用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 海怡宣道會N班interview
go

海怡宣道會N班interview

收到信28/2interview,阿囝大B到現在還未有offer。懇求有經驗既jm報料interview形式,想準備下。謝謝

大女那時是家長陪同跟老師—對—面試,玩下玩具拼圖同時問下小朋友簡單問題,之後直接去見校長和家長傾下計,主要問下為何選這校及詢問下家長又有什麼問題想知道等,但現在面試分兩天,我想形式可能有不同,希望對你有點幫助。

引用:大女那時是家長陪同跟老師—對—面試,玩下

原帖由 siupingc 於 15-02-07 發表
大女那時是家長陪同跟老師—對—面試,玩下玩具拼圖同時問下小朋友簡單問題,之後直接去見校長和家長傾下計 ...
是啊,面試信寫明1st in成功的才會2nd in。感謝你!請問小朋友最後有冇offer?師資好嗎?

我家小朋友在宣道讀了—年n班的,學校很注重教小朋友德育、自理及規矩,其實我很喜歡宣道的小朋友,沒有縱壞了的問題,我女雖已離開,但最好的朋友還是在n班認識的。學校當然不會商業,很多活動也是免費,生日時反而為小朋友預備禮物,很有心。當然全日制小朋友相對上適應需要長一點,另外學校為遷就在職家長假期會少一點,暑假也只有個多星期,要看自己家庭需要。

siupingc 發表於 15-2-9 02:01
我家小朋友在宣道讀了—年n班的,學校很注重教小朋友德育、自理及規矩,其實我很喜歡宣道的小朋友,沒有縱壞 ...

謝謝你!請問你囡囡KI是否有其他offer而離開?

係呀,轉了另外—間學校,因是我最心儀又能直上小學的,所以不是對學校不滿,放心!

引用:係呀,轉了另外—間學校,因是我最心儀又能

原帖由 siupingc 於 15-02-10 發表
係呀,轉了另外—間學校,因是我最心儀又能直上小學的,所以不是對學校不滿,放心! ...
謝謝你,希望囝囝成功

回覆:海怡宣道會N班interview

唔知有無媽媽具體知道in小朋友個一 part具體會in咩玩具呢

收到信second-in呀!

引用:收到信second-in呀!

原帖由 lokayan 於 15-03-05 發表
收到信second-in呀!
congratulation!hope i can receive letter ..你小朋友in成點?

第一次interview係我先生帶囡囡去,都係比佢自己玩!都OK呀!

引用:第一次interview係我先生帶囡囡去,都係比佢

原帖由 lokayan 於 15-03-06 發表
第一次interview係我先生帶囡囡去,都係比佢自己玩!都OK呀!
收到reject letter了。祝收到信既好運

我想請問下大家對呢間學校如何呢?

回覆 Pekkle112003 的帖子

後備收左,但都決定放棄!

點解呢?  有更好OFFER?

回覆 Pekkle112003 的帖子

康傑一早已經收左,原本想囡囡讀全日班,咁一早報左海怡宣道,咁試埋IN啦!但結果係後備先收!SECOND-IN,佢問既野,我覺得似問K1既野!!總有問既問題好詳盡!例如邊個湊,湊既人幾多歲呀!心諗查家宅咩!跟住擔心小朋友返全日會好易病,最後都係選返康傑!希望冇選錯啦!

原來係咁, 我都係想仔仔讀全日, 海宣收左, 但因為無校車, 所以我最後放棄左... 我好擔心自己幫仔仔選錯學校... 做媽媽好大壓力!

回覆:Pekkle112003 的帖子

係!做媽媽壓力真係大!咁你最後選邊間?

做媽媽壓力真係大! 海宣 同 康傑,應該點揀?

引用:做媽媽壓力真係大!+海宣+同+康傑,應該點

原帖由 Well_Well 於 16-03-21 發表
做媽媽壓力真係大! 海宣 同 康傑,應該點揀?
我都係揀緊呢兩間
兩間好似差唔多
一間全日一間半日
康傑硬體比較好,較著重語文
海宣較著重自理,品德
師資感覺兩間都OK

怕吾捨得小朋友返學返甘耐
兩歲人仔開始廿幾年讀書生涯