用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家會否安排暑假去旅行呢?
go

請問大家會否安排暑假去旅行呢?

今年都吾知幾時去好

http://hk.myblog.yahoo.com/

8月

引用:8月

原帖由 YDLFATHER 於 15-01-28 發表
8月
有很多中學的遖應班在八月舉行

YDLFATHER  8月下旬  發表於 15-1-28 23:49

回覆:請問大家會否安排暑假去旅行呢?

如7月尾8月初Ok嗎?謝謝

回覆:bkfans123 的帖子

見過有中學在七月尾至八月初舉行迎新活動
當然有人會唔理,自己照去旅行的
我自己就會等升中有定案才安排,旅行嘅嘢,好靈活架啫

從過去的經驗,覺得最好唔好去,因為有啲學校七月底有 Bridging Course,八月有迎新活動(好多學校小朋友同家長都有迎新活動)。

引用:見過有中學在七月尾至八月初舉行迎新活動

原帖由 mamamui 於 15-01-29 發表
見過有中學在七月尾至八月初舉行迎新活動
當然有人會唔理,自己照去旅行的
我自己就會等升中有定案才安排, ...
謝謝提醒,我都有諗過,但怕會酒店機票full哂

我今年改在復活節假期去旅行,慶祝考完呈分試

王國會長

bkfans123 發表於 15-1-28 23:12
今年都吾知幾時去好

上年阿囡7月頭放榜, 在年頭時已安排了7月尾去了六天, 因為到7月頭才找地方去, 可能都full.

但都有做兩手準備, 一就係book 可cancel 的機票/酒店, 二就係先打聽我囡報那兩間自行在暑假什麼時候有野搞, 結果都係7月尾有空檔, bridging course 都係在8月頭, 迎新在8月尾, 咁就book 左7月尾去, 最終也安全去左.

8月會好些

今年唔敢搏,決定放咗榜先諗,到時邊度有機票去邊度玩

引用:Quote:原帖由+mamamui+於+15-01-29+發表見

原帖由 bkfans123 於 15-01-29 發表
謝謝提醒,我都有諗過,但怕會酒店機票full哂
如你們認為旅行至重要或去少一年不能的,都無話好説

升中一有好多安排但又未能確定時間因毎間中學不同,又要考分班試,如有需要更可能要上特訓班,亦會有1~2星期適應班或迎新安排等等

王家爸爸    發表於 15-1-29 21:59
CFSS & SSGC

回覆:請問大家會否安排暑假去旅行呢?

本來我都plan左暑假去旅行,但我C6個同事正正上年派唔到好學校要叩門,搞左好耐,所以見到佢咁都取消唔敢去,都係放榜先。等佢聖誕節或下年復活節先plan。

wonglily    發表於 15-1-30 07:28

因為今年升中..所以上年已勁去旅行..
預告左比仔仔知...今年唔會有旅行...
因為升中緊要...

問過唔少學長學姐....升中得1-2星期放假...
因中學適應班7月2X就開始...
小學7月中先放SUMMER....
但係PS1係7月中放SUMMER後1,2日考...
結果最慘的同學...真係連假都唔夠1星期

sum-yan    發表於 15-1-30 10:30

今年我都唔會有旅行...

sum-yan    發表於 15-1-30 10:29