用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才 vs 聖保羅書院
樓主: Soundervolt
go

沙田呂明才 vs 聖保羅書院 [複製鏈接]

candyhmama 發表於 15-2-2 16:13
其實呂中係有英文補底架,而且跟唔到同學校講,一定會有支援,唔洗擔心.女女話啲老師好nice,好有heart,好多老 ...
小朋友今年小5,而家準備定資料.thx

我會揀SPC
我有做HR既朋友同我講, 地區名校成績表可能係靚d, 但一interview要present自己, 就同傳統名校既差得遠

Lovelybbs 發表於 15-2-2 17:41
我會揀SPC
我有做HR既朋友同我講, 地區名校成績表可能係靚d, 但一interview要present自己, 就同傳統名校既 ...
同意地區名校PRESENT自己的能力不如傳統名校,但要知道,大部分小朋友現在係讀完大學先出來做事。

?
讀傳統名校會比較懂得present 自己?這個推論是否與exposure 有關?

王家爸爸 發表於 15-2-2 17:59
同意地區名校PRESENT自己的能力不如傳統名校,但要知道,大部分小朋友現在係讀完大學先出來做事。 ...
今時今日我相信HR 睇你邊間大學多過你邊間中學卦

candyhmama 發表於 15-2-2 16:13
其實呂中係有英文補底架,而且跟唔到同學校講,一定會有支援,唔洗擔心.女女話啲老師好nice,好有heart,好多老 ...
點解我同事囡囡聽呂中(中三),
同你所講的完全唔同

你囡中幾??

回覆 ernestchow 的帖子

agree

引用:Quote:candyhmama+發表於+15-2-2+16:13+其

原帖由 232 於 15-02-02 發表
同你所講的完全唔同
有咩唔同?
我女在呂中讀中四,大部分老師都好好,當然,每間學校嘅老師都有好有唔好㗎喇!
呂中阿女係讀得開心的,每個人都唔同,所以要就自己孩子的性格、習性去選擇!
另外,剛剛家長日見完老師,問咗呂中嘅入U率是七成幾!

candyhmama  agree.  發表於 15-2-3 22:41
lmy

我想問下如一間黃大仙區不太好的小學, 全級考5名內, 但成績表又全A, 呂中會接受嗎?

這個小朋友還有很多校內獎, 但公開的沒有.  

王家爸爸  全級20人同200人既第5好唔同   發表於 15-2-3 10:30
王家爸爸  一線學校唔會睇校內獎  發表於 15-2-3 10:27

王家爸爸,

佢係一間官校, 我曾經聽聞官校卷淺推高校內成績. 不知是否真的假的. 全級有120人左右. 那年小兒分派小學不好, 當年曾經搵過資料這間官校水平不高, 我只知好像區內小學排名屬於次級. 但聽那位媽咪說這年推高到BAND1小學級數. 也不知實質情況.  

PalFan 發表於 15-2-3 10:51
王家爸爸,

佢係一間官校, 我曾經聽聞官校卷淺推高校內成績. 不知是否真的假的. 全級有120人左右. 那年小 ...
在任何情況,全級有120人既中游學校,頭五名一定係B1頭學生。

王家爸爸 發表於 15-2-3 10:56
在任何情況,全級有120人既中游學校,頭五名一定係B1頭學生。

謝謝! 但那間小學好像不是中游, 如計區內好像不太好. 這是曾經的資料, 現在是否升級便不知了.

一間小學這麼重要.選擇一間競爭不大的小學好像比較有利, 對嗎!

PalFan 發表於 15-2-3 11:24
謝謝! 但那間小學好像不是中游, 如計區內好像不太好. 這是曾經的資料, 現在是否升級便不知了.

一間小學 ...
唔需要擔心,一間有四班小六既學校,B1比例差極都應該有百分之十幾二十。你全級排第五,只要B1數目高過15人(B1比例高過12.5%)你已經係B1頭。

王家爸爸 發表於 15-2-3 11:37
唔需要擔心,一間有四班小六既學校,B1比例差極都應該有百分之十幾二十。你全級排第五,只要B1數目高過15人 ...
我個仔剛好讀左間競爭大的小學, 只能在中游位置, 而成績表也不及其他學校的學生好看. 因為是拉平均數的. 會出現91分也只能取B這個數. 而1分能影響很大的名次, 計算以往名次免強是區內BAND1的中學. 但在區外考中學有點困難, 相比其他學校全A的成績表學生便比下去了.

232 發表於 15-2-2 23:42
同你所講的完全唔同
我女中一新生咋你同事點講?話Miss唔好定跟唔到?
如果係前者,我女遇到既每一個老師都一定有心教學既
後者既會唔會因為預備選科?
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆 PalFan 的帖子

自行睇教育局次第,成績表A 定B 影響唔大。

學校好睇夾唔夾。我朋友仔仔喺一間一般嘅小學考中間偏下,轉去另一間較好嘅小學,反而入到頭三份一。朋友話前者靠死讀,後者要理解,佢仔仔死讀死記唔掂。所以,好學校中遊去較差學校都不一定標青。

SIYip 發表於 15-2-4 00:38

學校好睇夾唔夾。我朋友仔仔喺一間一般嘅小學考中間偏下,轉去另一間較好嘅小學,反而 ...

謝謝意見.

小道消息
SPC 入U率偏低,死因是中文科,有三分二同學考DSE 不合格。相信學校會吸取教訓,拉高中文科水平。如果小朋友的中文科有一定的水平,相信不會受影響。個人偏好SPC多於沙呂

王家爸爸  小道消息?  發表於 15-2-4 10:05

odelia_ho 發表於 15-2-4 09:58
小道消息
SPC 入U率偏低,死因是中文科,有三分二同學考DSE 不合格。相信學校會吸取教訓,拉高中文科水平。 ...
點解唔去入學講座,要聽小道消息?
‹ 上一主題|下一主題