用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2016年度小一插班/叩門申請資料
樓主: hkpapa852
go

2015-2016年度小一插班/叩門申請資料   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-5-15 13:20
除咗德信之外, 無一間係6月14日喎?

在81#那個表, 面試日期欄

alyk 發表於 15-5-15 13:22
在81#那個表, 面試日期欄
你無睇呢兩句?

以下個表係上年朋友記錄既資料所整理出來,可以參考住先:

2014年部份小學叩門申請和面試時間 (2014年係6月7日公佈大抽獎結果):
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-15 13:25
你無睇呢兩句?

以下個表係上年朋友記錄既資料所整理出來,可以參考住先:

係, 我睇少左, 哈哈

回覆:hkpapa852 的帖子

我自行派左梁潔華。
梁潔華好過九龍灣聖若翰嗎?因為自己總覺得個'聖'同天主教,好像好點

amonyee 發表於 15-5-15 16:53
我自行派左梁潔華。
梁潔華好過九龍灣聖若翰嗎?因為自己總覺得個'聖'同天主教,好像好點

...
除咗兩間兆強,藍循,聖馬太同柏德, 我唔認為觀塘區其它小學既升中派位表現好得過梁潔華.
加上梁潔華有間二線一條龍中學, 萬一成績去唔到B1都仲有番升中保障
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果我係你,依家有左本錢,我會跳出本區,去全港的一線

amonyee 發表於 15-5-15 16:53

我自行派左梁潔華。

咁唔怪得連聖愛德華都成為區內C9的「一線」之選。

如果我係你,依家有左本錢,我會跳出本區,去全港的一線津校叩下,
博下大霧!

PS:「有左」呢個詞的超連結唔係我整架!

evacalbee    發表於 15-5-17 09:55
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:hkpapa852 的帖子

竟然係咁⋯⋯我見95區果d 人,唔多人㨂梁潔華,所以以為⋯⋯

回覆:奥脫福 的帖子

博大霧
以我個小朋友既表現,一線大熱名校,應該同佢無緣,唔晒心機了。
同埋就算入得到,能力去唔到,都唔想。

其實都有其他考慮因素如交通等等,另外,自己有情義結,因為兩個親姨姨,都係讀九龍灣聖若翰,出黎都入到大學,所以⋯⋯

實在心大心細

amonyee 發表於 15-5-15 23:37

其實都有其他考慮因素如交通等等,另外,自己有情義結,因為兩個親姨姨,都係讀九龍灣聖若翰,出黎都入到大學,所以⋯⋯

既然係咁,叩啦!順便扣叩埋柏德,事先準備好所有文件,六號九點行動啦!

引用:Quote:amonyee+發表於+15-5-15+16:53+我自

原帖由 hkpapa852 於 15-05-15 發表
除咗兩間兆強,藍循,聖馬太同柏德, 我唔認為觀塘區其它小學既升中派位表現好得過梁潔華.
加上梁潔華有間二線 ...
九龍灣聖若翰同柏德係同level的

回覆:奥脫福 的帖子

嗯嗯,唔叩,可能自己之後會怨冇試,試左唔得,就唔同⋯⋯
我已經send 左叩門信去聖若翰⋯請問各位升小達人,我好唔好補多個電話去學校? 要點開口好?謝謝

奥脫福 發表於 15-5-6 16:30

天神嘉諾撒學校

2015-2016年度插班生入學申請

http://www.hacs.edu.hk/p1/2015-2016/1516get_in_information.pdf

2015-2016 年度插班生入學申請表格

http://www.hacs.edu.hk/p1/2015-2016/1516get_in_application.pdf

注意:網頁上的截止日期已由2015年6月4日(星期四)
中午12時正更新為2015年6月9日(星期二)中午12時正
,各位敬請留意。

醒目開學勳章

引用:(62網)+石鐘山http://www.scs.edu.hk/schoo

原帖由 hkpapa852 於 15-05-15 發表
(62網) 石鐘山
http://www.scs.edu.hk/schoolnet/WebDetail/news.aspx?NewsID=4653
石鐘山上年都是即日見完111,2,3日內已經通知錄取學生的家長。而非111的就要睇返仲有無位剩先決定是否再安排面試。
夠爽快。我見有D學校扣門玩足大半個月,真係家長有排擔心。

保良局西區婦女福利會馮李佩瑤小學

http://www.plkflpy.edu.hk/Custom ... %96%93%E8%A1%A8.pdf

元朗靈愛
http://www.lingoi.edu.hk/index.p ... 9-17&Itemid=995

小一轉校申請手續及面試安排

各位家長:

如 貴家長有意為 貴子弟申請轉來本校升讀小一,請留意以下事項:

1.   請在6月8日至10日辦公時間內(10:00a.m.-12:30p.m.及2:00 p.m.-4:30p.m.)到本校校務處

交申請表(申請表可於本校網頁下載[下載申請表]或到本校索取),交表時需附上以下資料:

A.    貴子弟一張近照

B.    貴子弟最近的幼稚園成績表副本

C.    貴子弟自行/統一派位申請表副本

2.   面試安排:

獲邀參加面試的申請人編號將會在6月12日下午五時前在本校網頁公佈,獲邀參加面試

的學生須出席18/6下午舉行的面試。

2015年度小一轉校申請面試詳情如下:

日期:18/6/2015﹙星期四﹚

時間:2:30p.m.-5:00p.m.

地點:本校一樓課室

備註:

1.  請自備開水

2.  請準時於當日下午2時半到本校出席面試。

3.  第一輪面試後,合適的申請人須於22/6﹙星期一﹚進行第二輪面試。本校會於19/6辦公時間

內﹙上午九時至下午一時﹚以電話通知獲安排參加第二輪面試之申請者,若當日沒有接獲電

話通知的家長,即表示  貴子弟之申請未能成功,本校不會再作通知,懇請見諒。

4. 如有任何查詢,歡迎致電2477 4100與本校聯絡。

此致

貴家長

聖公會靈愛小學啟

二零一五年五月十二日

元朗鐘聲

http://www.chungsing.edu.hk/htm/student/index.html

有關2015年度小一插班生之申請表格,可於6月6日起於本校網頁自行下載,並請於2015年6月10日下午四時前交回校務處辦理。

馬鞍山 保良局雨川

http://www.plkrps.edu.hk/it-scho ... p;nocache1431774351

候補生申請
遞交申請表日期︰6/6/2015(星期六)、 8-10/6/2015(星期一至三)               
上午9:00  –  下午5:00
申請手續

請於指定日期及時間到校辦理報名手續 (學生不用到校)

附交文件
在遞交申請表時,請附同下列文件:   

1. 2015-16年度小一學位「統一派位」選校表影印本

2. 「自行派位」選校表影印本

3. 小一派位證影印本

4. 申請學生之出生證明文件影印本

小一候補生入學申請表下載[code][/code]

沙田循道衛理小學
http://www.smps.edu.hk/c1/c1_05/data/p1waiting.htm

2015-16年度小一後補生申請
(2015-16年度入讀小一)

如家長有意為子女申請本校後補生學位,請留意以下安排:

(一)索取申請表:

1. 於本校網頁下載 或
2. 親臨本校校務處索取

(二)遞交申請表:

1. 遞交申請表日期:

6月6日(六)9:00a.m.-3:30p.m.(12:30p.m.-2:00p.m.午膳暫停)
6月8-10日(一至三) 9:00a.m.-4:30p.m.(12:30p.m.-2:00p.m.午膳暫停)

2. 報名手續:

填妥本校「入學申請表」,連同下列文件及物品,交回校務處。

統一派位選擇學校表格影印本
統一派位註冊證影印本
幼稚園成績表影印本
出生/身份證明文件副本
長形回郵信封一個,請寫上學生姓名及住址,並貼上$1.7郵票。
報名時繳交行政費20元
**有關資料一經遞交,概不發還,面試完畢將全部銷毁,本校不予保留

(三)面試安排:

本校會發信通知申請學生有關入學試的安排。
評選方法和準則:
面試(小組形式交談,表達個人感受及溝通能力)
可按需要邀約家長面談。
後補生面試將於6月11日(星期四)下午2時至5時進行,請留意進一步通知。
入選者將獲電話通知,並須於兩個工作天內辦理入學註冊手續,逾期當作自動放棄學位論,空缺按後補名單次序填上。
後補生註冊日期:2015年7月2日至7月10日。

沙田圍胡素貞博士紀念學校
二零一五至二零一六年度插班生入學報名手續
http://dcfwmspm.school.hk/system ... =&tool_id=23224

遞交申請表日期:2015年6月15日開始
時間:上午9:00 至 中午12:00 或 下午2:00 至 4:00 (星期一至五)
年級: 二年級至六年級

報名手續
請遞交下列文件:
(一) 兒童的香港出生證明書正本及影印本。(如非本港出生,請帶其外地出生證明書及獲在本港居留的身份證明文件正副本)
(二) 最近一次的成績表正本及副本
(三) 學生手冊 - 每日記錄功課手冊 (正本)
(四) 相片一張
(五) 考試費港幣五十元正 (不論取錄與否,此費用概不退回 )

寶血會嘉靈

http://www.kalingpb.edu.hk/Conte ... neralAnouncement#87

2015/2016年度一年級候補生

派表日期:6月6日(星期六)至6月10日(星期三)

派表時間:8:00a.m.至4:30p.m.

派表地點:本校網頁下載 / 門口更亭

收表日期:6月8日(星期一)至6月10日(星期三)

收表時間:8:00a.m.至4:30p.m.

收表地點:一樓校務處        

截止報名日期:6月10日(星期三)4:30p.m.

附交文件:

1.學生出生證明書或回港證/身份證/入境證之影印本。

2.最近期學校成績表之影印本。

3.「統一分配學位申請表」家長副本之影印本。

4.如學生為已領洗之天主教徒,請附交領洗紙之影印本。

**注意事項**

如在6月19日(星期五)前未獲通知者,將作落選論,    家長無須致電查詢。
‹ 上一主題|下一主題