用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正如果唔係一條龍(討論下)
樓主: sakbbjaijai
go

培正如果唔係一條龍(討論下)

簽名被屏蔽

回覆 hillcattery 的帖子

見到過往既舊生很團結,及仍很愛學校

回覆:培正如果唔係一條龍(討論下)

咁培正生既英文同普通話會唔會唔多得?幼稚園是否也有net?

RonnyBB 發表於 15-2-8 12:18
咁培正生既英文同普通話會唔會唔多得?幼稚園是否也有net?

培小是普教中.
幼稚園NET每天有1/2時間在班房內同學生互動

引用:係呀!不過以前年代好多舊生到而家嘅發展都

原帖由 lutang 於 15-02-05 發表
係呀!不過以前年代好多舊生到而家嘅發展都唔錯架!我覺得一間學校名唔名,成績好唔好未必影響你將來嘅職業 ...
講得好好,培正既德育係優勢

任何一間學校,只要唔係一條龍(我既意思係70%成上小學以上),要搭車既都唔會去考,理得你係spk定培正...

引用:Quote:RonnyBB+發表於+15-2-8+12:18+咁培正

原帖由 NICOLE123 於 15-02-08 發表
培小是普教中.
幼稚園NET每天有2/3時間在班房內同學生互動
請問培幼每天英文時間有多少?有教phonics 嗎(letterland or jolly phonics?) ; 一班有1 net (2/3時間在?)+1本地老師 對3x學生? 每星期有幾多普通話時間? 另、老師會主動聯絡家長(eg 打電話)談小朋友在校情況嗎?多親子功課/活動嗎?

引用:Quote:原帖由+NICOLE123+於+15-02-08+發表

原帖由 keep-calm 於 15-02-09 發表
請問培幼每天英文時間有多少?有教phonics 嗎(letterland or jolly phonics?) ; 一班有1 net (2/3時間在? ...
其實我—直吾介意同大家分享我所知道的事,但请留意基本禮貌好嗎?

回覆:sakbbjaijai 的帖子

唔好意思,我認識的一位畢業生,由小學讀到中五,中又唔得英又唔得,個人蠢蠢地,30幾歲人,事業發展不太好,又唔人情世故,我唔知係佢天生係咁定間學校搞到佢咁。可能係個別例子啦,不喜勿插

引用:Quote:原帖由+NICOLE123+於+15-02-08+發表

原帖由 keep-calm 於 15-02-09 發表
請問培幼每天英文時間有多少?有教phonics 嗎(letterland or jolly phonics?) ; 一班有1 net (2/3時間在? ...
出post 匆忙,未有先謝過,如字眼上有任何冒犯,見諒。

keep-calm 發表於 15-2-9 12:34

每天NET老師有1/2 時間在班內同小朋友互動, 有上堂有玩有說故事.
一班有2位廣東話老師, 一位NET,對32個學生
普通話時間我唔太清楚小朋友講唔清..SORRY
老師好好人. 我囡打個"克次"在放學時都會講我知. (我係FTM 自己接送)
親子功課一星期一至兩頁, 5分鐘內完成,
另小朋友要同家長一齊朗讀圖書.
好輕鬆

無考試, 會在上堂同小朋友評估
家長唔會知道

回覆:NICOLE123 的帖子

謝謝你的分享

想請教,每天2/3時間有net上英文,net都算是班主仼嗎?thanks

另外,普通話堂是否日日有?thanks

引用:想請教,每天2/3時間有net上英文,net都算

原帖由 chopin999 於 15-02-09 發表
想請教,每天2/3時間有net上英文,net都算是班主仼嗎?thanks
net不是班主任

引用:另外,普通話堂是否日日有?thanks +

原帖由 chopin999 於 15-02-09 發表
另外,普通話堂是否日日有?thanks
應該不是

Thanks

每日有2/3時間上英文,真係好夠,似國際班

好期待9月開學。