用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道or䕘南大學同學會
樓主: 7800
go

培道or䕘南大學同學會 [複製鏈接]

引用:Quote:7800+發表於+15-2-4+16:34+嶺南功課

原帖由 little_yolky 於 15-02-04 發表
小一時, 日日大概得5樣功課以下, 一三五囡囡都可以响功課堂做晒, 到今年小二, 功課多D, 都係多數6-7樣而已 ...
我住青衣其實2間都唔近屋企,仔仔就係唔鐘意坐定定做功課,所以每一日都用好多時間完成功課,真係好勞氣又辛苦。😢

引用:+本帖最後由+chanwendy+於+15-2-4+18:13+編

原帖由 chanwendy 於 15-02-04 發表

嶺南冇功課堂, 不過小一小二星期二最後一堂係課外活動, 如 ...
多謝你梗仔細介紹啊!又幫我了解左好多tks

chanwendy 發表於 15-2-4 18:13
嶺南冇功課堂, 不過小一小二星期二最後一堂係課外活動, 如果唔參加, 就會安排學生做功課, 由學校老師睇.
嶺 ...
咁其實兩間學校都好接近, 培道勝在一三五有功課堂, 功課量兩間睇嚟係差唔多。培道測考都多, 大概一學期兩測一考四默, 樣樣計分, 次次考少少, 所以死一次無問題, 仲有得追。中英默會隔住咁默書, 小一無常識堂, 俾小一小朋友多啲時間適應, 讀小一科咁話。

7800 發表於 15-2-4 18:18
我住青衣其實2間都唔近屋企,仔仔就係唔鐘意坐定定做功課,所以每一日都用好多時間完成功課,真係好勞氣又 ...
根據過去既經驗, 小一功課一般係半小時至一小時內可以完成的。你囝囝既問題, 我諗去到邊間學校, 再重讀都無用, 唔係細B問題。你是否FTM? 平時誰人睇住佢做功課?

引用:Quote:7800+發表於+15-2-4+18:18+我住青衣

原帖由 little_yolky 於 15-02-04 發表
根據過去既經驗, 小一功課一般係半小時至一小時內可以完成的。你囝囝既問題, 我諗去到邊間學校, 再重讀都無 ...
我係啊!平日都係我跟功課,不過仔仔有時做功課都好快半個鐘啦!要睇佢精神好唔好。

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+15-02-04+發

原帖由 7800 於 15-02-04 發表
有諗過比佢原校repeat多一年,希望佢真係會讀的開心。你都建議我比佢原校repeat?

...
我相信嶺南較培道輕鬆,嚮嶺南官網有一年級網上手冊,你可以比較一下。

原校 repeat 有好有唔好,唔好嘅係小朋友要承受同學嘅閒話,好嘅係唔需要重新適應新環境,要睇下小朋友性格。

至於做功課,我諗本地小學,3-6 樣冇走雞,所以要睇下小朋友會唔會其他問题,如專注力,作息時間,讀寫…等。

如果諗住 REPEAT, 我覺得轉校會更好, 睇住自己去年的同學仔升了班, 而自己留級, 嗰種滋味唔好受, 如果遇著多口的同學仔, 嘲笑佢, 對佢造成的心理負擔更大, 可能有反效果, 比唔留班仲差.

引用:如果諗住+REPEAT,+我覺得轉校會更好,+睇住

原帖由 chanwendy 於 15-02-05 發表
如果諗住 REPEAT, 我覺得轉校會更好, 睇住自己去年的同學仔升了班, 而自己留級, 嗰種滋味唔好受, 如果遇著 ...
你講到重點啦!我就係最擔心留係原校REPEAT仔仔會比同學仔取笑,因為梗而傷害左佢,唉!都唔知點好😣

引用:如果諗住+REPEAT,+我覺得轉校會更好,+睇住

原帖由 chanwendy 於 15-02-05 發表
如果諗住 REPEAT, 我覺得轉校會更好, 睇住自己去年的同學仔升了班, 而自己留級, 嗰種滋味唔好受, 如果遇著 ...
係啊!就係擔心考慮到你講G种种負面影響到仔仔個心理因素,所以真係唔知去定留😢

sumaggie101 發表於 15-2-6 16:55
不如去嶺小升P2?

嶺小無教快教深, 再讀P1可能太淺
同意, 你試吓問有冇位插班啦.

引用:不如去嶺小升P2?嶺小無教快教深,+再讀P1可

原帖由 sumaggie101 於 15-02-06 發表
不如去嶺小升P2?

嶺小無教快教深, 再讀P1可能太淺
如果過去嶺小就p1啦!始終太細仔REPEAT多一年會開心D,不過就梗放棄培唔知對定錯😅

回覆:培道or䕘南大學同學會

樓主,我囡囡已讀了嶺小6年,今年畢業了,如果你所說想仔仔在一間好關愛的學校,開心讀書成長,嶺少是好附合你要求,我囡囡同你仔仔性格一樣,在傳統學校會好易被投訴向受罪,但在嶺小這6年她過的很開心,現在還說不捨得離開,老師校長好好,在學校成績差一點曳一點的學心老師校長也很關愛,功課不多,一年考試2次,但日常有很多評估,我不太懂培道,但嶺小與一般谷的傳統學校很不同,如果你是堅持要小朋友成績好標青的,科科100分那種的話,嶺小說不適合你了

引用:樓主,我囡囡已讀了嶺小6年,今年畢業了,

原帖由 stephanieching 於 15-02-07 發表
樓主,我囡囡已讀了嶺小6年,今年畢業了,如果你所說想仔仔在一間好關愛的學校,開心讀書成長,嶺少是好附 ...
多謝你分享嶺小的學習,其實我只是希望仔仔讀得開心並冇要求成績要幾叻,但求唔係包尾就得啦!听你梗介紹,我想可能嶺小都應該幾适合我仔仔讀。請問評估多成點啊?一星期一次?

7800 發表於 15-2-9 00:39
多謝你分享嶺小的學習,其實我只是希望仔仔讀得開心並冇要求成績要幾叻,但求唔係包尾就得啦!听你梗介紹, ...
英文評估學期初會出晒時間表比家長, 一般只會評四課架咋, 每課三次評估, 包括默書, SPEAKING, LISTENING 同 READING, 有時會同一日進行 SPEAKING + LISTENING, 反正唔洗點溫的, 問題不大.
其他科目就會要評前一星期通知, 其實都好夠時間溫習的, 加上每次評估的內容唔多.  不過有時都會一星期評兩三科都試過, 尤其在考試前. 作為家長, 覺得呢啲評估, 只要平時留心上堂, 用心做功課, 就算冇溫書要合格都唔難的, 有溫書就唔會太低分的. 呢方面應該唔需要太擔心.

我工作好忙,說實話這6年的評估從來無同她溫習,她也沒有特別去溫,只是一年2次考試時同她溫習吧了,我就是怕了那些寫漏一條題目就記缺點的學校才選嶺小的,不過你有心裡準備,將來升中也極有可能要讀回直資,我囡囡剛剛考到沙田培基(直資)

恭喜你先,想問問今年嶺小同學仔多培基offer嗎?

stephanieching 發表於 15-2-9 14:06
我工作好忙,說實話這6年的評估從來無同她溫習,她也沒有特別去溫,只是一年2次考試時同她溫習吧了,我就是 ...

可以講講, 你女係 band 1 定 band 2?  我見上年有好多入培基呀.  另外, 知唔知今屆 band 1,2,3 的比例係如何?

我女  嶺小,功課不多也不深

去年band 1,2,3比例可看校網,一半學生是去直資的,因直資中學收生剛開始,我囡個班暫時有3人有offer直資學校,我囡是band 2頭,所有第一輪考到培基己很高興了

其實我囡是開校頭幾年入讀的,當時較易入,所以學生質素較參次,頭幾年派位同其他直資比有距離,但呢幾年收生己好好多,老實說課程同早年比己深了不少(始終要顧慮收生,要提高留番成績),但總體來說她是一間可令小朋友返學開心的學校

‹ 上一主題|下一主題