用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教總堂區學校 (net 11)
go

天主教總堂區學校 (net 11) [複製鏈接]

其實天主教總堂區 是一見怎樣的學校? 之前在別的post有人comment 是net11 的 “4寶” ,聯合國學校等。。真的很差嗎?

剛剛看到小女幼稚園派回來一張單張關於天主教總堂區的“國際化課程體驗班”,好奇想了解一下這間學校到底是怎樣的。真心請教

其實我也比較想小女讀男女校的,但是net11人家都說女孩子當然選聖心或聖提。。。。

hkpapa852  爬下文先  發表於 15-1-29 17:00
   3    0    0    0

咁你去參加下睇下咪仲好.
希望每天開心渡過 ;-)

體驗班幾時的? 我都好想去睇下喎!!
希望每天開心渡過 ;-)

yes, 去看下呀

回覆:天主教總堂區學校 (net 11)

剛剛經提醒爬了下舊posts, comments 都幾negative 的
還以為這學校會不會有點類似TSL,所以好奇想知道。
TSL甚至港同對我們來說太遠了,所以也沒有去考。

我小朋友之前參加過這課程,其實整體感覺不太差,不過我唔係11網,所以最後都無揀佢乛

我個仔之前上過體驗班都好鍾意,但眼見得一個net, 另外講英文的兩位係香港老師

朋友個仔原本讀直資名校,但操行同學業都好差,學期尾學校叫他repeat小一,朋友覺得間學校唔好,個仔又唔開心,於是同個仔轉左去天主教總堂,都系讀小一。而家讀左大半年,朋友話學校唔錯,老師有愛心,好包容呀仔,知道亞仔好曳,都無話成日罰他,所以她好滿意。

引用:其實就算老師校長點有愛心,對教育點有熱誠

原帖由 alanwong238 於 15-01-30 發表
其實就算老師校長點有愛心,對教育點有熱誠,只要間學校有好多南亞裔細路,間學校實唔會好,細路好易學壞。 ...
咁又唔係,識一個家長個仔讀緊小一,佢話唔多南亞裔,實情係多外藉小朋友,來自歐洲,美國,英國,甚至非洲。

回覆 beekay 的帖子

TSL同呢間學校並不能混為一談,TSL收的都是經INTERVIEW後優秀的學生。點解呢間學校走國際化路線,其實好簡單,多年前佢面對殺校危機,於是有人諗到收多一D唔係咁易有學校願意收的學生,就可避過這危機,你地覺得佢走國際化,只係因為學生種族問題,細心一睇,你地應該要留意下佢地師資、NET人數、課程內容,自行考慮咁落去會唔會兩頭唔到岸,始終學生程度參差,再加埋不同國籍同語言問題,所以要小心留意係唔係你心目中所想的所謂國際本地學校。

引用:回覆+beekay+的帖子 TSL同呢間學校並不能

原帖由 edpo 於 15-01-30 發表
回覆 beekay 的帖子

TSL同呢間學校並不能混為一談,TSL收的都是經INTERVIEW後優秀的學生。點解呢間學校走 ...
Thanks for your insights
本身大的已經在國際學校,小的希望在一間比較國際化的本地學校以便更有機會學到中文。但是我們家在中區而我真的不想小朋友坐太久車去上學,所以也沒用考慮TSL。其實我也聽說九龍有不少比較開放的,新穎的本地小學,但是因為路遙就沒法考慮了😔😔
看到這間學校的單張就好奇一問,但是看來可能會兩頭不對岸,到時中英都不行😁😁

Thanks for sharing anyway.

請問樓主邊 “4寶”?

引用:請問樓主邊+“4寶”?

原帖由 InkCartridge 於 15-02-02 發表
請問樓主邊 “4寶”?
之前有人在某post提的4寶:
潮商, 天主教總堂區, 新會商會, 聖馬太(星馬泰)
如果對聯合國有興趣都可以參觀下同了解多D...

我對這些學校都不認識。我之前一直都是以為小的也會上國際小學,所以沒太留意本地小學,所以也靠在EK向各位父母取經

回覆 alanwong238 的帖子

That's some serious discrimination. Labelling South-Asian children as bad influence? Seriously?

iloveguacamole 發表於 15-4-22 10:30
回覆 alanwong238 的帖子

That's some serious discrimination. Labelling South-Asian children as bad i ...
冇辦法, 非我族類或多或少一定會俾人歧視. 亞洲人, 黑人係美國咪一樣俾人歧視.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:iloveguacamole+發表於+15-4-22+10:3

原帖由 hkpapa852 於 15-04-22 發表
冇辦法, 非我族類或多或少一定會俾人歧視. 亞洲人, 黑人係美國咪一樣俾人歧視.
其實稱呼人阿差、鬼佬/仔/妹、大陸人(應該稱呼為國內人)都已經係歧視行為。我有朋友話佢好開明,唔介意個女嫁俾外國人,我問佢"咁黑人呢?",佢當堂語塞。

其實最大問題係升中。如果唔打算係香港升中嘅,呢間ok的

chingcging 發表於 15-4-22 11:48
其實最大問題係升中。如果唔打算係香港升中嘅,呢間ok的
咪睇小佢, 呢間學校上年畢業個班都有42%入到一線中學呀!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:chingcging+發表於+15-4-22+11:48+其

‹ 上一主題|下一主題