用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況 [複製鏈接]

回覆:DENNIS201 的帖子

恭喜,咁快有位

DENNIS201 發表於 15-8-16 19:58
仔仔最新近況:
8月初獲社工通知有I位可讀(屋村幼兒班),已到校見校長及I位老師,9月1日開始番全日,希望適 ...
咁又返全日I位, 又密集訓練, 又感統訓練, 會難安排時間嗎 ??
我囡都返緊密集一星期三日, 都驚排到其他訓練時, 都就唔岩日子

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

恭喜啊,這麼快就排到政府服務!

良景協康打黎話有位...一星期兩日班...好難選擇

唔可以同時上?

回覆 topshop 的帖子

一個星期二四
一個星期三四
最後選擇天水圍,因為熟d姑娘

我想問下你有無戒小麥?我個你既report都出左,只係蛋爆錶,gluten掂到2級,奶只係一級,反而原來唔食得海帶即係紫菜。我諗緊係咪小麥都戒埋好

sasasumsum 發表於 15-9-11 15:53
我想問下你有無戒小麥?我個你既report都出左,只係蛋爆錶,gluten掂到2級,奶只係一級,反而原來唔食得海 ...
蛋/奶/小麥三寶基本上係必戒的
以下係節錄
自閉症人士進食含穀膠蛋白 (包括小麥、大麥、黑麥、燕麥) 及含酪蛋白(牛奶) 的食物後,不能代謝及消化此兩種蛋白質,從而產生麥醇溶蛋白 (gliadin)。當人體腸道菌落生態失衡,有害酵母便會伺機植根。酵母會分泌毒素,而這些毒素會在腸壁鑽小洞,導致「腸漏症候群」。先前不能被消化的殘餘蛋白質,形成鴉片縮氨酸 (opioid peptide) ,其性質好像嗎啡一樣經由小洞進入血管,最終傳送至腦部,影響荷爾蒙分泌及調節,導致失眠、專注力弱、過度活躍、躁狂、自殘行為等。

引用:Quote:sasasumsum+發表於+15-9-11+15:53+我

原帖由 DENNIS201 於 15-09-12 發表
蛋/奶/小麥三寶基本上係必戒的
以下係節錄
自閉症人士進食含穀膠蛋白 (包括小麥、大麥、黑麥、燕麥) 及含酪 ...
戒奶同蛋易 戒小麥真係有難度 我仲諗住無過敏個啲唔駛戒添
最大鑊係我仲餵緊人奶 營養師話我都要一齊戒

仔仔最新近況:
番左 I 位大約個多星期,朝朝不肯起床,每每到學校門口後一直喊住講「番屋企」,要老師花時間平復情緒,校長及老師建議頭兩星期只上2小時等小朋友適應,再慢慢調節時間,目標是下午4:00放學,老師報告話仔仔叫名有回應,眼神都OK,但不太理會同學
等左八個月第一次到CAC評估,由高級兒科醫生同一位助理醫生接見,測驗範圍包括拋波(OK)、上落樓梯(OK)、跳(唔識)、形狀拼圖(由淺到深大約做左五款)(OK)、疊積木(明明識但唔肯做,只排列)、分大小(唔識)、分長短(唔識)、推車比醫生(唔做)、拉動一塊布拎較遠物件(OK)、拿筆畫圈及其他圖形(只亂畫)、幫公仔梳頭餵食(OK)、指公仔五官(OK)、從五件物品中口頭叫小朋友拎指定一樣(OK)、拎約十件物件圖片叫小朋友講出(7成OK),給醫生報告日常情況如玩車輪、自轉、開關櫃門等,傾談期間告訴醫生正在戒口,已驗食物敏感報告等,但醫生嚴重反對戒口及生物療法,話無根據。最後評估結果:認知能力(智齡)及大肌肉能力正常,言語理解及表達能力慢半年,小肌肉能力亦慢半年,附加「自閉症徵狀」五隻字,建議 I 位,轉介兒科及精神科,政府下次服務為:2018年入學前評估(期間再無跟進)
近期自理及言語有些微進步,想出街會走去拎鞋同講「街街」,肯自己孭書包,回家後會自己講「除鞋」「除襪」同時自己除。但去商場時見到電視或廣告就會企定定睇唔肯走,經過汽水機、扭蛋機呢類機器好鍾意撳,叫極唔走,好頭痛

回覆 sasasumsum 的帖子

你小朋友幾大?戒人奶幾麻煩
食固體時戒Gluten比較易,有米線、米粉、無麩質餅乾、通粉呢d代替品
戒Gluten最麻煩係麵包,以前易買又好食,訓醒一隻麵包加飲品搞掂

引用:回覆+sasasumsum+的帖子 你小朋友幾大?戒

原帖由 DENNIS201 於 15-09-12 發表
回覆 sasasumsum 的帖子

你小朋友幾大?戒人奶幾麻煩
20個半月 最鍾意面包 飯麻麻地 我一向已經自製面包 但如果唔係用日本流淚粉整佢都會嫌棄 如果用GF面粉整可能唔肯食

回覆:sasasumsum 的帖子

買現成GF麵包得唔得?

回覆:奀珠 的帖子

GF麵包難買,又貴,最重要係唔好食

奀珠 發表於 15-9-12 12:58
買現成GF麵包得唔得?
我自己都係on GF diet.
幾年前喺中環360啲GF麵包好難食,之後都放棄再試GF麵包。

最近喺Little Giant 買到啲GF麵包再試,非常得。

買番來就放雪柜,攞出來放煱爐番熱。

同普通toast差不多,有得食番麵包,感覺很幸福。

引用:Quote:奀珠+發表於+15-9-12+12:58+買現成GF

原帖由 Activehealth 於 15-09-12 發表
我自己都係on GF diet.
幾年前喺中環360啲GF麵包好難食,之後都放棄再試GF麵包。
有相嗎?想知道邊隻牌子?

回覆:Activehealth 的帖子

我都係喺little giant 買。

回覆:奀珠 的帖子

用焗爐焗一陣,阿仔都like喎。我又試過整蒜蓉包,阿仔好鐘意食。

回覆:sandyma2011 的帖子

牌子係schaxxx

引用:牌子係schaxxx +

原帖由 奀珠 於 15-09-13 發表
牌子係schaxxx
想問邊一款,因為依隻牌子好多款,有無相睇?

‹ 上一主題|下一主題