用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1a 英中8科failed6科是吾應轉校
樓主: twsf
go

band 1a 英中8科failed6科是吾應轉校 [複製鏈接]

學校冇叫你走, 就唔使自己嚇自己, 轉到另一間咋嘅, 五年後咪又係要考同一個DSE 試, 咪重衰. 搵補習啦, Band 1 學生個個都補習㗎, 你估真係靠學校咩

最壞打算留級一年, 再追. 不過學位不足, 好多時唔比

回覆:twsf 的帖子

個post 開了一個月,冇回應,估轉了

王家爸爸 發表於 15-1-29 11:49
八科肥六科,應該係唔小心入左B1A學校,多數係語言能力問題,老實講,唔轉返程度相配既學校,比較難搞。 ...

如果小朋友係2線小學就算係B1A生是否都應該入番B1C或B2A學校好D?

jojoplanet 發表於 15-3-4 17:47
如果小朋友係2線小學就算係B1A生是否都應該入番B1C或B2A學校好D?
首先,二線小學嘅B1A生唔會多。如果真喺B1A生,我覺得讀B1學校應該無問題。
第二,要考慮,二線小學嘅B1A生係學校習慣考前三,甚至第一,去到中學考中游或者以下,感覺好唔好?如果小朋友接受到,其實無問題,名次跌落來,可能喺佢繼續進步嘅動力。

王家爸爸 發表於 15-3-4 17:59
首先,二線小學嘅B1A生唔會多。如果真喺B1A生,我覺得讀B1學校應該無問題。
第二,要考慮,二線小學嘅B1A生 ...

這是我十分認同的問題, 中學B1精英雲集, 去到會無晒自信心.

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-3-4+17:59+首先

原帖由 jojoplanet 於 15-03-05 發表
這是我十分認同的問題, 中學B1精英雲集, 去到會無晒自信心.
套用阿仔的說法,在B1學校,就算考第尾,可能在出面/全港都是B1學生。

B1學生在所謂B1學校,要做好期望管理,一山還有一山高。

TwinWong    發表於 15-3-11 09:42
王家爸爸  同意要做好期望管理   發表於 15-3-5 14:16
lovelyec  agree!  發表於 15-3-5 11:54
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題