用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不願多提 事過情遷
樓主: Santana
go

不願多提 事過情遷   [複製鏈接]

TwinWong 發表於 15-2-2 09:59
照睇你地嘅对話, 你囡囡都好有智慧, 亦懂得諗方法去保護你, 真感恩~橡根越緊越易斷, 你比d時間佢緩衝下
希望佢早日自動自覺啦~  其實我已比好多自由佢, 女兒有參加制服團體活動, 除了同學, 圈子也有幾個範疇, 朋輩去街玩都係以通知形式知匯我一聲, 錢就更加沒有限制佢. 因此她的朋輩都是正當人家, 我就不加管制. 女兒也算慳儉

Santana 發表於 15-2-2 10:03
回覆 MASAYA 的帖子

人各有不同性格, 當人遇到問題時各人的處理及反應也未必一樣, 病人試藥都有唔同的反應 ...
當然每個人成長都不同,但我未到呢個時候就想參考多d了解多d,越多越好,好又要知,唔好又要知,好又想知點解,唔好又想知點解,好似去旅行咁,未出發先興奮,樣樣資料都睇下了解下,落機之後就見步行步,起碼知道個譜,不至於到時一出機場就迷路

Santana   u are really a good mum  發表於 15-2-2 11:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 eviepa 的帖子

回覆 Santana 的帖子

同管住個花弗老公一樣, 就係扣起佢d零用. 攪掂. 踢? 仲踢? 呢一腳好貴, 逐腳要佢賠湯藥費. 睇佢點賠. 賠唔起, 想要錢就死返黎扮死狗嫁啦. (又好似返工咁羅)

Santana    發表於 15-2-7 15:57

Happy_miffy 發表於 15-2-2 11:25
我之前在學校聽過一些講座, 青春期是很易怒, 樣樣唔順超

我之前為咗玩電話都同仔炒過大鑊, 老公話男仔性格 ...
你第—句真係好应!
样样唔順眼、好自我中心,全世界都有錯(唯独係佢),全部人都欠左佢,对佢好係应份,稍有疏忽係照顧不周……

MASAYA 發表於 15-2-2 11:13
當然每個人成長都不同,但我未到呢個時候就想參考多d了解多d,越多越好,好又要知,唔好又要知,好又想知點 ...
幾有心理準備都好,身历其境時依然震撼!

Yanamami 發表於 15-2-5 18:10

我第三次黎緊.. 都預左又係震撼的不過以柔制剛我覺得行得通

Yanamami 發表於 15-2-5 18:10
咁你青春期個陣有冇畀麻煩阿媽?
我媽話我最麻煩係小學個陣,直頭想唔要我咁濟,反而青春期冇乜野

Santana  Me too  發表於 15-2-7 15:58
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-2-6 11:01
咁你青春期個陣有冇畀麻煩阿媽?
我媽話我最麻煩係小學個陣,直頭想唔要我咁濟,反而青春期冇乜野 ...
我廿歲先开始反叛

little_yolky  me too, over 20  發表於 15-2-25 16:14
MASAYA    發表於 15-2-6 12:45

Yanamami 發表於 15-2-6 12:35
我廿歲先开始反叛
So late

Yanamami 發表於 15-2-6 12:35
我廿歲先开始反叛
我大女果時, 當我以為成廿歲人, 無驚無險咁過左反叛期時, 原來22歲先黎料, 不過都係好溫和..相比起..

引用:+本帖最後由+星運教授+於+15-2-5+17:08+編

原帖由 星運教授 於 15-02-05 發表

回覆 Santana 的帖子
有時我都會用這方式教我大囡(已初中)。比零用錢之前,我會 check 佢有冇做好佢果d任務,如執佢自己房、床、書枱和放衫櫃筒。又如果 到期給零用錢的前幾天,佢有語氣、態度不好的、發小姐脾氣的。我會比番說話佢聽,話媽咪比人激、心情唔多好,你遲d再開口取零用。我自已做廠,有機會成日對住d 90後 冇人冇細之白目,唔多唔少缎練了不少「應変方法」!

引用:事因我女常常看劇,一放學就追劇,唔溫書,

原帖由 Santana 於 15-01-29 發表
事因我女常常看劇,一放學就追劇,唔溫書,平時我通常忍佢,一次半次會收佢手機, 女兒竟就起腳踢我,已經 ...
要同老公聯手,嚴重的警告, 絕不能動粗。這是家規,再有發生,「家法」侍候!

Santana    發表於 15-3-2 09:45

回覆 fishchow 的帖子

已經無聲威了, 不過最近我們沒有吵架, 可能因為放假沒有壓力啦

fishchow 發表於 15-2-21 02:07
有時我都會用這方式教我大囡(已初中)。比零用錢之前,我會 check 佢有冇做好佢果d任務,如執佢自己房、床 ...

但我覺得以$來平衡其行為, 只收短效.  而且他/她們會覺得有個錯觀念---有錢在手, 可主管事情.  
依輩些青少年很"精",當沒零用錢時, 他/她們會另取方法.
我寧願苦口婆心向他/她們解說, 自身責任崗位及任務!!

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-3-3+14:56+編輯+

原帖由 黃巴士 於 15-03-03 發表
如果孩子肯聽,當然用不著這招。如果唔肯聽,講20次都冇改善,仲嫌煩,唯有出此下策囉。

黃巴士  明白.    發表於 15-3-4 11:04

一個爸爸告訴兒子:頂撞媽媽是有條件的·····有這麼一個故事,媽媽們看完欣慰的轉走了,爸爸們看完默默的轉發了,孩子們看了懂事了很多···

故事是這樣的:有一次已經讀高中的兒子因為媽媽總是嘮叨,不耐煩的頂撞了母親,母親氣得半死。當晚,父親便約兒子一起出門散步。兩人走了好久,父親說道,頂撞媽媽時,下列的事任選一樣,做到后,才有頂撞的權利!

1.連續3個月每吃完一餐就須催吐(孕吐)

2.乳頭被別人吸到破皮達一個月(餵奶)

3.肚子塞一顆籃球達10個月(懷孕)

4.接受皮鞭抽打達48小時(生小孩)

5.10個月不能喝冰水、咖啡、茶

6.5個月睡覺不能翻身

7.10個月不能出遊遠行,不能跑跳

8.10個月不能生病,實在要是病了,生病不能吃藥

9.生完孩子把屎把尿一個月

10.晚上睡覺每二個小時起床一次,清醒30分鐘達一個月。

一直到要進家門口時,父親拍拍兒子的肩膀,以男人對男人的語氣說:「等一下進去時,給我女人一點面子!」兒子驚訝於老爸用哥兒們的語氣對他說話,並因男人跟男人之間的義氣,從此對母親畢恭畢敬的。

看完這個故事,想起一個高中同學他說:有一次頂撞母親,父親把他從椅子上踹下來,斥責他:你媽是我捧在手心的寶,我呵護她,照顧她,對她輕聲細語,你憑什麼對他大聲喊叫!我的同學再也不敢頂撞母親了。

還有一個小故事:我一哥們的妻子生孩子,那哥們一家子高興得坐立不安。好不容易出來后,全家大小圍上去看小孩,關心著是男孩還是女孩。只有哥們第一時候走到妻子身邊,說了句:寶貝,辛苦了。他妻子瞬間淚如雨下。這才是愛……

知道剖腹產要縫幾層么?

答案:是八層!!

知道母乳是由什麼產生的么?

答案是:媽媽的血!!

知道順產有多疼嗎?

答案是:世界上疼痛的最高值;相當於二十根骨頭同時骨折!

所以男人請記得,好好珍惜你的老婆。你沒有理由不心疼!!對於孩子來說,疼愛媽媽的爸爸,是個值得尊敬的好爸爸,也必定是這個世界上最好的父親。這樣的父親才會給孩子更多安全感。

這麼多年來有誰會忍受著一輩子付出沒有回報的?恐怕除了父母沒有別人了吧?我們平時總是抱怨自己沒有好背景,好父母,可生活在物質條件比父母強百倍的我們為什麼不努力拚搏一把,成為父母的驕傲呢?

Yanamami    發表於 15-4-13 08:33
TwinWong    發表於 15-3-17 12:21
MASAYA    發表於 15-3-16 11:02

吾 睬佢等佢反省下

引用:事因我女常常看劇,一放學就追劇,唔溫書,

‹ 上一主題|下一主題