用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問多不多人放棄cKY offer??
樓主: llc
go

請問多不多人放棄cKY offer?? [複製鏈接]

LL222 發表於 15-4-13 22:37
不如你放給有需要的人吧,老實說,CKY絕對不是給無心插柳的家長,不明白CKY理念的家長,給小朋友讀絕對是個 ...

無心插柳並不等於不明CKY 的理念,CKY 收了小兒亦代表他符合他們的要求,怎麼可能說是錯配呢況且我亦冇話會放棄CKY

pharaoh 發表於 15-4-13 10:23
絕對是。

但奈何有些人名校上腦,自以為是,以為入到大學便可以揾大錢,好成功,看法多膚淺!!
其實好應該多謝呢啲頭腦守舊,仲係以為讀DBS、DGS、SPCC高人一等嘅家長,仲係覺得你放棄百年名校選CKY匪夷所思。否則,個個霸住CKY咁好嘅學校,又點輪到有心入讀嘅呢?

MrBeast  Im1of them   發表於 15-4-14 08:20

應該有好多人放棄百年名校選CKY.

每個家庭財力人力吾同,小朋友資質性情吾一樣,無需要大家意見一致,覺得邊間學校一定會好過另一間。

最近朋友聚會,名津、直私、國際共冶一爐,個個父母為小朋友籌謀,都有自己故事。聽埋聽埋,總之係一生兒女債,大家同路人傾吓,吾使太在意。

Jane1983 發表於 15-4-14 10:50
每個家庭財力人力吾同,小朋友資質性情吾一樣,無需要大家意見一致,覺得邊間學校一定會好過另一間。

最近 ...
無錯,百店百客. 大家各人價值觀不同,自然選不同的學校. 這個世界好大, 無話哪些學校是必然之選. 都係那句: 没有最好, 只有最適合.

bbb330    發表於 15-4-17 09:55
四隻貓  agree  發表於 15-4-15 10:44

回覆 joyce1234 的帖子

係呀,吾係你死我亡,可以百花盛放,大家都讀得開心滿意,小朋友都成材。
聽朋友的小朋友的求學情況,細路有大有細,都各有大大小小的問題。我小朋友托賴讀得吾錯,但現在只係豆釘係細個,幾時話可以放晒心。到小朋友長大,我地都老啦,好感觸!

引用:Quote:pharaoh+發表於+15-4-13+10:23+絕對

原帖由 littlefaith 於 15-04-13 發表
其實好應該多謝呢啲頭腦守舊,仲係以為讀DBS、DGS、SPCC高人一等嘅家長,仲係覺得你放棄百年名校選CKY匪夷 ...
係呀,有d 人真是以為讀dbs, Dgs, spcc 便高人一等,又經常用高考成績來大人,其實,無話邊間一定好,邊間一定唔好,最緊要學校的取向合自己小朋友便是最好。

回覆:pharaoh 的帖子

香港傳統名校如SPCC等學校嘅校內成績喺Ivy League或Oxbridge及其他世界級學府中都有相當的認受性,呢點比好多新晉學校會較有優勢。

P.S 並非話CKY唔夠好,只係反映實況

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-4-19+20:10

原帖由 Soundervolt 於 15-04-19 發表

香港傳統名校如SPCC等學校嘅校內成績喺Ivy League或Oxbr ...
呢樣又真係事實喎。 記得小時移民高峰期有朋友仔移民去加拿大,去到high school時同一班內有幾個香港新移民同學仔, 一個DBS,一個SPC, 一個SPCC, 佢地只show香港學校成績表就可以編到grade,甚至有d科目升可grade。我朋友仔當年已讀地區名校考頭幾名,去到要做test,有d科目甚至要降grade。所以我一路都信top school效應架。現實有時確實係殘酷的。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-04-19+發

原帖由 Cowbit 於 15-04-21 發表
呢樣又真係事實喎。 記得小時移民高峰期有朋友仔移民去加拿大,去到high school時同一班內有幾個香港新移民 ...

Cambridge香港舊生會現任主席係SPCC舊生,舊年都出咗少少力幫師弟入Cambridge。生活喺羣體社會,有時世俗嘅眼光都好難避免。

花邊消息:警務處新任處長好大可能係喇沙舊生。

‹ 上一主題|下一主題