用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教女校
樓主: vvbb88
go

天主教女校

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-2-8+22:16+真係唔

conniemar 發表於 15-2-9 00:33
聽講,係聽講㗎炸……聖心係4測4考,全年都唔可以放低本書。如有錯,請用家指正

...
有無搵錯呀, 咁嚇人? 我學校4測2考已經停唔到手喎, 咁咪即係9月開始個個月都有測考? 唔計默書, 中英數常聖經體育視藝音樂, 中英仲要聆聽說話寫作, 咁仲駛教書既?

little_yolky  小雲小吉同聖母馬利亞係一條龍。   發表於 11 分鐘前

我係講真正小雲小吉果間呀。。。咁多年佢地有升過班咩?況且全校得
一個老師之嘛!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-2-10 15:46
我係講真正小雲小吉果間呀。。。咁多年佢地有升過班咩?況且全校得
一個老師之嘛!
...

唔只一個老師, 至少兩個, 山吹老師同栗頭老師..... 送你一個愛心頭鎚!

conniemar    發表於 15-2-11 09:56
奥脫福    發表於 15-2-10 15:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-2-10+15:46+我係講

原帖由 hkpapa852 於 15-02-10 發表
唔只一個老師, 至少兩個, 山吹老師同榛頭老師..... 送你一個愛心頭鎚!
栗頭老師

hkpapa852  真係唔記得栗字點寫  發表於 15-2-11 10:01

係咪有中學部架? 小茜同太郎咪讀中學部囉?!

purplechung    發表於 15-3-7 10:27

karbb1217 發表於 15-2-8 16:37
天神嘉諾撒點會一條龍直升聖瑪利?唔好忘記,聖瑪利也有小學,點解聖瑪利中學唔收原校小學而收天神?而且, ...

重有St Mary 係中文小學嚟架

回覆 conniemar 的帖子

no la!

對我同個女黎講,聖心唔算谷,比我想像中好好多!英文教快一年,數教快半年,中文用正常書但補充則用高一年,GS正常。是否谷就真的因人而以…
測考確實多,每個學期只有2-3個星期沒默書或評估,確實會有長期要溫書情況。FA就如測驗,佔總分40%,英文每個學期3次,中文和常識各2次,數2-3次,別加各科一次總評,即大考。默書唔密,每個學期中英加埋7-8次,因為唔密,所以每次範圍頗多,幾課一齊來…如小朋友記性唔好,溫完幾日就唔記得,確實想死!因為一默就幾課,你早溫到佢默是又唔記得晒,默前兩天才溫,更溫唔晒

但因為是返半天,如小朋友能正經做功課,一般功課量都算合理,其實是不辛苦的!

奥脫福 發表於 15-2-8 22:16
真係唔識既會俾佢嚇死。。。

小學概覽有寫, 天神一條龍中學是嘉諾撒聖瑪利書院
http://applications.chsc.hk/psp2014/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=106&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D6%26page%3D2
早幾年St Mary吾收插班生, 好多人會向天神埋手, 都係因為睇呢點, 不過聽聞天神好深好谷, 由其是中文, 但大家諗諗直升中學是嘉諾撒聖瑪利書院, 如果吾谷一同St Mary學生比較就高低立見, 我諗校長都吾想天神的學生甘失禮人啦!