用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道or䕘南大學同學會
樓主: 7800
go

培道or䕘南大學同學會 [複製鏈接]

引用:去年band+1,2,3比例可看校網,一半學生是去

原帖由 stephanieching 於 15-02-09 發表
去年band 1,2,3比例可看校網,一半學生是去直資的,因直資中學收生剛開始,我囡個班暫時有3人有offer直資學 ...
多謝分享!始終嚮網上面搵到嶺小升中嘅資料有限,加上我大嗰個係仔,都打算考直資。請問你小朋友有冇一體一藝?體藝重要嗎?

引用:我工作好忙,說實話這6年的評估從來無同她

原帖由 stephanieching 於 15-02-09 發表
我工作好忙,說實話這6年的評估從來無同她溫習,她也沒有特別去溫,只是一年2次考試時同她溫習吧了,我就是 ...
恭喜你囡囡梗叻女考入培基啊!你梗忙,又冇時間同佢點溫,個囡仲考得梗好,睇來佢好聰明👍,多謝你梗詳細講比我听,我會認真再比較下、度下究竟邊處最适合個仔。

回覆 stephanieching 的帖子

我都好有興趣知道嶺小畢業生比較適合入邊間中學!很開心有畢業生家長發言!小兒嶺小小一,實在太喜歡這學校,教得好,教材好好,老師好,家長更是非常好!正在擔心中學應該邊間較相似。

我之前都有問過頭三年派位結果都比較參差的原因, 都係因為初轉直資, 有學生報就肯收, 頭一兩屆一班都唔夠20 人, 梗係來者不拒啦, 所以學生質素差異好大.  好似話今年小六的學生質素係開始平均的一年, 所以今年開始的派位結果, 應該會相對好啲.

我囡都係今年培道小一,老實說功課唔多,課程無教深亦無教淺,你囝囝嘅問題,我覺得你應該同老師及陳校長傾吓,其實學校都好樂意同家長溝通,有次阿囡英文測驗成績唔好,老師都有主動打俾我同我講佢嘅問題,仲有教我要同佢溫啲乜。其實轉校又好,重讀又好,都唔應該咁倉猝決定,始終小朋友有番咁大個,真係要同佢商量吓,或者佢知道如果再係咁要重讀或者轉校佢會有改善呢,試吓同校長傾吓先再作決定吧!!

回覆:培道or䕘南大學同學會

當年入讀時是新校又sars年,可以講話好易入,我很少參與學校的事,但學校是比好多機會小朋友參加比賽,如朗誦校隊等,就算我囡頭4年渾渾噩噩,在校內也有不少豬肉獎,學校是用很多不同方式去鼓勵小朋友,而不是用罪的制度,有些家長可能覺得學校不夠嚴不夠谷,入讀這學校要認同該校理念,否剛會覺得不合,即是簡單來說如你要求小朋友是要讀傳統校規嚴功課多谷成績的學機,嶺少絕對不適合,老賽說我見囡有些男同學都幾多口幾曳的,傳統學校一定是比年罸的一群,但見他們讀得好開心

janette_chan 發表於 15-2-10 14:10
我囡都係今年培道小一,老實說功課唔多,課程無教深亦無教淺,你囝囝嘅問題,我覺得你應該同老師及陳校長傾吓, ...
有無搞錯, 點解你哋咁好個個有電話接, 我阿囡讀咗兩年數學屎到無朋友, 但都無打俾我, 好偏心喎。

little_yolky 發表於 15-2-10 18:01
有無搞錯, 點解你哋咁好個個有電話接, 我阿囡讀咗兩年數學屎到無朋友, 但都無打俾我, 好偏心喎。 ...
哈哈, 電話唔收好過收啦,老師打嚟話阿囡全班最低分,仲話全班個個都識嘅得佢一個唔識,要捉佢去個別教先識,叫我要同佢溫多啲等佢熟啲呀,好彩老師都好NICE唔係話佢好唔掂而係叫我同佢溫多啲啫!!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-02-04+發

原帖由 7800 於 15-02-04 發表
原來係梗,恭喜你阿妹考入培道。

回覆:培道or䕘南大學同學會

如果好喜歡培道,嘗試多和老師溝通,也和小朋友定下改善方法,如果小朋友有改善,除了獎勵他,也告訴老師,我相信老師知道父母也努力配合,也會願意提供協助。

janette_chan 發表於 15-2-10 18:20
哈哈, 電話唔收好過收啦,老師打嚟話阿囡全班最低分,仲話全班個個都識嘅得佢一個唔識,要捉佢去個別教先識,叫 ...
辛苦你了, 不過點會全班個個都識丫。中文英文就話有得幫手溫啫, 好似我囡囡, 唔掂係數學, 真係唔知點同佢溫。

little_yolky 發表於 15-2-11 12:29
辛苦你了, 不過點會全班個個都識丫。中文英文就話有得幫手溫啫, 好似我囡囡, 唔掂係數學, 真係 ...
要數叻只有一個方法別無他法,就係多做!!真係做得多就會明,只要佢明咗,到時你點掉嚟掉去佢都會計得到!!女仔天生就係數學比較差,唯有俾多啲練習佢做,谷吓佢囉!!

引用:我囡都係今年培道小一,老實說功課唔多,課程

原帖由 janette_chan 於 15-02-10 發表
我囡都係今年培道小一,老實說功課唔多,課程無教深亦無教淺,你囝囝嘅問題,我覺得你應該同老師及陳校長傾吓, ...
可能我個仔係超細仔啦!我覺得佢學得好吃力,D中文字成日都記唔到,筆劃又調亂寫,所以我都跟得好辛苦,唔係話培道完全唔好,不過以仔仔的情況我想比佢重讀一年,但係又擔心留返原校讀會比同學仔取笑會影響佢心理,所以先至諗轉校。

引用:Quote:janette_chan+發表於+15-2-10+14:10+

原帖由 little_yolky 於 15-02-10 發表
有無搞錯, 點解你哋咁好個個有電話接, 我阿囡讀咗兩年數學屎到無朋友, 但都無打俾我, 好偏心喎。 ...
😁冇打比你代表你個囡囡叻,操行好。成月打比你的時候你就知道煩啦!

7800 發表於 15-2-12 17:43
😁冇打比你代表你個囡囡叻,操行好。成月打比你的時候你就知道煩啦!

...

緊係因為有問題我先奇怪點解一直無打俾我, 佢係操行好, 但中文升咗小二之後作文勁退步, 數學科簡直係OMG mg:" />最大問題係, 我寫完手冊都無人理我既?

引用:如果好喜歡培道,嘗試多和老師溝通,也和小

原帖由 HMmummy 於 15-02-11 發表
如果好喜歡培道,嘗試多和老師溝通,也和小朋友定下改善方法,如果小朋友有改善,除了獎勵他,也告訴老師, ...
😊溝通左好多次啦!不過最近好左好多,至少操行好左冇再搞搞震,不過成績唔得啦!要狂谷啊!好慘😢

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-2-12+17:4

原帖由 little_yolky 於 15-02-12 發表
以我所知,操行好就算成績差都應該唔會煩你,除非排全級最後,老師就會揾你啦😄,不過寫手冊老師唔復你就有D奇怪啦!可能真係太忙啦!你試下主動打返學校問老師。

回覆:7800 的帖子

最緊要老師知你的苦心,再等小朋友有insight!

7800 發表於 15-2-12 17:49
😊溝通左好多次啦!不過最近好左好多,至少操行好左冇再搞搞震,不過成績唔得啦!要狂谷啊!好慘 ...
其實會唔會有讀寫障礙?唔好介意我咁講,因為好多家長都唔知小朋友有呢個問題,以為佢哋唔專心,因為讀寫障礙唔係智力有問題而係佢哋好容易將啲字混淆同埋對認字有困難,試吓搵啲有關資料研究吓,唔好放過任何可能,及早發現問題先搵到正確方法幫個小朋友,轉校或重讀未必對小朋友係最好,至於你話大細仔問題,我唔敢講一定唔係,但係我朋友有個女讀名幼的,佢小朋友08年12月尾,一樣讀書好叻,完全無問題,所以你話係咪大細仔問題,我又覺得未必囉

引用:Quote:7800+發表於+15-2-12+17:49+😊

原帖由 janette_chan 於 15-02-12 發表
其實會唔會有讀寫障礙?唔好介意我咁講,因為好多家長都唔知小朋友有呢個問題,以為佢哋唔專心,因為讀寫障礙唔 ...
女仔比男仔發育快一年半的,所以即使一樣年齡都不能相比較的。至於讀寫障礙,起初學校姑娘都有聯系過我話,懷疑個仔有讀寫障礙,叫我帶仔仔去做個測試,後來姑娘和仔仔接触一排後話發現仔仔其實好醒好聰明各方面都冇問題喔!又同我講可能仔仔真係太細再比多一年時間佢睇下有冇好D,再決定去唔去做喔!所以宜家唯一可以做的就係同佢多D練習。😓

‹ 上一主題|下一主題