用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區 + 中西區: 2013-2014年度中學中六畢業生升學表現 ...
樓主: hkpapa852
go

灣仔區 + 中西區: 2013-2014年度中學中六畢業生升學表現統計 [複製鏈接]

引用:Candy925++St.+Clare+98%,+the+highest+in+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-04 發表
Candy925  St. Clare 98%, the highest in CW

升讀專上課程比例只係一個籠統數字, 可能得30%升讀學士學位 ...

醒目開學勳章 王國長老

回覆:灣仔區 + 中西區: 2013-2014年度中學中六畢業生升學表現統計

佩服你勇氣,呢個表點做都有人Q(過去幾年已經見唔少),全因每間學校公佈數字方式唔同,數字遊戲又多,definition又亂,所以我都明白點解無人肯做summary,辛苦晒

bobbob 發表於 15-2-4 19:11
真光

33222+ 91.5%
剛再查看, 原來2013-2014年度校務報告的竟然是2012-2013年度的DSE成績

稍後修改
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-2-4 13:10
Good effort!
唔知有無人有時間做埋其他地區呢?

王家爸爸 大家已經唔記得左英華女校

我唔係唔記得, 但我係佢校網揀唔到資料.....

王家爸爸  http://www.ywgs.edu.hk/Univers   發表於 15-2-5 09:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-2-5 09:48
剛再查看, 原來2013-2014年度校務報告的竟然是2012-2013年度的DSE成績

稍後修改
希望你唔好誤會我響度nitpicking,其實我真係好欣賞呢個post,因為可以好客觀咁比較學校嘅成績,rather than based on 一啲好個人嘅觀感或以往輝煌歷史去衡量間學校嘅好壞。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-2-5 09:50

http://www.ywgs.edu.hk/documents/result-comparison.pdf
http://www.ywgs.edu.hk/UniversityOffer.html

johnnywalker  勁  發表於 15-2-5 11:35

hkpapa852 發表於 15-2-5 09:50

http://www.ywgs.edu.hk/UniversityOffer.html
2014 S6 Graduates Pursuits

(a) Local Programmes (Degree   AD/HD Programmes)
    The University of Hong Kong (37  7)
    The Chinese University of HK (18  3)
    The HK University of Science and Technology (12  0)

The HK Polytechnic University (10  15)
    City University of HK (10  8)
    Hong Kong Baptist University (8  2)

Lingnan University (2  0)
    The Hong Kong Institute of Education (3  0)

Open University of Hong Kong (1  2)

Hong Kong Shue Yan University (3  0)
    Vocational Training Council (2  4)
    Hang Seng Management College (1  1)
    Savannah College of Art and Design (1  0)
    Hong Kong Institute of Technology (0  1)
    Hospital Authority (0  1)  

(b) Overseas Studies (5)

(c) Others (6)

http://www.ywgs.edu.hk/documents/result-comparison.pdf

3322 rate is 86.5%

hkpapa852  Thanks!  發表於 15-2-5 11:31

英華女校
三大率:41.36%  (67/162)
八大率:61.73%  (100/162)

hkpapa852  請問邊度搵到?  發表於 15-2-5 11:30

johnnywalker 發表於 15-2-5 00:15
唔係好明spcc升讀3大比例+升讀海外大專課程比例點可以超過100%
我諗你無留意呢句:

* 聖保羅男女中學共有110學生經DSE考獲3大的學位, 另有22名學生經IBDP考獲3大學位. 但由於部份同學同時考獲海外大學學位並最後選擇海外升學, 所以升讀3大比例較在香港升學高.

請問如何得知英華女子中學DSE成績?

hkpapa852 發表於 15-2-5 09:48

稍後修改
原來嘉諾撒聖方濟各書院份2013-2014年度校務報告中既DSE成績又係2012-2013年度

熱血勳章

引用:Quote:johnnywalker+發表於+15-2-5+00:15+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-05 發表
我諗你無留意呢句:

* 聖保羅男女中學共有110學生經DSE考獲3大的學位, 另有22名學生經IBDP考獲3大學位. 但 ...
如果計考獲(offers)學位,隨時1人有3個本地offers, 3個外國offers。應該只計入讀那間比較合理。

王家爸爸  語言偽術  發表於 15-2-5 15:53

EASTCOAST 發表於 15-2-5 11:41
如果計考獲(offers)學位,隨時1人有3個本地offers, 3個外國offers。應該只計入讀那間比較合理。

...
SPCC既升中資料有D問題:

校務報告(P.11-13)中畢業生出路"Student Exit"中, 只有172人, 和報告中DSE: 149人, IBDP: 27人, 差了4人

但在校網既資料, IBDP有23人, 和校務報告中說有27人又不同

新追加部份港島區著名官津中學:
中學名稱3322比例升讀其它本地大專院校比例升讀8大比例升讀3大比例升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例升讀海外大專課程比例整體升讀大專課和比例
金文泰中學52.00%

70.00%11.00%81.00%
筲箕灣官立中學78.00%

76.00%11.00%87.00%
庇理羅士中學89.30%29.17%57.74%36.90%17.86%
86.90%7.14%94.05%
嘉諾撒聖心書院83.20%

23.80%55.70%79.50%20.50%100.00%

金文泰中學校務報告P.15:    http://www.clementi.edu.hk/lang_ ... /13-14/CSS2013-2014(1).pdf
筲箕灣官立中學校務報告P.7, P.39: http://www.sgss.edu.hk/jq1/resources.php?product_id2=3
庇理羅士中學校務報告P.21: http://www.belilios.edu.hk/about/asr1314.pdf
嘉諾撒聖心書院校務報告P.15-P.16: http://www.shcc.edu.hk/~shcc/image/22102014/report.pdf

回覆:灣仔區 + 中西區: 2013-2014年度中學中六畢業生升學表現統計

呢個统計表中部份學校數據,學校報告都冇正式公布某啲數據,有啲靠估,同每間學校嘅公報數字計法,標準都唔同,唔多準確。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852

你D料真係好有用,對喜歡比較(數據)的非常非常有幫助。

感謝分享

hkpapa852  唔駛客氣  發表於 15-3-10 15:56
‹ 上一主題|下一主題