用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不願多提 事過情遷
樓主: Santana
go

不願多提 事過情遷   [複製鏈接]

回覆:Santana 的帖子

一事還一事。動粗,萬萬不可,你因此而不快、傷心,她需要知道,我建議寫信/what's app都好,目的是令她知道「媽媽因你動粗而傷心、媽媽不接受女兒對任何人(包括家人)動粗)。至於追劇不溫書,由她好了,她既然愛面子,成績轉差後她自然會收拾殘局。

torunpoland 發表於 15-1-29 16:36
一事還一事。動粗,萬萬不可,你因此而不快、傷心,她需要知道,我建議寫信/what's app都好,目的是令她知 ...
第一次動粗,事後我已Whatspp佢,可是作用不大,而且不見她有悔意
其實我也有不對,我自己都很火爆,被動粗時我即時踢番佢,並大聲罵佢,她並沒有再反擊。事後大家心平氣和講番,女兒說您都踢番我好多吓啦!(所以沒有罪惡感。)
我想到我死果日我都不能控制自己唔反擊囉!我只是心灰,吸她最好最好的教育,得出來的是被動粗

黃巴士 發表於 15-1-29 16:13
佢係咪在學校過份抑壓, 嚴格遵守自己是一個成績優秀, 品行良好的學生?? 而至回家後, 釋放自己. ...
以前我都係咁諗,但佢所有課外活動都停晒,脾氣仍然差

黃巴士  朋友情況與你相似.  發表於 15-1-29 17:46

Santana 發表於 15-1-29 16:54
第一次動粗,事後我已Whatspp佢,可是作用不大,而且不見她有悔意
其實我也有不對,我自己都很火爆 ...
我好似有d明白點解佢踢你會無悔意...

little_yolky  agree x 2  發表於 15-2-25 16:03
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-29 16:59
我好似有d明白點解佢踢你會無悔意...

係囉, 係我反應太快,真係忍唔到
讓佢育佢,10月懷胎,24小時陣痛,一唔順意就踢亞媽,我真係不能容忍囉。

如果我唔踢番佢,事情就容易處理

但我不會體罰佢。

回覆 Santana 的帖子

仔女的行為有時候是父母一面鏡!!!

我仔仔有時都會駁咀話: 爸爸媽媽你地都時常用手機, 點解我唔用得???

Santana  same here  發表於 15-1-29 17:30

回覆:Santana 的帖子

你囡囡的情況我囡囡之前都有發生過,説了很多次,也是一有不滿就會起腳。記得一次我很傷心難過對她說:媽媽對你咁好,樣樣事都為你着想,你為什麼這樣對媽媽?這麼粗魯對媽媽?.....你的良心是怎樣....她那刻十分後悔,立即道歉,她連自己㸃解每次都踢腳都𣎴知原因,我估是種發洩,自此就沒有這樣了!(當然我從來沒有踢她啦)

我想你要以柔制鋼,我以前都惡,火氣十足,不過現在打關心輕柔牌,我囡囡有一日話覺得我唔同了,....好人了!

嘩.. 不能容忍, 不過你唔好同佢有身體接觸.. 好似樓上咁講, 你當佢係大人架喇, 一個大人, 你會唔會收佢手機? 呢D動作會激起佢情緒, 所以對咩都無幫助, 對你叫佢做野, 你激起佢情緒, 亦都無平靜既心去做野, 達唔到你收佢手機既目的, 另外, 又會令到佢有過激行為... 千期唔好要脅佢, 要話比乜乜人聽.. 一來要脅佢, 二來將你對女既權威削弱, 要依附其他人, 佢先聽你講野, 萬萬不能..

Santana 發表於 15-1-29 17:01
係囉, 係我反應太快,真係忍唔到
讓佢育佢,10月懷胎,24小時陣痛,一唔順意就踢亞媽,我真係不能 ...
我教細路都話喇, 人地打你, 係佢打你, 你打返佢就係打交.. 雖然媽媽有權威, 中國幾千年黎打仔女都係天公地道, 但被打既係細路(10歲以下), 跟本就唔係對等地位.. 即係佢長期都覺得自己低人一等.. 對佢成長無好處.. 到佢大左識還拖, 發洩佢咁多年黎既壓逼, 跟本佢打完你唔會有悔意... 又點講佢下次唔會丫.. 呢十年我都無打過細路, 即係我仔由佢有記憶都無打過了, 佢勞氣整痛我, 我即時會話你整親我喇.. 佢就會好擔心(當時同佢嘈緊), 因為佢知道媽咪咁錫佢, 連打佢令佢痛都唔想, 佢又點可以咁忘恩負義咁整痛媽咪, 佢都有眼睇佢同學點比阿媽打完返學校講的... 咪同佢動粗呀, 幾時動得到老呀? 你始終會有老既一日, 會有唔夠佢打既一日架.. 你要愛錫你自己呀

ac02    發表於 15-1-30 12:52
Santana  如果佢有野唔LIKE  發表於 15-1-30 11:25
Santana  它日我老左一定比佢打死   發表於 15-1-30 11:25
Santana  我真係成日諗呢個問題  發表於 15-1-30 11:25

回覆:被女兒起腳踢,如何改善她的歪理

用感化佢,之前有家長講,佢孩子喜去綢bar打機,佢媽俾佢去,日日打由放學至深夜,每晚烹飯及湯,送去綢bar,佢—路食一路打,有-日打爆機,就醒來,開竅,好好讀書,上了大學。。。

回覆 Sindy 的帖子

多謝各位媽咪意見!
我也時刻提醒自己要克制,也明白青少年成長有很多情緒問題。在教導孩子有一顆仁孝心的同時,也要克制自己的火爆脾氣!

只要她不動手,我也近十年沒有進行體罰。我女兒的小學已常提學生,父母動手可向學校舉報。時代不同,我們現在這一代父母挾在中間(小時候大人惡晒,現在小孩權高)永遠都是下風時要看子女面色~

回覆:被女兒起腳踢,如何改善她的歪理

關係才是重要,如上司與下屬,都可雙贏,舊一輩思想就。。。現是互相尊重。希望大家都是雙贏

字裡行間睇得出你維護個女怕影响左佢, 所以你就算唔開心都會比借口自己去原諒佢, 所以佢根本已經睇穿晒你同唔會怕你, 某程度上可以話你其實縱壞左佢了, 你都係盡快問下啲專業意見睇下可以點攪啦,

引用:Quote:黃巴士+發表於+15-1-29+16:13+佢係咪

原帖由 Santana 於 15-01-29 發表
以前我都係咁諗,但佢所有課外活動都停晒,脾氣仍然差
試吓寫信!

引用:用感化佢,之前有家長講,佢孩子喜去綢bar

原帖由 brother4 於 15-01-30 發表
用感化佢,之前有家長講,佢孩子喜去綢bar打機,佢媽俾佢去,日日打由放學至深夜,每晚烹飯及湯,送去綢bar ...
這種致諸於死地然後重生的方法唔是沒成功的例子,但成功率又有幾高?我估就好低了,同賭博沒兩樣,又有幾個家長夠膽摶?

回覆 dobbybabie 的帖子

hundred % agreed with u
心情開朗

小朋友能一直取得卓越成績, 不可能是僥倖, 相信他自己已掌握到一套合適自己的學習方法。  既然對學業沒有太大影響, 追劇又有何不妥呢?  而且追劇可能是他的減壓方法, 禁左的話, 試問他的學習壓力如何能夠得到渲洩呢?  

溫習只是家長主觀性覺得有需要, 小朋友覺得作用不大就自然會拒絕執行, 家長越堅持, 只會令小朋友越反感。  小朋友踼腳似乎是想向家長表達自己的不滿, 雖然表達方法有錯, 但家長竟然以向學校投訴作為要脅, 如同火上加油, 情況很自然會惡化。  

睇標題, 我會覺得錯在小朋友, 但睇埋內容, 我卻替小朋友不值, 其實他已做得十分出色。

回覆 kipapa 的帖子

女兒學業及運動的確出色,也因此深得家人偏愛,也間接寵過了頭。 日常女兒浩酷愛玩手機,看劇,whatapp, IG   snapshot  加上其它我不知名的apps, 已花費所有空閒時間,學校要同學看書/報紙  全部不感興趣,因此英文/中文成績已比前退步,因為其它同學在進步,她? 停滯不前。
至於出手動粗,這點不能認同。只望我隻眼開,忍一時,風平浪靜。只要溫柔對待, 佢拖3,5,7 小時之後仍會肯做。  

作為父母,子女的好與不好,统统均要接受 , 只盼她將來有條康莊大道,有良好品格,成就將來!

引用:小朋友能一直取得卓越成績,+不可能是僥倖,+

原帖由 kipapa 於 15-01-30 發表
小朋友能一直取得卓越成績, 不可能是僥倖, 相信他自己已掌握到一套合適自己的學習方法。  既然對學業沒有太 ...
小朋友打父母,都可以講到父母幾唔啱!高!

‹ 上一主題|下一主題