用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 有冇人join話香港康復學會做評估?
樓主: joefish
go

有冇人join話香港康復學會做評估? [複製鏈接]

引用:就快三歲,我聽聞黃金治療時間是2-4歲 +

原帖由 joefish 於 15-02-27 發表
就快三歲,我聽聞黃金治療時間是2-4歲
越早做,成效越好.....你小朋友應好快追回...努力...辛苦幾年啦..

回覆:alichan130 的帖子

今日去下葵涌想排期做下評估,原來至少排九個月,我話學校想我排i位,佢話如果想快,就要做私人評估,但要搵d政府,社署會接納的做評估報告,佢話呢間報告太簡單,唔接納。。。

引用:今日去下葵涌想排期做下評估,原來至少排九

原帖由 joefish 於 15-03-02 發表
今日去下葵涌想排期做下評估,原來至少排九個月,我話學校想我排i位,佢話如果想快,就要做私人評估,但要搵d政 ...
咁不如排政府,私人應要幾千...

回覆:alichan130 的帖子

其實都係,私人機構都要排,快得幾個月,差唔得好遠

回覆:有冇人join話香港康復學會做評估

我女女都係through 學校做評估,今日上咗第一堂。之前做評估,我覺得幾有系統,我女K2, 發音,專注力,小肌肉都要再train. 呢個學期會上10堂,希望會好d

引用:請問有冇人join過呢間做綜合評估?或課程?好

原帖由 joefish 於 15-02-03 發表
請問有冇人join過呢間做綜合評估?或課程?好唔好呢?
已評估了,評了半小時,好簡單,做D連線練習,有D圖卡問題,考記憶,有一段中文叫睇,圈起識的字,讀出來,數珠珠,職員先講數字,如13,叫你小朋友講31..

引用:Quote:原帖由+joefish+於+15-02-03+發表請

原帖由 alichan130 於 15-05-01 發表
已評估了,評了半小時,好簡單,做D連線練習,有D圖卡問題,考記憶,有一段中文叫睇,圈起識的字,讀出來, ...
我想問下評估完佢地有咩建議?會否好hard sell佢地嘅治療?我都經學校報名做評估,唔知佢係咪真係幫到呢

引用:Quote:原帖由+alichan130+於+15-05-01+發表

原帖由 chu.c9 於 15-05-04 發表
我想問下評估完佢地有咩建議?會否好hard sell佢地嘅治療?我都經學校報名做評估,唔知佢係咪真係幫到呢

...
評完,我仔仔冇特別,因我先前提及仔仔情緒控制一般,所以建議我可參加暑期情緒班....唔係太hard sell....本人覺得...

alichan130 發表於 15-5-4 23:57
評完,我仔仔冇特別,因我先前提及仔仔情緒控制一般,所以建議我可參加暑期情緒班....唔係太hard sell.... ...
咁請問你經學校登記,等幾耐先可以見做評估呀?

引用:Quote:alichan130+發表於+15-5-4+23:57+評

原帖由 chu.c9 於 15-05-05 發表
咁請問你經學校登記,等幾耐先可以見做評估呀?
都要三個月...

回覆:joefish 的帖子

可否pm有關資料俾我,謝謝

回覆:chu.c9 的帖子

經學校轉介平好多,我自己搵上門就貴,佢評我女有亞氏保加傾向,語言和情緒發展遲緩,有建議參加語言治療,話只要語言改善到,亞氏傾向都會隨之消失。 全程唔hard sell課程,只是俾建議,反而是我追問佢有乜語言師推介

回覆:joefish 的帖子

今日上健康院,姑娘話個報告太初步,如果成千幾,二千去做,實在太貴,只可以當作是自己知道仔女有乜問題

引用:經學校轉介平好多,我自己搵上門就貴,佢評我

原帖由 joefish 於 15-05-15 發表
經學校轉介平好多,我自己搵上門就貴,佢評我女有亞氏保加傾向,語言和情緒發展遲緩,有建議參加語言治療,話只 ...
我想問你經學校轉介贄嘅評估,係真係言語治療師做,定只係「兒童發展顧問」去做?學校畀份form就講到有個會長同另一個乜乜師做評估,點知淨係得個顧問,佢都係sell番我佢自己啲語言小組堂咋

我都係顧問做,如果專業治療師做,至少over$3000,所以講明是初步評估,但當日又冇硬sell我喎,只是建議我可做什麼幫到小朋友

我唔係經學校,係自己搵上門,所以好唔抵

回覆:有冇人join話香港康復學會做評估?

學校轉介去,現上堂中

請問地址在那裏,需唔需要轉介信??

回覆:fannycat23 的帖子

你可以打去中心問一問,有學校轉介平好多,但呢個評估是初步,只當是俾自己參考下好了,如果想去政府排期做服務,要搵認可的機構,做詳細評估至獲承認

回覆 joefish 的帖子

要去指定中心去做治療嗎?可以星期六日去?因我要返工, 我怕做訐估都冇時間帶小朋友去做治療!
‹ 上一主題|下一主題