用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.joe(wan chai) or DBS
go

St.joe(wan chai) or DBS

考慮中,快放位

1)free or fee
2)邊間谷d?
3)仔仔性格兩極化,唔知邊間啱佢d?
阿仔性格好飄忽,專心時,15分鐘計完30題雙位加/減單位數,不用半小時背熟8個英文單詞,相反,試過6小時都背唔識,軟硬兼施都唔得。狀態好,口若懸河,得一知十,相反,反應遲鈍,神情呆滯。

因個人喜好,只報了男校直私(冇弟妹跟尾,冇地區限制,暫能負擔學費,但學費亦是考慮因素)
望大家和用家指點,謝謝!

Tintin926 發表於 15-1-29 00:27
考慮中,快放位

1)free or fee
Which St Joe.? The one in Central or in Kwun Tong?

又尼 XX vs DBS? 有冇經濟壓力? 有冇細佬妹跟尾? 囝仔鐘唔鐘意法文? 住九龍定香港?

回覆:St.joe(wan chai) or DBS

冇理由架.就算自行收了,dbs是直資冇可能可以hold住st joe wanchai個位的呢.不是嗎

Tintin926  decide ASAP  發表於 15-1-29 08:02
Tintin926  DB waiting called, so have to    發表於 15-1-29 07:51

引用:冇理由架.就算自行收了,dbs是直資冇可能可

醒目開學勳章

先唔理有無可能hold住兩個位..
就孩子性格同家長期望去考慮
名津校邊有唔谷?就算唔係學校谷,家長都要出力先保得住原校升中啦!
男拔文化本身就較自由,功課唔多,小二已經話要做group project,國際學校style
樓主,呢兩間無細佬跟尾,唔難揀啦!

聽聞St Joe好多功課。如果谷得,我會揀St Joe.

如你喜歡diversify發展多課外活動N年後可選IB, 就DBS.

我覺得兩間名校都令人流哂口水。

感覺像是St Joe樸實無華一些,傳統些。

俾我會揀St Joe, 純粹personal preference

兩間都係好學校,先恭喜媽媽同小朋友。每人情況不一様,但是歷史上兩間都好,冇細佬妺跟尾,錢問題不大,冇壓力。但是唔洗畀學費嘅錢可以留返讀大學,萬一在香港入唔到(資助大學入學率得18%),有筆錢可以有其他出路,錢多去英澳,錢少內地也有不少出色大學。冇錢唔洗諗。
學術似乎St Joe平均好D,DBS好出色,但是似乎只是部分學生較卓越,不過學生背景強勁,識人好過識字,你我都明,大公司有一半人係關係人士,純粹個人愚見。
返學遠係一個大問題,津校學校放3點,有時有活動坐唔到校車,要揾人湊放學。如果係出去學樂器運動,咁冇得休息,返家仲要做功課,名校生要有一技之長先保住自己。所以要選間近啲。
我都有同樣煩惱,話人容易,輪到自己就好難抉擇。對於我,留筆錢讀大學好重要。

你個仔咁有性格最好問佢本人想讀边間,講好條件,以後條路,有冇$出國等自己將來要接受。

DBS 難得有機會入 可一試 相反 如ST.JOE 要大抽獎 唔一定抽到既 到時唔知派左去邊 但就放棄左DBS 到時再搵學校咪仲2頭唔到岸  

謝謝幾位有心家長善意提醒。

地點不是問題,預左做孟母。
雖然還可負擔學費,但十二年加起來也要$500k,再要預留補習班費用也不少,所以我是有點偏向st.joe。 其實最重要考慮係我仔這等表現能否在st.joe生存下去,有否st.joe用家可指點一下,謝謝!

Tintin926 發表於 15-1-29 09:41
謝謝幾位有心家長善意提醒。

地點不是問題,預左做孟母。
你囝唔會生存唔到架, 不過生存得開心唔開心真係要入左去讀先知羅, 咁你覺得值唔值博?
希望每天開心渡過 ;-)

升中一間一條龍, 一間要爭餐死.

引用:升中一間一條龍,+一間要爭餐死.+

原帖由 w_y 於 15-01-29 發表
咁你又講得幾啱

DBS for sure

w_y 發表於 15-1-29 10:49
轉咗全日,少咗學生,會唔會好d?

引用:冇理由架.就算自行收了,dbs是直資冇可能可

原帖由 lkf_leung 於 15-01-29 發表
冇理由架.就算自行收了,dbs是直資冇可能可以hold住st joe wanchai個位的呢.不是嗎

...
oh I see, 原來咁快call waiting 了

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+15-1-29+01:58+

原帖由 Tintin926 於 15-01-29 發表

考慮中,快放位
如果性格狀態不穩定,而你本身財政又穩定,我以用家身份建議你選擇 DBS.

DBS, 近國際學校,又有IB

引用:DBS,+近國際學校,又有IB +

原帖由 964000 於 15-01-29 發表
DBS, 近國際學校,又有IB
冇錯DB 的IB應該是全港最平