用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

zanezane 發表於 15-1-30 13:49
回覆 mcl203 的帖子

如果我係老師, 我會傾lor.....
事實會係....小朋友返屋企先敢怨....敢怒不敢言

引用:有人覺得名校一定係魔鬼妖孽,成績好都係因

原帖由 Soundervolt 於 15-01-30 發表
有人覺得名校一定係魔鬼妖孽,成績好都係因為勞役學生,催谷所至。其他學校只係唔催谷、愉快學習,所以達唔 ...

lutang 發表於 15-1-30 13:42
一篇報道大家反應就咁大,如果發生喺其他神級名校身上,你地又點睇?會唔會杯葛間學校唔去讀?有時大家太過 ...
今日依個話題好hit,自由講場都有鋪講。
我兩囡都讀緊,未遇過依D老師,hea 教既有,但大部分老師都好好,小朋友係學校入面亦好開心。

我唔係要幫學校辯護,反正之後佢收唔收到學生唔關我事,只係覺得對其他老師好唔公平,所以先出聲。

培正係傳統,但未至於要小朋友唔"旭",好多男仔好活潑。唔同學校適合唔同既人,搵到適合既就可以。

回覆 mcl203 的帖子

佢在老師面前deal好, 但回家怨就係佢衰仔la

回覆 Lulu0820 的帖子

正面d 睇一間好學校會小心檢討事件...... 唔會咁易再有下次, 就係小朋友的福氣.

siden    發表於 15-1-30 14:09

zanezane 發表於 15-1-30 13:59

正面d 睇一間好學校會小心檢討事件...... 唔會咁易再有下次, 就係小朋友的福氣.
咁我相信校長一定會處理,原本我地依D唔同級唔知既家長都知,咁家長會佢一定會講。
真係未聽過作文要一百分,基本上中文同英文科係成績表上都唔可能出現滿分,唔明D報導點寫出來。

題外話,我從來唔覺得培正係D物野名校,佢只係幼稚園可直升小學(煩小一次),小學band 2既學生有機會升上band 1既中學(培中),而且學生由細一齊長大,有份感情又比較純樸,D個係我buy佢既地方。

我諗正式test or 功課未必咁易出事, 出事的或許是pre-test性質, 或者小小的作文功課(話計平時分果d)

呢d真係涉案人士先知.

zanezane 發表於 15-1-30 14:15

我諗正式test or 功課未必咁易出事, 出事的或許是pre-test性質, 或者小小的作文功課 ...
平時作文無分數,只蓋印仔,不過認同真係涉案人先知。

Lulu0820 發表於 15-1-30 14:10
咁我相信校長一定會處理,原本我地依D唔同級唔知既家長都知,咁家長會佢一定會講。
真係未聽過作文要一百分 ...
我都覺得好奇怪, 我有好幾個朋友D細路都响培正讀, 都無話係好谷, 都係一般模式, 無聽過話考唔到90分要接老師追魂call, 又無聽講話成績一般會做隱形人等傳言。係我friend個囡, 高小時考110, 家長日時老師有提叫佢小心D, 唔考好D入唔番培中就有。

我當年都想囡囡考架, 大囡時讀緊K2考K1, 做超大B都考唔到, 小一時因為係細B, 申請表都無得攞。到細女係大B, 點知二千五人考爭三十幾個位, 即收reject letter, 無法啦, 緣呢樣嘢係整定既

我女讀培小二年級,佢無提過有反思書呢樣嘢,反而係老師喺份作文卷度寫左d鼓勵嘅說話,佢都係得88分,我女話算中上成績,老師無話一定要九字頭。我相信學校自有一套教導學生的方法,報得同讀得嗰間學校就要投以十足信任,否則做家長嘅會好吾安心。我個女每日返黎都會講小息同午膳時間會自己做功課,善用時間返到屋企無咁緊迫,佢仍無埋怨老師同學校剝削佢嘅自由時間。我認為只有培小家長才最清楚真相,傳媒好多時為了吸引眼球會嘩眾取寵、穿鑿符會,大家無謂反應太大,如果有懷疑就不要報讀或乾脆轉校便了。

little_yolky 發表於 15-1-30 14:26
我都覺得好奇怪, 我有好幾個朋友D細路都响培正讀, 都無話係好谷, 都係一般模式, 無聽過話考唔到90分要接老 ...
我都唔明點解依間學校咁"野火",一討論D人就好激動,又話俗又話傳統又話電話追魂。我覺得佢係一間普通小學,只係學生家庭背景接近,家長會識得幫小朋友溫習,個個都唔放鬆,所以競爭較激烈。屋村學校有時真係就係少左家長支援,成績會比較參差。
我個人覺得讀唔讀到都無所謂,由其而家小學學費加到四千幾蚊。如果我小朋友而家先考小學,我都未必會考慮。

tangotango 發表於 15-1-30 14:38
我女讀培小二年級,佢無提過有反思書呢樣嘢,反而係老師喺份作文卷度寫左d鼓勵嘅說話,佢都係得88分,我女 ...
認同!
88分好叻啦!我兩個成日都係六、七十分咋!

Lulu0820 發表於 15-1-30 14:40
我都唔明點解依間學校咁"野火",一討論D人就好激動,又話俗又話傳統又話電話追魂。我覺得佢係一間普通小學 ...

四千幾蚊算得乜, 如果收我兩個化骨龍, 我即刻飛身去讀.......不過, 我大囡D數好屎

聽到樓上有你位書友仔話作文有88分, 係咪老師改卷好鬆手? 我囡間二線學校升咗小二, 中作永遠都係75!小一時都係最高85, 有一次忍唔住寫手冊問老師, 老師彈咗個case叫中文科主任call back我, 話85分已經好高喇。真係唔知點樣可以攞高分D

BTW, 有培小家長講, 培小D學生未必係band 1, 但家長就一定係band 1

聽完培小用家的話,心情都輕鬆番!(雖然我小朋友已讀小一及不在培小)。再一次提醒自己(及要教小朋友)看新聞或其他傳媒時不要盡信。

little_yolky 發表於 15-1-30 14:55
四千幾蚊算得乜, 如果收我兩個化骨龍, 我即刻飛身去讀.......不過, 我大囡D數好屎
哈哈,我唔覺自己band 1喎!
學校有講過作文係相對評分,所以標準係要全級老師開會訂,方法係各老師先睇晒自己班既所有卷,選出最好同最差,會上老師再交換睇,然後再定最好同最差個篇,其他卷就以這兩個標準作比較比分,當然要另計錯別字同語文運用分。

我地高年級要呈分,所以依D講得好清楚。我囡作文都唔高分,小學上且唔覺大問題因佔分小,但中學真係...講真香港地而家讀書,邊處有樂土...

引用:冇100分就要反思,這是什麼教育

回覆:ganggang 的帖子

蘇東玻

個人觀點如下:
1. 的而且確,現今傳媒喜歡誇大失實,這是有可能的。  若事實跟報導嚴重不符,培小應鄭重澄清,甚至告傳媒誹謗。

2. 假如事情有發生,即使只屬個別老師的做法,學校應檢討,因為不能讓個別老師自把自為,影響校譽。

3. 就事件而論,不論是作文還是中文全卷,老師根本不能要求學生滿分,這變相不容許小朋友出一丁點錯,實在有違人性。

4. 即使小朋友考得很低分,甚至不合格,也不應該要求他寫反思書。 因為只是小二,六七歲而已。

引用:蘇東玻 +

原帖由 sweethoho 於 15-01-30 發表
蘇東玻
見到有人說真係要蘇東坡才拿到100分,真係笑咗

引用:Quote:FRUTIPS+發表於+15-1-30+09:48+我仔

原帖由 tultul1 於 15-01-30 發表
最後去了哪間呢?我都想小朋友愉快啲
九龍塘官立

‹ 上一主題|下一主題