用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 不願多提 事過情遷
go

不願多提 事過情遷   [複製鏈接]

7    0    0    0

事因我女常常看劇,一放學就追劇,唔溫書,平時我通常忍佢,一次半次會收佢手機, 女兒竟就起腳踢我,已經是3個月來第2次。唔動粗是因為我忍佢。佢如有不順意就會大發脾氣! 歪理竟然係腳踢唔算打老母!???

我女讀書也算好,考試會自動溫書,不過平日唔會進修,只在考試時用功。

中二都唔算細個,教唔聽,點處理好?

第一次我同人分享時,講起都想哭出來

黃巴士  女兒有否踢"中"你??   發表於 15-4-17 10:04

由小開始, 做得好我會讚賞, 唔啱嘅我會狼狠地鬧, 尤其是行為和禮貌上, 要佢知道錯在那裡, 但你女已中二鬧佢都未必會聽, 同佢講出手出腳會傷到人, 再有下次唔會容忍, 要佢改善行為

Santana  個唔係打,係踢  發表於 15-1-29 14:32
Santana  我話打父母天打雷劈,點知佢話呢   發表於 15-1-29 14:32

係咪最近先開始郁手郁腳?之前你地既關係係點既?

中二咁大個有自己主見,打鬧其實無乜用。我覺得凡事講道理,點都唔可以郁手。你一定要好嚴肅咁同佢傾下,同埋講你既感受比佢知道。

佢地呢個年紀唔鍾意人煩同鵝佢。我囡間中都會炆同唔耐煩,我會比佢知我感受,如再無改善我會唔理佢一排,佢自知理虧就會同我和好。

所以你唔好等啦…要快解決,如果唔係佢會越黎越過份,因為佢都唔覺得自己錯。如果你同佢傾唔到,試下請爸爸幫手同佢傾下,唔好硬踫硬。

先約法三章,大家定規矩要遵守,例如每日或每星期只可以睇幾耐,有冇條件先完成乜野先可以睇咁樣

佢踢父母,你可以忍 (只係講唔還手),但唔可當冇事發生,如果一開口就發脾氣,道理聽唔入耳,可以試下寫信

具體點做,其實好視乎佢細個你地點教佢,如果由細打到大或由細寵到大,青春期反叛好易理解,如果由細到大都講道理,中學有大改變,就要了解下佢身邊既同學同朋友
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-29 11:30
先約法三章,大家定規矩要遵守,例如每日或每星期只可以睇幾耐,有冇條件先完成乜野先可以睇咁樣

佢踢父母 ...
小時候還算可以,中學之後脾氣大左好多! 心平氣和時有跟她講道理,以前都肯聽吓,近來變左綠色怪物!一聽到話佢不對/做錯,就即時發火,好似被點著藥引咁
以經無體罰佢,反而係佢體罰囉而家

回覆:Santana 的帖子

不用大驚小怪,青春期可以很反叛,每個家長都有機會面對。要意識到子女開始成年了,要求獨立,抗拒監管。嘗試轉變一下相處的方式,將子女當作成年人看待,給他們多些空間。不用擔心,不要氣餒。

MASAYA 發表於 15-1-29 11:30

佢踢父母 ...

約法三章~ 有呀!但成日拖, 拖到您唔再問為止。

事實我都跟唔足,叫佢做一次,答:得啦!叫佢做第二次,答:得啦!叫佢做第二次,答:遲D啦!
叫佢做第二次,答:好煩呀!之後我就唔再叫。個cycle 就係咁

最大的問題係,佢唔服您。屋企無人驚!

我試下寫信溝通啦~

回覆 Santana 的帖子

立法唔執法,咁個規矩等同虛設,好似樓上咁講,青春期少女要當成人看待,重視承諾係成年既證明,要佢明白呢點
不過我覺得佢已經習慣左你講完佢唔理,應該係因為冇後果跟尾,咁落去會養懶人,可唔可以同學校社工討論下?
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

其實佢CASE好難HANDLE,佢學校係好嚴,女兒在學校算係head student, 老師勁讚!無人信佢在家咁既品行! 我昨晚才warn 佢,您信唔信我向您學校Disciplinary Teacher 投訴您!看來並不受理而且非常反感,話我threatening 佢。
佢朋輩我亦認識,家庭背境大部份是專業人事,品行也好。

我跟女兒相處似朋友一樣,只是我也有偏執的時候,問題就往往發生在此時。而家佢出腳踢我,我真難以忍受!

可否同學校社工傾吓

回覆 kachunpapa 的帖子

我女兒好要面子,如果講出去我怕佢會出事!而且對佢在學校既聲譽會有影響

回覆 Santana 的帖子

明白妳的難處, 相信將來女兒會知妳的苦心!

個人分享: 有時我同仔仔有磨擦不能平心靜氣討論的時候, 我會WhatApp佢話佢知父母的感受。

Santana  WhatApp是最好的橋樑  發表於 15-1-29 16:55

經濟封鎖

Santana  我又唔捨得  發表於 15-1-29 16:56

我知每個家庭教育方法唔同,但如果處處為佢搵藉口,其實你好難執行你既教育方法,佢要知道成人要承擔後果,呢樣係必要

熙媽媽  同意  發表於 15-3-3 19:29
Santana  都要正視了  發表於 15-1-29 17:00

我覺得用寫信既方式溝通講出你既感受以而家呢個情況來看效果會比較好,一來寫既時候會停一停想一想,唔似用口講,有時人把口快過個腦唸既,有D說話出咗口收唔到,好傷感情。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

佢係咪在學校過份抑壓, 嚴格遵守自己是一個成績優秀, 品行良好的學生?? 而至回家後, 釋放自己.

goodboy1    發表於 15-2-3 10:18

引用:回覆+kachunpapa+的帖子 我女兒好要面子,

原帖由 Santana 於 15-01-29 發表

我女兒好要面子,如果講出去我怕佢會出事!而且對佢在學校既聲譽會有影響 ...
建議家長單獨找駐校社工傾一傾,聽一聽社工的意見。做得駐校社工,通常會更有經驗。

Santana 發表於 15-1-29 14:36

我女兒好要面子,如果講出去我怕佢會出事!而且對佢在學校既聲譽會有影響 ...
要正面面对, 不要為面子而却步, 尽快去同駐校社工傾下, 比个議建你
‹ 上一主題|下一主題