用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 pls del
樓主: ABC-DAD
go

pls del  

出得Statistics Report,就大家都有係手_

大家好, 請問學校在暑假有沒有迎新日/周或課程給新入讀的中一生? 時間大約會在什麼時候? 謝謝!

回覆:排骨媽媽 的帖子

两樣都有課程好似7月尾至八月頭,迎新八月尾左右!

排骨媽媽  唔該  發表於 15-2-8 21:56

每位新生在註冊後會收到學校的通告,會有清楚的日期時間,和活動詳程

排骨媽媽  唔該  發表於 15-2-8 21:56

臨近自行,呢個階段係好常見到問有貼SPCC 好?定某校好?好想借機會寫下,分享下。

希望升中階段有不同輕驗嘅SPCC家長,不吝指正、分享

坐在交通工具上,text好申(辛)苦,夜啲有keyboard再算,不過想提下妹妹,佢唔係同哥哥一齊讀同一間學校,但近日佢提出一個意見,:已前EK人地幫過我地升學咁多,(奇怪佢識咁諗),而家你應該幫番人地升學先啱

實係交流分享意見同過程咁意思,佢小朋友用“幫人”呢嗰字眼。
Anyway, 以前及目前無私分享嘅家長前輩,再一次多謝各位

可能往後都會淡出EK中學交流,希望大家心想事成

回覆:ABC-DAD 的帖子

唔好拉,我仲有好多野要問樣樣都唔識!有你我安心D,有咩搞唔掂就想起你了!所以我唔多謝你住,繼續留下來,哈哈!

cathyming1 發表於 15-2-6 23:04
唔好拉,我仲有好多野要問樣樣都唔識!有你我安心D,有咩搞唔掂就想起你了!所以我唔多謝你住,繼續留下來 ...
X 2

回覆:聖保羅男女中學(1915-2015)交流區2

大家好!請問學校中一分班試的數學試題是中文數定英文數?

中/英對照任簡,近年來,如果改左,請家長朋友指正

囡囡2014年考分班試係英文數

喵咪媽 發表於 15-2-8 17:43
咁重有無中文數揀呢?

喵咪媽  囡囡話冇,只係得英數。   發表於 15-2-8 18:27

喵咪媽 發表於 15-2-8 17:43
中一生活適應嗎?

回覆 ABC-DAD 的帖子

自封

囡囡係一間普通屋邨中文小學升讀,適應得好好,佢嗰班D同學仔都好nice,(係D男仔比較多嘴同鍾意認叻,可能係男生嘅通病gua)各科老師都好親切,囡囡好鍾意間學校。功課量不算多,但某D都幾花時間。耐唔耐先至會有quiz,基本上都挺輕鬆,校園生活好愉快ga! :)

喵咪媽 發表於 15-2-8 20:18
囡囡係一間普通屋邨中文小學升讀,適應得好好,佢嗰班D同學仔都好nice,(係D男仔比較多嘴同鍾意認叻,可能係 ...
有無特別難忘嘅活動呢,住過宿舍,感覺 如何

回覆 ABC-DAD 的帖子

請問大約會在什麼時候註冊? 7 月份? 謝謝.

ABC-DAD  註冊係統一派位公佈後  發表於 15-2-8 22:21

回覆 喵咪媽 的帖子

請問分班試在什麼時間考?

ABC-DAD  註冊後會有一套資料俾家長嘅   發表於 15-2-8 22:22