用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

唔合格,反思都可理解。冇100分就要學生反思,未免去得太盡。

唔合格,唔係100分就要反思?仲要寫出來去叫小孩深思其所作的事?難道攞唔到100分係一件錯事?
呢個做法,呢個標準可說是令人"不安"。請各位認為學校、老師做法無問題的家長們,代入去一個6,7 歲小孩去睇呢件事,你會認為如何?原來攞唔到老師所想要的分數(已經唔理係咪合理的100分)係自己做錯了,但又無奈自己真係做唔到,咁點算?

結果係自信心打擊了,覺得老師要求太高了,覺得自己點做都一定會做得唔好等。咁對小朋友的成長和學習真的是一件好事嗎?

我們小時讀書,無論什麼,分數高低係自己氶擔,見到果次做得唔好,自己知道要努力D,不需要什麼特別反思。如果連這些氶擔都要老師去提,去管。那麼小朋友還會如何進步,如何自我認清目標?

引用:都係果句,唔係培小家長,+不知真相,+不用多

引用:好囉好囉,又少D人同我世姪爭+ +

引用:哈哈!啱聽!有時我都覺得好奇怪,點解大家

Soundervolt 發表於 15-1-30 12:58
"反思"兩個字可以有另外嘅解釋,可以解作自我回顧、檢討一下究竟考試中有乜嘢做得好,而有乜嘢地方可以加陪 ...
同意,只要正面去看和處理,幫助孩子建立正確價值觀不是好事嗎?

其實反思要老師一齊寫, 反思吓點解教唔到個小朋友攞100分

引用:Quote:原帖由+ethan1002+於+15-01-30+發表

原帖由 naughtybj 於 15-01-31 發表
可笑,這社會沒有言論自由嗎?報紙也是錯??
冇咩可笑,只係再細看報紙內容,有些係人地家長話聽培小家長講,即等同於朋友個朋友轉述,可相程度自己自行定斷,你又何需咁介懷?唔係唔比講,但有需要鬧人學校嗎?言論自由同時、請尊重別人吧

handh 發表於 15-1-30 15:36
個人觀點如下:
1. 的而且確,現今傳媒喜歡誇大失實,這是有可能的。  若事實跟報導嚴重不符,培小應鄭重澄 ...
我想補充我昨天的觀點 :
5.  反思事件與是否名校無關。  即使發生於一間不出名的小學,大家應以同樣態度關注。

6. 針對應該是事件本身,而不是整間學校。 培小能成為名校,自有其多方面原因,不能因為一件事而把她完全醜化。

7. 培小家長應該對學校了解較外人深。 而且不同家長對同一件事也有不同看法。

8. 如果我是培小家長,會客觀地先了解清楚整件事,參考他人對事件的分析,看看有否需要與學校溝通檢討。 但不會因一件單一事件而動搖自己對學校的信心。  至於一些較激進的批評,可以看一下便算。

一間優秀的餐廳不會因為一道菜太鹹而否定它以往的優秀表現,但這道菜是太鹹就是太鹹,專業的廚師會查詢食客意見,加以改善。  不會盲目說不鹹,也不會因此而失去它的食客。

引用:一間優秀的餐廳不會因為一道菜太鹹而否定它

原帖由 handh 於 15-01-31 發表
一間優秀的餐廳不會因為一道菜太鹹而否定它以往的優秀表現,但這道菜是太鹹就是太鹹,專業的廚師會查詢食客 ...

robotcop 發表於 15-1-31 08:20
其實反思要老師一齊寫, 反思吓點解教唔到個小朋友攞100分
其實可能真是有呢,學校都要做視學報告、發展計畫、etc

handh 發表於 15-1-31 09:25
一間優秀的餐廳不會因為一道菜太鹹而否定它以往的優秀表現,但這道菜是太鹹就是太鹹,專業的廚師會查詢食客 ...
優秀的餐廳都會做customer satisfaction survey, some form if 反思  

引用:Quote:handh+發表於+15-1-31+09:25+一間優

回覆:naughtybj 的帖子

Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長!我向來對事不對人,我只係想講,請問你是培小家長嗎,你咁激重是因為你小朋友讀呢班嗎?如果係你有同校長反映嗎,甚或會考慮轉校嗎?其次,如你不是培小家長,你清楚事件嗎?有問相關家長意見嗎?如果冇,點解咁肯定去批判人呢?每件事都有原因,無論錯或對,都應該了解咗真相先去討論,唔係人云亦云!言論係自由,但要合情理,亦要尊重別人,希望你唔好意我咁講!
我識幾位呢班嘅家長,佢地指報道確實扭曲咗,或者可將「反思書」呢個詞改為「試後感」會較適合!家長指呢位老師是位盡責而關愛學生嘅老師,每次作文,老師都會用心寫上評語和鼓勵,學生都很喜歡他,大家亦因今次報道唔開心,仲打算寫信支持老師。你會睇到報道某d字眼,甚麼冇100分就點點點,其實係誇大其詞,希望大家唔好俾人誤導!其次話小息唔俾去玩,同冇90分會打俾你都唔正確!
你要明白,考得培正嘅家長,就係唔想經歷要催谷小朋友去考小一呢個遊戲,希望小朋友可快樂成長,試問佢地係盲、係變態、係不分是非嘅怪獸家長嗎?況且今次係個別老師嘅事件,有需要去判學校死罪嗎!唔係盲撐,係要去了解。莫講話今次事件,假如真係有不公義嘅事發生,我相信作為父母嘅都會出嚟發聲,你唔使擔心!

最應「反思」的,是校方話高分也要「反思成功經驗」,咁,究竟仲有幾多科要反思?排隊唔直呢?洗手未100%乾淨呢?數學英文常識呢?

又少D人爭位, 好事吖!

回覆:naughtybj 的帖子

單憑你呢句「報紙也是錯?」,你先係盲撐傳媒!我以前都做呢行,幾分真幾分假我會去搵真相,唔會只睇報道囉!我要重申,唔係所有傳媒都係咁,只係佢地會將大家有興趣睇有興趣討論嘅點寫出嚟,甚或節錄人地一兩句說話就無限放大,好似睇標題咁吸引咗你先,希望引起社會嘅回響,到時佢又話你有提過架,但報道一出,市民只會一面倒做咗判官,咁對當時人會好唔公平囉。

MrBeast  一定係冇睇選戰   發表於 15-1-31 12:13
Soundervolt  100% agree!   發表於 15-1-31 10:52

引用:Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長

原帖由 lutang 於 15-01-31 發表
Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長!我向來對事不對人,我只係想講,請問你是培小家長嗎,你咁激重 ...
最討厭就係啲人用“吾關你事,你吾好出聲”呢啲說法,社會再多啲咁既人,下一代都吾知點算!

‹ 上一主題|下一主題