用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+cowmoon+於+15-2-2+12:34+編輯

原帖由 cowmoon 於 15-02-02 發表
認同你的看法!

cowmoon 發表於 15-2-2 12:29
Support!

我的孩子是讀 IB 學校的,而我自己也是修讀教育的。
Fair comment! 呢个先係事实既全部。

引用:我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「

原帖由 gillielam 於 15-02-02 發表
我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「作文要求100分」這幾隻字,已經唔使信,係人都知作文冇100分
如 ...
三年級開始不是要揀一種樂器嗎? 不過較出面不同的是鋼琴也計算在內。

樹大必然招風。去年英華也給傳媒放大「時事常識工作紙」一事我已深刻體會,事後有其他報章訪問了其他小學,其實也有這類事時工作紙給一、二年級學生做,題目也大同小異。兩件事中,我只有一事不明白,作為家長如對學校政策有意見,為何要告密給傳媒而不是向學校反映,傷害了老師學校對自己有什麼益處? 如這麼不滿,為何不索性轉校呢.

回覆 hadwinboy 的帖子

不知道為何有這報導,但我就會選擇直接找老師傾,才是最有效快捷的方法

引用:+本帖最後由+cowmoon+於+15-2-2+12:37+編輯

原帖由 cowmoon 於 15-02-02 發表
係人都知道反思係有用,問題係要一個小二學生寫一百字「反思」,是否過份呢?無風,又怎會起浪?

Yanamami  有無入pc secrets睇原來个post?   發表於 15-2-2 20:40
Jane1983  都係!  發表於 15-2-2 18:46

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

未必係家長告密去傳媒,好似係傳媒去D學校secret Facebook到抓料。

引用:我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「

原帖由 gillielam 於 15-02-02 發表
我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「作文要求100分」這幾隻字,已經唔使信,係人都知作文冇100分
如 ...
講得平和理性。讚。

比另一種起「gong」的PC家長更易令人理解信服。

引用:+本帖最後由+cowmoon+於+15-2-2+12:37+編輯

引用:Quote:原帖由+ethan1002+於+15-02-01+發表

原帖由 paulinefll 於 15-02-01 發表
誰人開始人身攻擊,還敢口口聲聲說自己對事不對人?
我哪句有人身攻擊?我真係好想知
如果我提出嘅問題未回應到,就代表我人身攻擊,我睇唔到當中嘅關係
說話我都好平靜,冇話任何人,只是想清晰問題所在,不過要講的確講了,你要堅持是任何幫培小講一句說話嘅人都係錯,也冇所謂
明眼人會知,誰說是非者,便是是非人,也不用再互相爭辯
最緊要,我也忠於自己嘅理性分析(不過不要去用你的一套放在我身上,每人的尺盡不一樣)
在此,不論任何學校家長,最緊要明白自己小朋友學校情況,只要有疑問便問學校,與學校有良好溝通,一同解決任何問題,而非只道聽途說,相信是真正為小為學校好的~
大家加油!

而家d傳媒為咗銷路乜都敢死, 我都無睇報紙/聽收音機好耐。

引用:而家d傳媒為咗銷路乜都敢死,+我都無睇報紙/

原帖由 yuenkw 於 15-02-02 發表
而家d傳媒為咗銷路乜都敢死, 我都無睇報紙/聽收音機好耐。
同道中人,我都冇睇報紙或聽收音機好耐...有尐成份報紙差唔多只有報紙上嗰個日子係真確!

Yanamami    發表於 15-2-2 22:52

回覆:cowmoon 的帖子

我很認同 你所說的 reflective writing 那部份。不錯,IB 學生在學習上 経常要反思,而把反思內容寫下 是每份project writing 的一重要部分。問題是,在正常 local 小學低年級,norm practice 是不會経常 要求學生向老師 交反思書。如果真的要交,就好容易聯想到 反省、悔過的性質,因而出咗 負面反應。如果老師係比多d 反思書的「指引性」,例如叫 有90分或以上的小朋友,分享下 得分心得,我估家長會很欣然接受。又或者 叫得90分以下小朋友,找出進步的點子和提出實行方法,相信家長們 亦會欣賞老師的用心。

引用:我很認同+你所說的+reflective+writing+那

其實反思同reflective thinking都係一個中性字眼,可以evaluate成功點,以至下次可借鏡,又或檢討進步空間。兩者都能達到enhancement 效果。
我0係工作上經常都會做呢樣0野,亦會同co-worker一齊做,教導小朋友亦會使用。當然要留意避免惡意批判係必須0。
大家都愛自己小朋友,當然期望小朋友0係合適學校成長。

Found an interesting post:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

引用:其實反思同reflective+thinking都係一個中

JoJo 發表於 15-2-1 18:44

版主按: 請冷靜及理性討論, 因此報導在小學雜談已有一個, 請各會員到該討論區繼續討論, 現關閉此帖, 謝謝!

版主,點解仲未關帖o既?!

JoJo  技術性故障, 謝謝告知, 已關帖了   發表於 15-2-3 12:24
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題