用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇網!甲部選第一志願中機會有幾大?
樓主: carter76
go

誇網!甲部選第一志願中機會有幾大? [複製鏈接]

引用:如題?

引用:香港教育,++垃圾制度.++令好多小朋友都選唔

原帖由 web_base 於 15-01-31 發表
香港教育,  垃圾制度.  令好多小朋友都選唔到心目中的學校.
非常認同

王國會長

web_base 發表於 15-1-31 17:15
香港教育,  垃圾制度.  令好多小朋友都選唔到心目中的學校.
任何制度都不可能滿足無限需求, 直資神校已經收生自決, 咪一樣年年有幾千個小朋友(的家長)選唔到.

醒目開學勳章 王國長老

講得岩, 計分又話唔公平, 抽又唔公平, 中學先計學術再有面試後抽獎, 咪一樣話壓力大, 男女分開排有人嘈, 一齊計又嘈

有制度可以令全部家長都入心儀學校的嗎?

好怕d人呢樣又唔公平, 個樣又唔公平, 只得細路入左心儀學校先係公平.

karen0128    發表於 15-2-2 12:45

回覆 悠揚 的帖子

只要全部統一做法, 相信係公平, 不過係咪心儀就睇彩數啦!

祝大家好運!

引用:即小一收100人,自行約收左50人,統一50人

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-31 發表
即小一收100人,自行約收左50人,統一50人入面有5個係甲部,全港一齊抽,咁你估下機會有幾「大」

...
想請問那些結果沒人"認領" 的學位(既是有人可能抽中了卻不想讀的)最後是不是會成為"扣門位"呢?-- 如果抽到唔理想,想扣門的,是不是拿結果當日就馬上到心儀的學校扣門呢?
Thanks in advance.

回覆:誇網!甲部選第一志願中機會有幾大?

大家甲一選左咩?

‹ 上一主題|下一主題