用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問多不多人放棄cKY offer??
樓主: llc
go

請問多不多人放棄cKY offer?? [複製鏈接]

MrBeast 發表於 15-4-8 16:11
咁若有人話讀cky 一樣去補習,你又點睇呢?
其實spcc 都有ib, 成績又不差,我自已就唔會放spcc, 不過我都係 ...

讀cky 一樣去補習, 當然有啦. 例如有同學家長覺得孩子唔太掌握到作文既技巧, 就會俾孩子去上作文班.
我自己就無俾個女補習. 其實好睇家長自己既睇法同要求.

co edu 都有IB, 但佢小學及初中既學習方法同IB既理念係好唔同的.

不過講開又講 , 我識果幾位co edu 學生全部都好乖好得體, co edu 揀學生同教學生真係有其辦法.

我其實好希望多d人放CKY位, 我仔同好多sibling 都好心急希望等到waiting 位.
麻煩大家早早決定, 盡早放位, 幫下我地.

LL222    發表於 15-4-10 12:33
小曳人    發表於 15-4-10 09:15

回覆:四隻貓 的帖子

我都等緊呀,希望阿仔入埋cky我就安樂

四隻貓 發表於 15-4-8 17:43
讀cky 一樣去補習, 當然有啦. 例如有同學家長覺得孩子唔太掌握到作文既技巧, 就會俾孩子去上作文班.
我自 ...
Totally respect cky parents decision.
我只是想指出一pt,就算初中和小學階段是傳統學習,一樣可以有優秀ib 成績,而要ib 成績好,也要下苦功和或要補習,hence, 孩子將來係點,學校都只是其中因素之一。有心儀offer 固然好,冇,條條大路通羅馬

MrBeast 發表於 15-4-9 07:49
Totally respect cky parents decision.
我只是想指出一pt,就算初中和小學階段是傳統學習,一樣可以有優 ...
條條大路通羅馬,呢句說話我好認同,因為真的無話入到邊間學校就一定能成功入大學,只要小朋友係叻的話,就算讀屋村小學也能成功

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-4-9+07:49+Totall

回覆:請問多不多人放棄cKY offer??

各人際遇不同,身邊真是有人只有小學或中學程度搵錢仲多過大學生,讀書不成不代表失敗,入一間名校亦吾代表一定會入到大學又或者成為成功人事

引用:各人際遇不同,身邊真是有人只有小學或中學

引用:Quote:原帖由+巴士+於+15-04-10+發表條條大

原帖由 naughtybj 於 15-04-10 發表
真的嗎?咁唔讀大學都得?唔打工都得?唔做嘢都?
邊個話唔讀大學唔得架?讀了大學又一定保證什麼嗎?

原帖由 巴士 於 15-04-10 發表
各人際遇不同,身邊真是有人只有小學或中學程度搵錢仲多過大學生,讀書不成不代表失敗,入一間名校亦吾代表 ...
同意,好講際遇是千真萬確。

回覆:請問多不多人放棄cKY offer??

回覆:pharaoh 的帖子

Agreed. 際遇好緊要,不過mindset仲緊要。

引用:Agreed.+際遇好緊要,不過mindset仲緊要。 +

原帖由 joyce1234 於 15-04-12 發表
Agreed. 際遇好緊要,不過mindset仲緊要。
agreed

追求知識並不一定要跟搵錢能力或人生成功與否畫上等號吧?
人生成功的定義也人人不同.

問題又回到: 學習的意義和目的是什麼?

引用:追求知識並不一定要跟搵錢能力或人生成功與

原帖由 四隻貓 於 15-04-13 發表
追求知識並不一定要跟搵錢能力或人生成功與否畫上等號吧?
人生成功的定義也人人不同.
絕對是。

但奈何有些人名校上腦,自以為是,以為入到大學便可以揾大錢,好成功,看法多膚淺!!

CKY 我收REJECT信, 如果叩門機會係咪好細?

回覆 linhorma 的帖子

如果心儀,一試何妨?

我打去問過, 書記小姐話REJECT無機會, 但我諗我都會寄信試試.

引用:回覆+calbee6+的帖子 係,但只是無心插柳

原帖由 巴士 於 15-04-01 發表
回覆 calbee6 的帖子

係,但只是無心插柳
不如你放給有需要的人吧,老實說,CKY絕對不是給無心插柳的家長,不明白CKY理念的家長,給小朋友讀絕對是個錯配。

‹ 上一主題|下一主題