo123 發表於 15-2-5 22:22
總括聽回來的意見是校風麻麻因太自由,dse成績唔得(始終B2),但一定有愛心學校。
請各位jm比d意見,十五十 ...
我住附近, 校風不錯, 算自由

B2中學, 你想期望咩 成績 ???
一定是極之有愛心學校。

我們不是要選叻中學, 是要算【適合】中學。

回覆:Lily2003 的帖子

做阿媽心情矛盾,心想讀高一banding,又驚太大壓力。

心底有個信念⋯⋯只要佢開心,鍾意讀書+返學+師生關係好,就會自動波識讀書。有無jm有同感?

但係以你個囡1C~2A讀播道應合適,因直資唔係好Top(1A),就係差(2c~3c), 比較中間(1b)嘅又未必收b2生先,除非你搏大抽獎但邊緣(1c~2a)分分鐘抽B2中學,到時仲唔抵,考好呈三make sure係B1 生咁抽獎就著數D