用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

小兒2013年6月中早產出世(34週)
一歲半多 d
確診自閉症譜系障礙
第一級:需要支援
佢會幫我轉介社工排政府 E 位同 I 位

已寄報名表排青蔥計劃但應該要好耐先有得做服務
除此以外仲有乜野服務可以報 ?
無論私人或機構支助的
現居屯門希望搵 d 較近的服務

BioTek 有驗血結果
Dairy 乳製品 基本全部5級敏感或以上
雞蛋白,雞蛋黃都係5級
反而麵包酵母只屬2級
大麥小麥居然只屬0級
榛子特別係3級
要立即戒奶戒蛋了

當時特徵:
叫佢名唔理,除非連續叫多次或用其他野利誘佢
少說話,要求野時會叫媽媽/間中叫爸爸但唔準確,同餅餅包包等要求性字
唔比佢想要的野佢(例如餅),唔會指但會泵地,耐左都唔比,佢會繼續發脾氣,最後走開
間中開心自轉-唔比佢做會做其他野,唔會發脾氣好似無左件事
撞頭-會撞窗門,唔比佢做會停
腳尖行-見過一次但唔多
尖叫-唔算多但可以叫得停
訓教會用同一個表面較涼的枕頭,否則好耐先訓到
反轉架車玩車輪
鍾意玩可以轉的野(家中玩具/公園玩井字過三關/會所)
喜愛iPad,似會自己入想玩的app(ABC果類)/睇電視(幼時見到特別電視位會喊)
手指指野唔太得-除非準備搭lift遠遠「出定手指」去按
爸爸媽媽入屋會好興奮衝埋去,爺爺麻麻亦係,間中會叫爺爺,如少見的叔叔入來會喊但好快停之後同佢玩
無排列過車可能屋企無乜車仔
講街街/沖涼/餅餅會聽得明,立即衝去
極愛揭書,例如數字書或字母書.對音樂敏感
目光交流同父母算不錯,同媽媽爸爸玩時會望你眼好幾秒,出街會週圍望,唔太怕人(會同看更/陌生人玩),唔太怕環境轉變,可能在不同餐廳食野多或成日去街
鍾意周圍跑/爬,例如係餐廳坐唔定,除非有野食/手機睇卡通片
BYEBYE飛吻可以,但似背左咁
喜歡食薯條,例如將一條薯條與及包皮扮薯條,左右移動亂擺位都會拎到薯條準確放入口
單手叉野食可以,匙就未算準確.較偏食,如提子乾
歲多識行,現識扶野上樓梯,落就未算得,未見過跳
去公園玩會用腳落先玩滑梯,千秋都喜歡
去會所玩會周圍跑同叫,如有年齡相若或較大兒童(無論主動行去或被動行埋身)可以一齊玩手上件玩具但欠眼神交流,覺沒趣會走,不會反應過激
歲多教佢套圈圈可以,入籃可以但唔識射波,會準確入銀入錢箱

引用:一歲半多+d確診自閉症譜系障礙第一級:需要

原帖由 DENNIS201 於 15-01-28 發表
一歲半多 d
確診自閉症譜系障礙
第一級:需要支援
我仔呢個階段我主打教佢生字,等佢儲多些生字,可以夠字組織句字。

回覆 Olympian 的帖子

已經不停同佢講野加實物例如(橙橙、波波)
但好似教唔入腦,又易分心,完全學唔到野
想上一 d 專業既堂等家長可以學下技巧

引用:回覆+Olympian+的帖子 已經不停同佢講野加

回覆 Olympian 的帖子

已經不停同佢講野加實物例如(橙橙、波波)
好多時你以為佢地唔入腦,其實剛剛相反,佢地其實係有吸收架。到佢識表達時你就會發現,所以你繼續努力啊!

你可以到協康會,成為家“長資源中心”會員。每期都有不同講座參加。

耀能也有講座,你可以上佢網睇下。

回覆:Olympian 的帖子

家長d野可以邊度參加?協康揾邊個部門?

DENNIS201 發表於 15-1-28 19:29
家長d野可以邊度參加?協康揾邊個部門?

浸會
http://www.sce.hkbu.edu.hk/future-students/part-time/early-childhood/course-details.php#CPD1307

香港青年協會
http://clc.hkfyg.org.hk/page.aspx?corpname=clc&i=8430

YES 專業進修課程
http://yes.yot.org.hk/course.php?id=210

http://yes.yot.org.hk/course.php?id=209

工會聯
http://www.ftustsc.org.hk/info/m1001.html#

cuhk
http://www.scs.cuhk.edu.hk/search/course_details.php?lang=tc&term=151&course_cd=700743&class_cd=01&scope_en=General Courses&scope_tc=短期課程&session_id=qq0ksz

引用:+本帖最後由+DENNIS201+於+15-1-28+20:40+

一歲半多 d
請問 BioTek 驗血在那裡及價錢如何?我一直都想做food allergy test.

回覆 jjnetnet 的帖子

BioTek 你直接搵佢地網址打電話去問情況
佢會比幾個不同地點既診所你選擇同約時間
我選左 132種亞洲區+歐美區食物
(延遲性)過敏測試 $4800
測試後不足10日已經有報告睇

回覆:DENNIS201 的帖子

thanks!! 都唔平

http://www.heephong.org/webprod/cht/support-for-parents/prc

回覆:已到STEP確診,之後可以做乜?

個人經驗上ABA 可以好快打返好個底。但唔平。

回覆 DENNIS201 的帖子

hi, 住屯門除咗協康, 你可以問下育智中心, 係友愛, 夾心階層人士可申請, 不過佢好以兩歲起, 你上網SEARCH下

回覆:38mandy 的帖子

育智去過亦留了資料,但課程不多要等比較耐

引用:+本帖最後由+DENNIS201+於+15-1-28+20:40+

回覆 lok1029 的帖子

分三級
一級最輕

可以問吓領思,唔洗點排(密集訓練),不過稍貴。

已了解過以下基構
邁步
領思
樂天
荃灣言語
長沙灣自悠天地
問題係地點...我住屯門如果每朝都出九龍小朋友會好慘

Step 好似元朗有centre

回覆 王王爸爸 的帖子

STEP 元朗好似3月中開

一歲半多 d
你bb幾多個月去做評估?