用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書  

Lulu0820 發表於 15-1-30 15:11
哈哈,我唔覺自己band 1喎!
學校有講過作文係相對評分,所以標準係要全級老師開會訂,方法係各老師先睇晒 ...
唔怪得你哋學校成績咁好, 老師原來俾個分都咁辛苦, 加埋家長既努力, 真係其利斷金

我哋學校老師們都好努力, 不過, 都係班懶家長, 所以D火撥極都唔著, 成績點都上唔到去。 BTW, 我阿囡讀書好開心架, 雖然成績唔係好好, 成日作文得75分。

引用:Quote:Lulu0820+發表於+15-1-30+15:11+哈哈

原帖由 little_yolky 於 15-01-30 發表
唔怪得你哋學校成績咁好, 老師原來俾個分都咁辛苦, 加埋家長既努力, 真係其利斷金
唉。。。而家做老師點可以“馬虎”,我聽過一間神級學校,為左公平,一級既作文卷係同一個老師改,講緊改百幾份,咁老師仲有其他野做呢?

有時都唔明,香港人好似物野事都越來越緊張咁,放鬆d,大家好過d咪好囉。(純呻,可以不理)

Lulu0820 發表於 15-1-30 16:05
唉。。。而家做老師點可以“馬虎”,我聽過一間神級學校,為左公平,一級既作文卷係同一個老師改,講緊改百 ...
唔关神唔神校,这是常見做法。改全级作文,其他卷又改返少d.

唉。。。而家做老師點可以“馬虎”,我聽過一間神級學校,為左公平,一級既作文卷係同一個老師改,講緊改百 ...
最緊要係唔關自己事都鬼咁肉緊先搞笑

醒目開學勳章

係呀!我都聽過阿仔話:今次x科輪到x老師改卷,佢改咗人地班先,唔駛俾人鬧,自己班就最遲改,因為自己唔會鬧自己嘛!有d學校一個老師改全級嘅卷架!

回覆:handh 的帖子

Fair comments.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可能只是個別老師。又成為抄作的好話題。

引用:個人觀點如下:1.+的而且確,現今傳媒喜歡

原帖由 handh 於 15-01-30 發表
個人觀點如下:
1. 的而且確,現今傳媒喜歡誇大失實,這是有可能的。  若事實跟報導嚴重不符,培小應鄭重澄 ...
Agree

引用:Quote:原帖由+sweethoho+於+15-01-30+發表

引用:這算是「新」聞嗎?

原帖由 misshk12 於 15-01-30 發表
這算是「新」聞嗎?
Agree!

引用:谷成績、小息冇得玩/放鬆下,朝七晚九,莫

原帖由 NaughtyKids 於 15-01-30 發表
谷成績、小息冇得玩/放鬆下,朝七晚九,莫說小朋友,大人都頂唔順

...
極同意,我們家長真的要醒啲,吾想為左學校的聲譽去做幫兇,害左自己既仔女

MMVV 發表於 15-1-30 09:58
港岛都有間小息唔比落操場,在班房做工課,而家咁知乜嘢世界。
即係邊間學校?

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

我諗最可悲嘅係家長將學校變態嘅教學模式合理化,而唔係去分析吓到底呢D教學模式,對小朋友身心所帶來嘅壞影響! 所以先至會縱容呢D所謂名校將咁多唔合理嘅要求,加諸於小朋友身上,希望爸媽可以分清乜嘢係“逆境自强“、乜嘢叫做“摧殘學習”!

回覆 Carsonsh 的帖子

對, 不能用"食得咸魚抵得X" 去作結就算, 風氣係會傳開......

就算用家用 "結果值得" 來令事情合理化, 當中對小朋友造成的創傷真係補唔返.

我好唔認同"教高一級課業去谷TSA", 呢d野可以咁明目去做學校的selling point更是要不得.

不合理的地方是叫小一小二的小朋友寫一百字, 遲交再加一百字, 二百字一個六,七歲的小朋友是一個極為難的任務.
如真有此罰法, 老師的合理性可在????

教局應好好set 合理防線去保護小朋友.

引用:個人觀點如下:1.+的而且確,現今傳媒喜歡

原帖由 handh 於 15-01-30 發表
個人觀點如下:
1. 的而且確,現今傳媒喜歡誇大失實,這是有可能的。  若事實跟報導嚴重不符,培小應鄭重澄 ...
根本如果醒目一D,例如要求學生在周記談論考試的感想,又或邀請作品優秀的學生向其他同學分享喜悅,完全是正面教育,而家咁既教育手段,一係老師無料/落伍,一係老師公報私仇。更可惜居然有成班家長護主,仲緊張過陳校監張校長

引用:Quote:原帖由+handh+於+15-01-30+發表個人

引用:Quote:原帖由+dolala+於+15-01-30+發表根本

原帖由 naughtybj 於 15-01-30 發表
教育已變成家長、學校、老師為本,名譽為主;小朋友只是工具。
人地中學都識搞師兄師姐分享會,仲有小學生唔駛寫周記/雙周記,但就要寫反思文,仲要一百字?以前中學會考都只是要求600字噃!

引用:Quote:原帖由+dolala+於+15-01-30+發表根本

原帖由 naughtybj 於 15-01-30 發表
教育已變成家長、學校、老師為本,名譽為主;小朋友只是工具。
Agree

引用:Quote:原帖由+NaughtyKids+於+15-01-30+發

引用:Quote:原帖由+paulinefll+於+15-01-30+發表

原帖由 Gary_family 於 15-01-30 發表
但有大把家長互主,不斷在其他途徑和群組說那位老師好有愛心,而各個家長也「欣賞」其做法呢!
當然,報章 ...
來來去去只係話「好有愛心」,人地報紙「斷章取義」「並非事實」,但自己了解到既版本係點都唔敢講,心中有鬼?