用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1a 英中8科failed6科是吾應轉校
go

band 1a 英中8科failed6科是吾應轉校

LEE 个考試之前, 有無補習?

回覆 twsf 的帖子

自已分析下fail原因先, 再睇下佢有無進步既空間?

tonychan9 發表於 15-1-29 10:07
回覆 twsf 的帖子

自已分析下fail原因先, 再睇下佢有無進步既空間?
八科肥六科,應該係唔小心入左B1A學校,多數係語言能力問題,老實講,唔轉返程度相配既學校,比較難搞。

問題係六科肥佬嘅成績,可能只有Band 3先肯收。

王家爸爸 發表於 15-1-29 11:49
八科肥六科,應該係唔小心入左B1A學校,多數係語言能力問題,老實講,唔轉返程度相配既學校,比較難搞。 ...

其實係唔係留班還難?好似好多學校係將所有科加埋除,唔合格才留班,如得一科合格如數有8x分但其他全不合格,但加埋除又合格,那一定升到班,所以好多人在好多滿光紅下都升到班? 那band 1A 的成續又會俾班人拉低了?

ernestchow 發表於 15-1-29 13:46
其實係唔係留班還難?好似好多學校係將所有科加埋除,唔合格才留班,如得一科合格如數有8x分但其他全不合格, ...
有得救既先會留班,無得救既遲早勸退。

TwinWong    發表於 15-1-29 14:41
FLORA021011  同意  發表於 15-1-29 14:20

是否學習上出問題? 還是其他因素?
相信B1A學校壓力不少!
多D同小朋友溝通,了解問題所在。才可對証下葯

回覆:band 1a 英中8科failed6科是吾應轉校

是否中一,看看不合格分數是否只差幾分,如果是中一,可能未適應,不懂答題技巧。

如果係中一又未洗咁快想到轉校,今次都係第一次中期考,仲未係大考,像MariaTsui 咁講啦,分數是否只差幾分? 可能真係未適應,有得追既。

如果係中三或以上咁就真係出咗問題,要知原因喇。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

得8科是中一吧?小学成績如何?多人肥佬嗎?知否肥佬主因?係冇温書、唔識温、定唔識答题技巧?試找出原因先,不要咁快消極的想轉校,轉左校也要應付dse呀,dse不會因轉校变浅的,所以一定要積極想辦法改善

tinlong89    發表於 15-1-30 21:59

longlokma 發表於 15-1-29 17:31
得8科是中一吧?小学成績如何?多人肥佬嗎?知否肥佬主因?係冇温書、唔識温、定唔識答题技巧?試找出原因 ...
禁情况,会唔会得中文同中史合格?可能轉中中会讀得开心d~~

王家爸爸    發表於 15-1-30 11:47

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-29+17:31+得8

原帖由 Yanamami 於 15-01-29 發表
禁情况,会唔会得中文同中史合格?可能轉中中会讀得开心d~~

或者待樓主再說明一下情況,大家再帮她分析吧

twsf 發表於 15-1-29 08:32
學校會勸退嗎,我怕沒有學校收好煩惱.

個人覺得, 如是S.1, 校方應不會勸退.   

angelfan07  AGREE~  發表於 15-2-3 09:40
MariaTsui  agree  發表於 15-1-30 12:10

反轉黎講,其他同學合格率如何? 因為b1a有學校初中已經出到dse水平,除左真正尖子,其他人會容易肥佬。如果係咁肥6科就未到轉校。但其他人考得正常的話,就試下叫仔女再努力d,唔得準備轉直資b2

現在應了解跟不同方向,如老師,家長,同學仔,但不要太明顯或太急,F1唔大唔細,都會反叛! 可能D分唔係相差很多或太深多數學生都係咁既成績!至於退學是言之尚早!加油

引用:現在應了解跟不同方向,如老師,家長,同學

原帖由 bowling123 於 15-01-30 發表
現在應了解跟不同方向,如老師,家長,同學仔,但不要太明顯或太急,F1唔大唔細,都會反叛! 可能D分唔係相 ...
同意……得到同輩的支持or杯葛,是值得留意。樓主加油!

del...

回覆 twsf 的帖子

唔駛擔心住, S1 剛開始, 可能佢唔習慣中學模式, 比時間大家吧﹗

相信係語言問題,一定可以追返