用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書  

https://hk.news.yahoo.com/%E4%BD ... B%B8-225641512.html

EK向來是培正粉絲大本營, 大家有何看法?

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

如果係,老師校長也要寫反思,點解作文會有100分?超錯的教育理念

培正一向都唔係愉快學習嫁啦, 小息唔係用嚟休息多年前已有人講過.

至於作文要100分, 咁就誇咗D, 除非佢滿分係120, 或者佢列晒個Marking Scheme出嚟啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

「慈母」教師

這算是「新」聞嗎?

crazy.....

嚇親

引用:【經濟日報專訊】為了成績,名校教師可以「

原帖由 naughtybj 於 15-01-30 發表
【經濟日報專訊】為了成績,名校教師可以「去到盡」。向來受追捧的傳統名校培正小學,被揭有老師要求小二學 ...

引用:這算是「新」聞嗎?

原帖由 misshk12 於 15-01-30 發表
這算是「新」聞嗎?
我覺得算⋯無諗過培小係咁

hkpapa852 發表於 15-1-30 09:10
培正一向都唔係愉快學習嫁啦, 小息唔係用嚟休息多年前已有人講過.

至於作文要100分, 咁就誇咗D, 除非佢滿 ...
其實最大問題係, 間間學校都有不足之處, 但好似培正呢D出名又耐歷史既學校, 真係唔會好聽家長既意見。

引用:Quote:原帖由+misshk12+於+15-01-30+發表這

原帖由 cyhh 於 15-01-30 發表
我覺得算⋯無諗過培小係咁
對,我嚇親最大原因係我都冇諗過培小咁chur

simsimwong  agree  發表於 15-1-30 12:09

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-30+09:10+培

原帖由 little_yolky 於 15-01-30 發表
其實最大問題係, 間間學校都有不足之處, 但好似培正呢D出名又耐歷史既學校, 真係唔會好聽家長既意見。:sigh ...
放心,上哂報紙,今次點都會聽兩句

四隻貓  培正未必會聽啦...  發表於 15-1-30 11:04
little_yolky  真係未必  發表於 15-1-30 10:00

我仔一年級讀崇真時同樣有此經歷,幸好轉校了,才能過著愉快學習的童年

laupig  是點架?  發表於 15-1-30 09:58

真係嚇一嚇,要求高亦要適可而至

港岛都有間小息唔比落操場,在班房做工課,而家咁知乜嘢世界。

我都好希望孩子可以入培正,除一條龍外、重德育、校風好和 Band 1A 中學有相當優勢。真係沒想過培小二年級都已經咁高要求。如果小息都唔放,返學咪好辛苦?

little_yolky  唔係一條龍, 係直屬  發表於 15-1-30 10:03

MMVV 發表於 15-1-30 09:58
港岛都有間小息唔比落操場,在班房做工課,而家咁知乜嘢世界。
我果間就小一時規定唔准做功課、唔准溫書, 要同同學仔so so , 搞到我個囡要偷偷將默書範圍寫响紙仔度偷偷地溫。

好彩今年小二自由咗, 做乜都得啫。

谷成績、小息冇得玩/放鬆下,朝七晚九,莫說小朋友,大人都頂唔順

完全係變態行為,邊有人中作有100分架!請問校長及老師小二有無100分呢?

bbb330    發表於 15-1-30 11:00
little_yolky  即係表示可能俾分鬆  發表於 15-1-30 10:09