用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培正 反思書
go

培正 反思書   [複製鏈接]

3    0    0    0

naughtybj 發表於 15-1-30 09:08
【經濟日報專訊】為了成績,名校教師可以「去到盡」。向來受追捧的傳統名校培正小學,被揭有老師要求小二學 ...
咁應該係培正俾分鬆, 我哋點作都只會俾70+分, 無可能有100分, 仲要如校長講, 全科加埋100分, 說話一定扣分, 只有paper同聆聽有機會有100分而已。

都唔係培正獨有, 不過人怕出名豬怕肥。我囡學校都有中文老師要背作文model answer, 雖然唔長, 但無講幾時之前要背。咁會突然有一日上堂抽背, 唔識要罰無小息去思過崖繼續背。有一次第二日要英默, 見阿女攞張中文紙仔出嚟背, 唔讀英文, 一問之下先知有咁既事。阿囡又唔知幾時要背好, 所以一派就馬上背, 我就嬲到寫手冊, 表示小女當日係唔會背的, 因為要溫英默, 小息佢要上廁所, 嚴正表示唔可以罰佢去思過崖。然後老師回覆話唔係要即刻背, 係囡囡會錯意, 又話背model answer亦只係功課一部份, 同測默無關係, 功課都係要做云云。我就再寫手冊, 表示依家小朋友課業好忙, 又要一體一藝, 時間分配要好小心, 老師要小朋友做功課無問題, 首先我唔讚成作文係有model answer既理念, 更唔讚成背作文, 表示如果要背, 就要寫deadline, 講明幾時之前要背好, 唔好只話背又唔講幾時要抽背, 然後就罰小朋友, 依家小朋友啲時間係分秒必爭的, 家長要好仔細安排先可以做好所有嘢。跟住佢就唔敢出聲了。

回覆 little_yolky 的帖子

作文基本上是無model answer, 更加唔應該背。背作文,長遠只會影響小朋友創意!

himmamme  agree  發表於 15-1-30 10:48
王家爸爸  agree  發表於 15-1-30 10:08

睇怕寫反思書的人是培正校長同老師!有時間寫反思書,不如提意小朋友看多些課外書。

王家爸爸  體諒學校救亡心切   發表於 15-1-30 10:10

回覆:培正 反思書

學校已忘記“愉快學習”了

scyauchris 發表於 15-1-30 09:51

作文基本上是無model answer, 更加唔應該背。背作文,長遠只會影響小朋友 ...
, 要背我都背古文, 駛鬼背老師D model answer咩。

我囡囡都俾老師叉到無晒心機, 唯有一邊安慰佢, 話佢做得好好。

scyauchris 發表於 15-1-30 09:51

作文基本上是無model answer, 更加唔應該背。背作文,長遠只會影響小朋友 ...
正常學校,作文有80分都算好高㗎啦。

王家爸爸 發表於 15-1-30 10:08
正常學校,作文有80分都算好高㗎啦。
係囉, 我囡囡果間小一就有80-85, 小二個個變晒75

scyauchris 發表於 15-1-30 09:53
睇怕寫反思書的人是培正校長同老師!有時間寫反思書,不如提意小朋友看多些課外書。

...
老師寫完反思書後,要交比校長批改,冇100分就要重寫反思反思書,double 字數

有小朋友在陪正讀可分享嗎?

CACACAROL 發表於 15-1-30 11:09
有小朋友在陪正讀可分享嗎?
其實....今天電話不停
真正當班家長是正面支持老師.
外人不多說.

報導有幾真....??? 我地心中有數

作為街外人,都好希望報導係假。

王家爸爸  但願如此  發表於 15-1-30 13:36

"反思書"需不需要老師覺得100分先收貨嗎.......

回覆:培正 反思書

見到呢個報導,我相信係真,覺得好恐怖。

eviepa 發表於 15-1-30 13:21
見到呢個報導,我相信係真,覺得好恐怖。
唔係水果報,唔係東方紅太陽升報,所以可信度應該相當高。

小朋友真係辛苦
以前大女幫培正小二生補習英文, 話教英文字超深,
小朋友串生字都好大压力

王家爸爸 發表於 15-1-30 13:35
唔係水果報,唔係東方紅太陽升報,所以可信度應該相當高。
隔離已有培小家長回覆, 話中文考試係絕對無可能攞到100分的(應該好似我哋學校要計九萬咁多嘢, 加埋無可能係100), 所以, 唔可能話無100分就要寫反思書。而且, 我哋應該要理解老師要同學寫反思書背後既目的係乜, 了解咗再批評係好D。始終, 我信培正老師多過香港記者。

TwinWong 發表於 15-1-30 14:18
小朋友真係辛苦
以前大女幫培正小二生補習英文, 話教英文字超深,
小朋友串生字都好大压 ...
培正雖然係中文學校, 但英文都相當之好的。

BTW, 我囡囡間學校英文字超淺, 我囡囡串字都好大壓力

我真係好想知係咪真係有人100分。如果要罰,係咪代表攞唔到100分係“好差”,攞到係“常態”?如果唔係,即係全班都要罰?基本全無logic可言,点可信法呢?唔好講老師,就箅係虎媽都唔会expect个小朋友作文100分吧!
‹ 上一主題|下一主題