用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙K2 vs 大坑真光K1
樓主: Siusammama
go

蘇浙K2 vs 大坑真光K1 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+MMVV+於+15-2-4+17:37+編輯+\

引用:請問真光是否30人一班,3個老師?課堂上分

原帖由 Siusammama 於 15-02-21 發表
請問真光是否30人一班,3個老師?課堂上分小組嗎?
有多少英文國語堂呢?其實時間又有無英文學呢?
祝各位 ...
我小朋友讀坑真幼,佢嗰班33人,3位老師。上課時,有時會分3組,有時會成班一齊上,視乎內容。K1時一星期會有30mins NET english & 30 mins native PTH,K2&K3會再多D english & PTH 時間。之前問過班主任,平時也會有英文,佢哋會重複番NET教過的東西。也祝你的小朋友健康快樂。

引用:請問真光是否30人一班,3個老師?課堂上分

原帖由 Siusammama 於 15-02-21 發表
請問真光是否30人一班,3個老師?課堂上分小組嗎?
有多少英文國語堂呢?其實時間又有無英文學呢?
祝各位 ...
我的女兒也是坑真K1,有關你的問題,樓上tam_bb已準確答了,我不重複。其實論語境,絕對唔係坑真強項,坦白講,讀了半年,英文和普通話也沒學過甚麼。選坑真就要有心理準備不是為語境。坑真強項是教德育自理,而且返學超開心,K1沒功課做,意想不到的是因為這別人眼中看為hea的課程,我女兒卻對學習非常有興趣,可能就是因為有空間讓她探索,可能學校以中文為主,佢對學中文字好有興趣,學校沒教的字她也會主動要認,仲非常愛閱讀,亦因毋須應付學校任何功課評估,佢有好多空間閱讀。

每間學校也有強弱項,最重要是家長認同學校方向,所以值唔值得為坑真repeat K1是見人見智。如你重學術重語境,在坑真repeat你真係會覺得浪費一年的。但如你重德育重啟發學習興趣,相信這些才是讓孩子走得更遠的能力,不急於要贏在起跑線,為坑真repeat你會覺得值得。另外提提你,坑真是K2才寫字的,如小朋友現在K1已寫字,讀坑真你會否覺得太遲才寫?我個人睇法是,你小朋友是細b,讀坑真會5歲才寫字,到時小肌肉已發展得好,一寫字就寫得好,佢會更有自信。

對小朋友的教育方向,人人看法唔同,都係嗰句,選自己認同教育方針的學校,別只因升小比例而選某校,雖然我認同這是現在家長所關心的,但這不應是選校number 1的考慮

回覆:蘇浙K2 vs 大坑真光K1

其實我小朋友嘅case同siusammama嘅差不多。我小朋友本來是年尾細B,之前在英普幼稚園讀K1(one native PTH class teacher & one native english class teacher ),同蘇浙一樣,語言環境十分好。後來有坑真offer就轉做超大B讀K1。我哋兩公婆就冇後悔讓小朋友做超大B讀坑真。正如winniecatcat所說,小朋友每日開心返學,我個女都係對閱讀、認字好有興趣,中英都係。每日返學唔係只係玩玩玩,而係從遊戲中學習。另外,可能因為佢以前讀過英普班,佢依家喺坑真上native english or PTH 堂都好投入,佢會同我講返今日native english or pth teacher教乜,例如同佢哋玩"little bunnies"遊戲,"are you sleeping , are you sleeping ?......wake up little bunnies , wake up little bunnies ", 然後佢哋由本來扮瞓覺,變成起身扮兔仔跳3吓,一路講"hop hop hop"。又例如,我個女話,英文老師今日教英文字母,叫佢哋搵例如「H」字,同佢講"can you find for me please?"。我見我囡囡講得番哂NET講過乜,可見雖然NET堂時間少,但佢係吸收到、又投入。老實講,坑真K1英普時間一定少,但如果家長平時多同小朋友閱讀、講故事,未必會差過其他幼稚園好多。不過,都係嗰句,每個家庭要求不同,我自己就覺得對於K1小朋友嚟講,我唔要求佢講英文普通話講到「lak lak聲」,只要佢有興趣學就ok了。

唔好意思, 想問蘇淅讀完N1係咪都大機會升上K1架, 學校話唔係guarantee。

樓主其實仲有好多時間考慮嘛?
可比左坑真留位費先
幾時要通知蘇幼唔讀K2呢?
女仔黎講, 坑幼龍校係很好既選擇

我當年情況同你一樣,本身報左真幼,收K1 pm, 當時升K2 蘇幼am. 唔想佢讀pm,寫左兩封轉am信都冇用,咁繼續升蘇幼,加上蘇浙k1老師話我仔進度ok, 咁俾佢繼續讀蘇幼唔repeat了

我果個係仔

十分感謝各位家長的意見,特別係Winnie cat cat and tam bb詳盡嘅分享。
老實講,到而家都好15,16,主要原因都係擔心用多咗亞女一年嘅時間。請教過蘇浙嘅老師,當然無同佢講另外有offer,但就問佢亞女嘅表現同使唔使重讀k1。佢哋覺得亞女水平相對同班同學係中至中下,但唔需要重讀。我哋都覺得如果唔係有真光嘅offer,我哋係唔會覺得佢要重讀,因為佢拍埋同齡小朋友,只覺
得佢係細女,而唔覺得佢完全跟唔到。。。

蘇浙讀緊,讀咗都未夠6個月,所以有排都未問讀唔讀k2.

引用:我果個係仔 +

原帖由 carson_ma 於 15-02-23 發表
我果個係仔
Hi Carson, 如果你嗰個係女,你會揀真光嗎?

應該會,唔洗煩小學升中學。雖然蘇小派位幾好,但會谷得好辛苦

見到有其他家長寫咗個蘇浙比較聖公會嘅題,啲家長都投蘇浙。。。真係好苦惱。

引用:見到有其他家長寫咗個蘇浙比較聖公會嘅題,

原帖由 Siusammama 於 15-02-27 發表
見到有其他家長寫咗個蘇浙比較聖公會嘅題,啲家長都投蘇浙。。。真係好苦惱。

...
而家你係真光唔係聖公會,女我一定揀真光

一d 都唔苦惱, 對於女仔黎講選擇好明顯

注意,坑真不是100%直上真小,但有幾多%唔知

蘇浙也不是100%直升,真光有中學蘇淅無。 真光係傳統龍校,即使冇100%,估計也會如其他女龍有8成。

雖然2015年是第1年不可直升,但我同意真幼上真小機會應該大過街外人嘅。

引用:見到有其他家長寫咗個蘇浙比較聖公會嘅題,

原帖由 Siusammama 於 15-02-27 發表

...
蘇浙vs聖公會,家長投蘇浙我諗主要係因為蘇浙有小學backup,而不是蘇幼好過聖公會。同樣如果係女仔的話,真光vs聖公會,大部分人亦會投真光。我女舊年有聖公會,聖瑪,聖加勒,玫瑰崗同堅真,除聖加勒外,其他的我幾乎無諗過就放棄左而揀左大坑真光。不過我唔使考慮讀多一年的問題,而且我舊年係保證直升。

引用:Quote:原帖由+Siusammama+於+15-02-27+發表

原帖由 jenjenny 於 15-03-04 發表
蘇浙vs聖公會,家長投蘇浙我諗主要係因為蘇浙有小學backup,而不是蘇幼好過聖公會。同樣如果係女仔的話,真 ...
st clares, 真光其實好接近。如St clares在銅鑼灣,或真光是直屬,就完美了

‹ 上一主題|下一主題