用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 自己英文差,中三,有咩方法教好小朋友 ...
go

自己英文差,中三,有咩方法教好小朋友 [複製鏈接]

有冇咩教材?方法?我BB出年k1.……我每晚也用点讀筆伴讀,自己也查字典,識了很多生字……我文法唔好,又應否和小朋友講英文?thanks 大家
   0    0    0    0

回覆:自己英文差,中三,有咩方法教好小朋友

情況同你一樣,。但我無咩同個女講英文,因為驚發音唔好/文法錯會影響佢,所以唯有比$出去等佢喺出面學嘢吸收,另外喺屋企睇Now 嗰陣啲卡通片係聽英文。

引用:情況同你一樣,。但我無咩同個女講英文,因

原帖由 kafaye 於 15-01-29 發表
情況同你一樣,。但我無咩同個女講英文,因為驚發音唔好/文法錯會影響佢,所以唯有比$出去等佢喺出面學嘢吸 ...
文法唔好就不要勉强英文對話}

睇Barney DVD 學聽la
用英文字幕
大人细路一齊睇,一齊唱歌,好開,的

Deleted

引用:有冇咩教材?方法?我BB出年k1.……我每晚

我英文唔算好,尤其講同聽,有日同開個揸綠咭的同事傾計,(佢係香港人,係美國生活過幾年,有對仔女),話宜家同個仔(兩歲)講無咩英文字的ort,我係講中文的。佢反問我,你自己都咁驚講英文,你又點期望個仔夠膽講英文呢?我覺得好有道理,

我覺得我地做父母的係示範個態度出黎,語言用黎溝通的,講錯少少個音唔準,人地鬼佬都會明白。示範完態度,再配合硬件,例如播下cd睇下廸廸尼d戲,個小朋友聽得多,就會學啱講法(即係少少文法),到時就事半功倍。
加油呀,各位媽媽!

引用:我覺得我地做父母的係示範個態度出黎,語言

原帖由 mandytaz 於 15-03-06 發表
我覺得我地做父母的係示範個態度出黎,語言用黎溝通的,講錯少少個音唔準,人地鬼佬都會明白。示範完態度, ...
同意。英文口音,英國同美國已有差別。不要太在意。語言是用於溝通。家長可考慮搵有點讀筆的教材,和孩子一齊學,親子之餘,自己也有所得著。
讓孩子不害怕外語其實重要過你搵人執佢口音。

回覆:mandytaz 的帖子

coco_cocopig 發表於 15-3-8 22:37
我自己英文唔好,所以冇選擇同小朋友用英文溝通,怕誤導佢,但我會開啲卡通片同佢一齊睇,我兩個小朋友都係 ...
我而家一星期兩日有上門補習老師幫仔仔補英文。另外,我自己都揾左補習老師上門幫我補英文會話,一星期一次。感覺小朋友和大人都有進步

stanley1980 發表於 15-3-7 16:18
回覆 lovebaby1115 的帖子

可以考慮比小朋友學phonics 先。
我個仔都係由K2係british council學phonics先,想佢學好基本letter sounds,等佢可以發音自然d同埋默書都好d,之後先發現原來對自己都有幫助溫書唔使咁激氣呀嘛。有時間嘅話,你都可以讀埋個家長phonics班,你自己都學,仲可以係屋企幫小朋友溫埋書,d功課跟得緊d

->我每晚也用点讀筆伴讀
->自己也查字典,識了很多生字
Very good. 一齊學

……又應否和小朋友講英文?
Yes. So, read simple books

Most important is to listen and talk at this age

回覆:sunnymama2 的帖子

請問上門係咪好貴?for邊區?

回覆 tonyccy38 的帖子

我係何文田區, 小朋友就350 一個鐘, 大人就300 元一個鐘, 我會揾識聽廣東話的老師, 因為小朋友講中文時, 老師可以教佢英文係點講, 大人都係, 我會記低想問的英文, 然後用中文問佢, 佢可以英文答番我.

經驗係唔好揾鬼婆, 因為有唔明的野都唔知點請教佢.... 而且仲收得超貴, 又唔識教.

當然我揾的兩位老師都講到流利英文啦

睇英文卡通片

‹ 上一主題|下一主題