用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 專注力問題
樓主: ceciy1006
go

專注力問題

引用:我女專注力非常不足,+想問問大家有咩方法可

引用:專注力不足要專藥人仕評估架,+有好多小朋

回覆:專注力問題

回覆:專注力問題

我仔都有這問題,又不致於嚴重到要看醫生,所以我都看了不少資料,大概有以下幾點:

盡量不減少食太甜的食物,尤其是早餐
要有充足優質睡眠,最好有9-10小時,所以我-盡量早瞓,孩子瞓了就盡量關燈及關電視
-很多研究說魚油可提升專力,不過要小心選擇,因深海魚有重金屬,我自買些大brand.感覺好些,flaxseed都有豐富omega3。
-平時娛樂中也可加些要專注力的遊戲如card game,某些手機遊戲都要好專注及記憶先玩到
-最近聽到有一嘗試,不食含gluten的食物,因有些小朋友對這敏感,可試不食兩三星期,如感有好轉就keep住不食,但好多都唔食得如bread, pizza, noddle, 很多零食都唔得。
陪養一些要專注力的運動
解釋專心做事的重要性,希望孩子意識上知道要專心做事

專注不足的小孩係唔可以長時間keep係張椅度.  最好陪佢做功課, 視情況看時間小息俾佢charge電, eg., 15min 休5min, 厲害的就10min 休2-3min, 食野, 運動什麼都可以, 但不能讓他分晒心ok.  

真大問題的醫生會開藥, 不過最好自已train, 同埋 cut sugar 等等...