用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 鋼琴演奏級
go

鋼琴演奏級 [複製鏈接]

係咪要至少14歲以上先考得?

6    0    0    0

No la! 而家好多小學生已經考左AT 甚至LT

引用:No+la!+而家好多小學生已經考左AT+甚至LT

原帖由 pamelaywy 於 15-02-02 發表
No la! 而家好多小學生已經考左AT 甚至LT
Sorry  我唔識八級以上的級别,可以教下我嗎?

picture 發表於 15-2-4 08:58
Sorry  我唔識八級以上的級别,可以教下我嗎?
據我所知(只是我作為媽媽所知,我本身唔識音樂,只係一步步跟住個仔考先知,如有錯,請指正)樂器的演奏級分兩間機構頒發,分別是ABRSM 同trinity , 每間的演奏文憑都分為三級
ABRSM: DipABRSM-> LRSM->FRSM
Trinity: ATCL -> LTCL -> FTCL
程度由文憑-》學士-》碩士
我仔準備四月考ATCL
一般香港小朋友會考trinity多於Abrsm, 聽講係因為trinity 主要考演奏,但Abrsm 要考埋唔知樂理定 present , 對於年紀細嘅小朋友相對地難

引用:Quote:picture+發表於+15-2-4+08:58+Sorry+

原帖由 pamelaywy 於 15-02-04 發表
據我所知(只是我作為媽媽所知,我本身唔識音樂,只係一步步跟住個仔考先知,如有錯,請指正)樂器的演奏級 ...
Thank you for your information.

Abrsm performance grade 要多考trinity 2樣嘢:viva voce即考音樂history,係考官base on 你交的program notes,去問你音樂家生平,曲目資料,連其他樂器曲目都要知,influence呀咁,嘻嘻,真係無範圍可言,我個人覺得幾有趣同challenging...另外要考quick study, 其實係sight reading, 呢part真係難,dipABRSM expect sight read6級的,係expect彈到perfect, 好似5Min準備,彈2 pages
ABRSM performance grade有2個examiner, trinity好似到ftcl先有2個,please correct me if I am wrong

pamelaywy 發表於 15-2-4 13:47
據我所知(只是我作為媽媽所知,我本身唔識音樂,只係一步步跟住個仔考先知,如有錯,請指正)樂器的演奏級 ...
哇,甘系咪即系LTCL,就有音樂的學士程度?FTCL有碩士程度?等同相對的認可大學學位嗎?
我認識一個14歲考到LTCL,是否代表他已擁有學士程度?他準備考埋FTCL,如考到,是否代表16歲有碩士?

不好意思,我問的好膚淺

即係話trinity易過Abrsm?

bicyclee 發表於 15-3-9 18:03
回覆 pamelaywy 的帖子

小學生已經考左AT 甚至LT依家D小朋友真係好勁
咪係, 邊有咁多時間去操練? 真係好想知.....
‹ 上一主題|下一主題