用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 切勿以身試法
樓主: Mommy-Maggie
go

切勿以身試法

引用:唔好意思,提外話,我冇參加大抽獎,但我又

原帖由 helloqueen01 於 15-02-09 發表
唔好意思,提外話,我冇參加大抽獎,但我又搬了,是否也要通知教育局?

...
冇參加,唔洗通知。

helloqueen01 發表於 15-2-9 17:52
No need

根本唔關讀邊區幼稚園既問題, 而係個住址證明~~ 冇論小學同中學大抽獎都係

而自行純計分, 係唔會理你住邊~ 所以自行冇理由會check地址證明~

sinsinlo 發表於 15-2-11 17:52

根本唔關讀邊區幼稚園既問題, 而係個住址證明~~ 冇論小學同中學大抽獎都係

中學大抽獎,除非唔跟小學所在的校網,否則無須任何住址證明。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

agree, never break the law !

sinsinlo 發表於 15-2-11 17:52

而自行純計分, 係唔會理你住邊~ ...

"自行冇理由會check地址證明"

地址證明係遞交自行申請表必要文件之一, 沒有遞交/遞交不同教育局要求既相關地址證明, 即係當你放棄自行派位.

教育局一般係以申請人係自行遞交既住址作抽樣調查, 最早我聽過既朋友話, 10月中已收到教育局電話要求提供更多資料核實住址.

所以自行報既地址, 就係教育局查既目標之一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:切勿以身試法

教育局一開始就是透過「自行分配學位」時收集大家的地址,君不見「統一派位」的信件是郵寄到閣下府上嗎?
這也是評估各區人數的第一步。。
當然,同當時人讀邊間幼稚園無關係。但如果答到忍忍悔悔、模棱兩可。。。教育局會進一步懷疑你而作出更深入的瞭解。

留毛

有個問題想問(代人問):朋友一家住在公屋某區,想填地址寫婆婆家居屋地址(另一區),當小朋友同婆婆住得唔得??

回覆:shirley2014 的帖子

即係虛報地址

siden 發表於 15-2-1 15:47
41網一向check得緊些。

但交表時不同寫明讀邊間幼稚園吧?

也應嚴打北區屯門元朗假人假學生
而唔係淨係重點做41

shirley2014 發表於 15-2-15 22:53
有個問題想問(代人問):朋友一家住在公屋某區,想填地址寫婆婆家居屋地址(另一區),當小朋友同婆婆住得唔得 ...
唔可以“當”㗎~~

引用:Quote:原帖由+Mommy-Maggie+於+15-02-01+發

原帖由 yamin 於 15-02-03 發表
如果你friends的小朋友平日星期一至四在九龍住和返學,星期五六日在巳租的港島單位住。如被抽查,唔知教育 ...
必須要Monday to Friday住在抽獎地址,否則

There's always a price to pay for something you really want!  Why not rent a flat, and do the lucky draw in a lawful way.  Or else, do it through knocking door.   Don't complain big 6....if you intentionally do away the law...you're exactly just like Big 6 mentality.

Can't agree more

SWEETANN 發表於 15-2-5 12:59
我今日打去問過, 最遲大抽獎前, 大約十月至一月.
真心求教,如果我真係打算將來搬去tko+抽tko校網,但又無理由而家甘早搬,因我仲要返屯門幼稚園。。。甘係咪唯一方法插班tko幼稚園,抽獎之前入住tko?

唔好意思想問清楚,即你小朋友要大抽獎前要入住TKo地址? 因我朋友都係買左樓但唔打算搬住,現租左比人,佢唔係借或用假地址,自置物業但小朋友未住都唔得嗎? 謝謝!

住私樓可放租,自己租地方住,估二處可報,最簡單方法做校工,100%收

問人可否借地址或用他人地址真係多魚。正如問四歲入廸士尼可否偷雞唔買票一樣。自己諗。

小朋友的恆常居住地址好難明咩?唔係你個人名下的任何物業就有權報。自己物業但出租俾人係唔可以報,如你選擇報,俾人抽查到,後果自負之嘛。

引用:Quote:SWEETANN+發表於+15-2-5+12:59+我今

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-03-28 發表
真心求教,如果我真係打算將來搬去tko+抽tko校網,但又無理由而家甘早搬,因我仲要返屯門幼稚園。。。甘係咪 ...
大抽獎前小朋友入住所報的地址便可,所以最理想係升K3暑假搬,K3插到TKO 幼稚園。我覺得咁樣對小朋友影響較低,唔洗學期中途轉。