用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?
go

請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

同樣是下午班。不知選邊間好 ! 請幫忙分析!謝謝

引用:同樣是下午班。不知選邊間好+!+請幫忙分析

原帖由 skyline7471 於 15-02-02 發表
同樣是下午班。不知選邊間好 ! 請幫忙分析!謝謝
聖心

不是一月二十四號前要揀定嗎?兩間也是學卷..只可取其一

St Clare 如小學收不能大抽獎喎

寫信求am試下

引用:不是一月二十四號前要揀定嗎?兩間也是學卷

原帖由 Hailey88899 於 15-02-02 發表
不是一月二十四號前要揀定嗎?兩間也是學卷..只可取其一

St Clare 如小學收不能大抽獎喎
聖心都好似不可大抽獎

若論幼稚園,我會揀SH。但上年我比較了DSE,聖心好一般,實在不及它的名氣。另外,我有朋友在港島長大,亦是讀呢D女龍,多人都叫我揀SC多過SH同TL。你都可以問問身邊認識的^。

回覆 yubaba 的帖子

咁你選左邊間??

回覆 Abigailbaby 的帖子

Haha, i didnt have SH offer unluckily. I chose SC finally between SC and TL even though TL kinder students can be promoted to its primary section directly.

If i had SH offer, i would consider if it is am or pm section and how many kinder students can be promoted to its private primary section.  

回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

聖心!揀聖嘉勒嗰啲多數冇聖心offer.....

引用:若論幼稚園,我會揀SH。但上年我比較了DSE

原帖由 yubaba 於 15-02-02 發表
若論幼稚園,我會揀SH。但上年我比較了DSE,聖心好一般,實在不及它的名氣。另外,我有朋友在港島長大,亦 ...
我就係身邊無朋友有仔女,even 有,都係兩個仔,而且住東區,所以無人幫到我!阿女又係第一胎,所以零經驗。老實講,喺我細路時,30 年前,St Clare和SH 都好勁,不相伯仲,但時隔咁耐,而家唔同晒!
SC 返學易返過SC 好多,SC 位置好差,無乜車可以到,我住上環,唔會搭校車。不過如果SH 真係好過SC, 我唔怕辛苦啲返學。自從阿女要搵k1 開始,我便喺呢度爬文,感覺好多人都話SC 沒以前咁好!但我又真係唔識比較。去過兩間學校interview,  兩間老師比我感覺都一樣好好,兩間都係女校(中小學), 兩間都係天主教,兩間都有sister. 不過校舍當然SH 新過SC. 我好煩,真係好驚揀錯。因為SC 要明天答覆,所以我又急又亂! 麻煩各位幫手!Thx a lot!

CatCatBB66 發表於 15-2-2 21:50
聖心!揀聖嘉勒嗰啲多數冇聖心offer.....
我認同, 不過一定不是全部, 小女同學也有放棄SH am offer 的, 亦有只報SC, 無報SH的。
我想講, 外人一定會憑一般感覺去判斷, 不過, 設身處地的話, 樓主應該花多少少功夫去了解兩校及自己的需要, 看看實質的數據同資料。唔知係咪今年統一註冊, 家長沒有時間搜集資料, 少了很多具體的討論。樓主可SEARCH 前年同舊年的POST, 可能會多些發現。

回覆:請問中環聖心和St Clare應該揀邊間?

More information for you: St. Clare is English primary while Sacred Heart is Chinese primary.

I'll choose Sacred Heart.

回覆:meow50 的帖子

t

回覆:skyline7471 的帖子

請問SC 小學是否全私立呢?同埋我知SH 學費貴過SC, 知唔知點解呢

聖心幼稚園升小可選擇私校(上午校)或津校(下午校),但假如自行選了下午津校而又被取錄,便須放棄私校學位

回覆:carbartem 的帖子

請問SC 小學是否全私立?

引用:回覆+Abigailbaby+的帖子 Haha,+i+didnt+h

原帖由 yubaba 於 15-02-02 發表
回覆 Abigailbaby 的帖子

Haha, i didnt have SH offer unluckily. I chose SC finally between SC and TL ...
( how many kinder students can be promoted to its private primary section. )

Good!  key point.  之前睇過聖幼的post,如一心入聖心小學,學校一定幫到,但不知真假?最好有聖心家長update update (本人不是聖心家長),嘻嘻。for 聖嘉勒,因改制要面試(今年K2生是第一屆),入小學機會不知?

引用:Quote:原帖由+yubaba+於+15-02-02+發表回覆

原帖由 winnietingting 於 15-02-03 發表
( how many kinder students can be promoted to its private primary section. )

Good!  key point.  之 ...
但講升中,聖嘉勒升直屬中學機會一定大,聖心小學兩間升一間,如不是top 50%好煩,聖嘉勒好似如一心入中學,多數得。

winnietingting 發表於 15-2-3 8:26
但講升中,聖嘉勒升直屬中學機會一定大,聖心小學兩間升一間,如不是top 50%好煩,聖嘉勒好似如一心入中學 ...
agree. 我上年都係咁諗,再加上英文小學,所以我之前心中排位係spk >sc >tl >sh.

回覆:skyline7471 的帖子

SC 英文小學,雖然無SH 出名,但個人鐘意英小