用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河
go

明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河 [複製鏈接]

明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河thx!👏
   2    0    0    0

up pls

upup

回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm

四年前同一情況我選了聖保羅堂,原因係:

1.聖保堂口碑很好, 好多人話老師愛心,重視品德教育。事實真係校長老師嬸嬸都好有愛心。仔仔讀得非常開心,在學校也很乖。

2.校舍環境:當時聖保羅堂是在中環,校舍環境很好。但就算現在的北角校舍也比明我校舍好好多。我大仔兩個校舍都讀過,今年細仔考聖保羅堂,問佢邊個校舍好啲,大仔話兩個都好。各有各好。

3.教學方式: 不太希望自細填鴨式學習, 教喜歡聖保羅堂主題式學習。

好多家長都介意下午班,我大仔K1讀下午班,K2可以申請轉上午班我都無申請,因為下午班小朋友可瞓飽啲,精神好好多,尤其係冬天唔駛天寒地凍一早叫佢起身。而且上課外活動仲少人爭。

不過每個家庭同小朋友情況都唔一樣,最緊要選間適合既學校。

唔好意思,睇錯左,原來係中環校舍。中環校舍環境很好。但如你住東區而小朋友需要坐校車返學既,就要問下校車公司先。因為今年中環校舍只有K1上下午班共120個小朋友,即下午班60個。而因為有北角校舍,相信東區去中環既學生會較少。如真係想讀聖保羅堂,又擔心校車問題,建議盡快問下學校可否轉校舍。

回覆 JKR 的帖子

請問你大仔初上小學跟得上程度嗎?語文方面學校足夠嗎?(英文同普通話),thx~~

我大仔今年小一,
讀得很開心,應付學校課程無問題。不過讀幼稚園時也有在外上英文堂以及在家陪讀中英文故事書。

多謝JKR意見
明天9點前要覆,非常難決擇!!!
吾介意既話,可吾可以分享下大仔升了那小學?

我仔仔讀緊同聖保羅堂同一教會既直資男校。

回覆 JKR 的帖子

真的好多謝您用心及細心既分析,仲特別提點關於校車問題,現在認真考慮中

回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河

如果是女孩子,你會建議讀嗎?

回覆:nomadicspider 的帖子

唔駛客氣! 最緊要選間適合小朋友既學校!

引用:明我am+vs+聖保羅堂中環pm?+男,住西灣河th

我大仔當年都係揀左SPC PM, 但係係北角
今年到細仔, 都係GIVE UP左明我, 揀左SPC中環AM

兩間係好唔同既學校, 其實應該唔難揀~

回覆:PercyPer 的帖子

多謝幾位媽媽既分享,其實我哋一直好欣賞spc既品德教育,不過小兒係morning person, 而明我又係walking distant,作為父母要作決定時真係有d心驚膽跳………

引用:多謝幾位媽媽既分享,其實我哋一直好欣賞sp

原帖由 nomadicspider 於 15-02-02 發表
多謝幾位媽媽既分享,其實我哋一直好欣賞spc既品德教育,不過小兒係morning person, 而明我又係walking dis ...
我和我朋友都有同一地區問題,我哋最終也揀了可以親自送小朋友的walking distance 學校,你最遲要幾時決定?如果有時間可以再吸收多d意見先做決定!

好簡單,打去聖保羅堂問北角下午仲有冇位 ,有位就去。
住西灣河返北角真係唔遠囉
但一定想行到返就係明我

回覆:明我am vs 聖保羅堂中環pm? 男,住西灣河

點解當初你申請中環校?

回覆:JKR 的帖子

請問中環校幾時會開返,以後是否兩間校舍?因網頁睇唔到,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題