用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

引用:回覆+happyapple+的帖子 請問事實又是如何

原帖由 manmonster 於 15-01-30 發表
回覆 happyapple 的帖子

請問事實又是如何?
其實我唔係培小家長,不過聽同事講:
首先,不是中作,要求寫反思。
另我同事好正面咁睇,有時小朋友測驗考試都係好唔小心睇題目,又或是心急,又或是字體不清,老師要他們反思一下亦冇不可,是報導誇大了家長既反應,當然這是在於家長對反思既睇法。如果這是發生在一般較少人認識的學校,可能根本不會報導或没有這麼大迴響。

:wave:

如果是真... 太可怕了...

回覆:happyapple 的帖子

"反思"兩個字可以有另外嘅解釋,可以解作自我回顧、檢討一下究竟考試中有乜嘢做得好,而有乜嘢地方可以加陪改善嘅意思,並非筆者寫到好似侮過書咁....

我好懷疑罰寫反思的成效.
如果小朋友當作文咁做反思又有什麼意思?
再者佢交個悔改計劃書, 俾老師approve....下次又係做唔到, 交幾多次反思也無意思.....
同埋個標準如係100分滿分, 唔100分就要寫反思, 咁都幾discouraging.......
如果佢80以下分要做反思, 無論係考作文定其他, 大家的反彈也不會咁大gua????

現今小學雞已經唔易做....不管是谷OR不谷的小學, 小息也不應留在課室.....超級變態!!!!!!!! 仲要求中作90分以上, 叻既就唔做讀書啦!!!! 考試看漏題目都是正常.
傳統名校, 都是拉圾!!!!!! 不知所謂!

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

Chun_ng 發表於 15-1-30 13:11
現今小學雞已經唔易做....不管是谷OR不谷的小學, 小息也不應留在課室.....超級變態!!!!!!!! 仲要求中作90分 ...
傳統名校.....唔係間間如是喎.... !!!

幾變態都冇所謂,又咪大把人爭住入去。大人要面冇計

回覆:Chun_ng 的帖子

你都識咁講啦,點解你又會認為學校會咁做呢?

回覆 happyapple 的帖子

我信呢類高標準學校區區都有, 我唔理間學校出唔出名, 咁做對小朋友真的好嗎????

唔認同, 不是因自己仔女入唔到果隻葡萄.....

而係咁對小朋友係有問題.

冇100分就要反思,這是什麼教育

如果寫反思是老師和小朋友一起傾出來的罰法, 而遲交一日多100字又係傾出來的罰法, 我認為合理. 因小朋友係自己想用呢個方法去面對佢的問題.

回覆:mcl203 的帖子

有人覺得名校一定係魔鬼妖孽,成績好都係因為勞役學生,催谷所至。其他學校只係唔催谷、愉快學習,所以達唔到名校嘅成績,所以唔讀名校唔係損失

雖然mass media像猛獸, 但學校又好難對過火的罰法自圓其說.
我對呢間學校失望ga.....
聽過校長的演講, 我唔係好信佢俾老師咁做..... 如果佢今次出來護短, 我會好心淡.

如果呢個係名校帶頭廢去終止不合理谷法的機會, 就係呢次事件最美的結局

一篇報道大家反應就咁大,如果發生喺其他神級名校身上,你地又點睇?會唔會杯葛間學校唔去讀?有時大家太過在意傳媒寫嘅嘢,係咪事實,要講都留番俾培小嘅家長發表吧,亦唔好因為某d報道而影響學校嘅聲譽,而且總不能單憑一位老師嘅做法而斷定成間學校嘅好壞!以我識嘅培小家長咁耐都冇人投訴過,大家都好熱愛校園嘅生活,老師亦俾好大嘅支持學生。

作文100分,系咪金庸

little_yolky  我諗要蘇東坡至得。  發表於 15-1-30 14:19

Soundervolt 發表於 15-1-30 13:34
有人覺得名校一定係魔鬼妖孽,成績好都係因為勞役學生,催谷所至。其他學校只係唔催谷、愉快學習,所以達唔 ...
可能係....部份.....勞役學生....係佢地父母

zanezane 發表於 15-1-30 13:33
如果寫反思是老師和小朋友一起傾出來的罰法, 而遲交一日多100字又係傾出來的罰法, 我認為合理. 因小朋友係 ...
老師要傾罰既方法....小朋友敢坦言相對?.....民主社會啊!!!

回覆 lutang 的帖子

咁考入去, 都預左係點谷法, 我信complain係少.
但唔係話無投訴就係做法合理.

入到去點辛苦也值也許是家長的想法吧......

回覆 mcl203 的帖子

如果我係老師, 我會傾lor.....
咁小朋友自己都唔會怨, 我少d鑊揹la......
同埋俾左學費, 有d個人化的向善服務也合理
‹ 上一主題|下一主題