用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2016年度小一插班/叩門申請資料
樓主: hkpapa852
go

2015-2016年度小一插班/叩門申請資料   [複製鏈接]

以下個表係上年朋友記錄既資料所整理出來,可以參考住先:

2014年部份小學叩門申請和面試時間 (2014年係6月7日公佈大抽獎結果):

小學校網

小學名稱

叩門申請時間

面試日期

軒尼詩道官立上午小學

6月14日上午

軒尼詩道官立下午小學

5月中至6月12日

聖公會聖雅各小學

6月7日至9日

6月10日(全日)

香港嘉諾撒學校

6月10日至11日

循道衛理聯合教會丹拿山循道學校

6月9日至11日

北角循道學校

6月9日至13日

愛秩序灣官立小學

6月9日至14日

6月19日(全日)

循道學校

5月底至6月11日

6月17至18日

中華基督教協和小學 (大角咀)

6月9日至11日

6月14日上午

陳瑞祺(喇沙)小學

6月10日至14月

合一堂學校

6月12日至13月

6月14日上午

馬頭涌官立小學

5月中至6月12日

農圃道官立小學

6月7日至9日

6月14日上午

馬頭涌官立小學(紅磡灣)

6月7日至11月

6月18日(全日)

聖公會奉基小學

6月7日至17月

聖公會奉基千禧小學

6月7日至11月

6月18日(全日)

瑪利諾神父教會學校(小學部)

6月7日至10日

聖方濟愛德小學

6月7日至9日

中華基督教協和小學 (長沙灣)

6月9日至10日

中華基督教會基華小學(九龍塘)

6月9日至13月

6月21日(全日)

華德學校

6月7日至11月

6月16日下午

九龍塘天主教華德學校

6月9日至12月

6月13日下午

嘉諾撒小學(新蒲崗)

6月7日至9日

6月9日至12日

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TracyC 發表於 15-5-12 11:50

34 & 35 網有沒有 , 謝

我覺得呢個帖應該係大家搵到料放上黎分享,而唔係打幾隻字就老馮會有
幾百字的答案!你對住個Mon,人地又係對住個Mon;你有鍵盤時人
地又係有個同你差唔多既鍵盤;咁你係咪以為人地有三頭六臂,而你就係
好平常勁繁忙的家長呢?

真係想打開個口等人餵的,只有兩個方法:一)俾「顧問費」果d乜乜專
家,服務要幾五星有幾五星;二)寫信俾報章雜誌的「顧問信箱」,一樣
有「五星級的答案」。。。如果你等到的話。

manmanchubb  agree  發表於 15-5-22 00:34
hkpapa852    發表於 15-5-12 13:02
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 nkf 的帖子

想請教如果第一輪派彩失敗,即無個張獎狀,咁自行又無選DPS, 甲部又無選,咁係咪即係無機會?
有無媽媽好似我咁,但又想交P1表?

030409 發表於 15-5-12 13:06
回覆 nkf 的帖子

想請教如果第一輪派彩失敗,即無個張獎狀,咁自行又無選DPS, 甲部又無選,咁係咪即係無機 ...
如果令朗/千金考到Flyers 15盾兼有8級鋼琴, 我諗你唔交呢D野都有得見(可能即收添). 如果乜都無, 交晒所有野其實都係嘥紙嘥郵費
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

030409 發表於 15-5-12 13:06
回覆 nkf 的帖子

想請教如果第一輪派彩失敗,即無個張獎狀,咁自行又無選DPS, 甲部又無選,咁係咪即係無機 ...

如果學校已經講明要111,你又咩都無行埋佢,你都預左個結果係點。
不過,都建議你入左表先,希望在人間,唔入表一定無。
或者,你個小朋友有其他賣點令到學校好like佢,俾個面試佢呢。

Many thanks!

請問我小朋友淨係註冊咗一間直資, 無參加自行和大抽獎, 如果去叩門得唔得啊???

回覆:nkf 的帖子

你説得對,試下無妨

醒目開學勳章 王國長老

fingerbb 發表於 15-5-12 16:17
請問我小朋友淨係註冊咗一間直資, 無參加自行和大抽獎, 如果去叩門得唔得啊??? ...
可以, 到時叩到再攪手續拎返註冊証就得

(net 12) St. Paul's Primary Catholic  School

http://www.sppcs.edu.hk/subindex/P1_application/application.htm

hkpapa852  thx!  發表於 15-5-13 11:55

net 14
滬江小學

http://www.sap.edu.hk/CustomPage ... d=78&nnnid=96et 14

hkpapa852  thx  發表於 15-5-13 13:31

62 網

香港浸信會聯會小學
http://www.hkbcps.edu.hk/main/apl01.htm
http://www.hkbcps.edu.hk/news/notice/notice15/20150504_01.pdf

海壩街官立小學
http://www.hpsgps.edu.hk/popup/20150507.html

hkpapa852  thx  發表於 15-5-13 13:31

浸信會沙田圍呂明才小學

http://www.bstwlmc.edu.hk/028001 ... applicationinfo.pdf

hkpapa852  thx  發表於 15-5-13 13:57

Thanks for sharing

奥脫福 發表於 15-5-6 16:30
天神嘉諾撒學校
請問6月6還未到, 這個"2015-2016年度插班生入學申請"是否15-16小一叩門之用?6月4之前交?? 還是要等6月6之後公佈??謝謝!!

(16網)聖公會柴灣聖米迦勒小學 (柴米)
http://www.skhcwsms.edu.hk/news/2014-2015/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%80%99%E8%A3%9C%E8%A6%81%E6%B1%82.pdf

點擊PDF左下角下載叩門表

回覆 hkpapa852 的帖子

條link睇唔到, 上學校website又唔見有 >,<

rosaki 發表於 15-5-13 14:49
請問6月6還未到, 這個"2015-2016年度插班生入學申請"是否15-16小一叩門之用?6月4之前交?? 還是要等6月6之後 ...
寫得好清楚, 唔理係插幾多年班, 一定要6月4號中午12點或以前交

fingerbb 發表於 15-5-13 15:09

條link睇唔到, 上學校website又唔見有 >,
邊間?

(31網) 油麻地天主教小學 thanks

hkpapa852  校網都無咗, 無辦法, 再等下啦!   發表於 15-5-13 16:06
‹ 上一主題|下一主題