用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

DENNIS201 發表於 18-2-26 03:52
28個月即係2歲多d
以我經驗建議父母要比多d時間自己教
6歲前要把握時間
係呀...佢自己都好努力咁學緊講緊...希望快D追得返啦...

仔仔最新近況:
無update好耐,仔仔已經五歲三個月,在普通K3學校尚算OK
只係仔仔熟左學校環境後就會成日搞鬼,老師都有投訴過
準備小一大抽獎,特殊老師教一定要 tick 特殊教育果欄,貪佢第日會有支援

言語已經追回大部份,對答算OK,只係組織句子仍弱同生硬
性格極怕輸,唔喜歡比賽(無論運動定遊戲)
英文遠超同齡,名詞動詞數量極多,cancel,queue up,search呢類較深字已識
識成句講,雖然文法未必正確,例如 papa, please go to mcdonalds eat burger together
數學OK,識少量個位乘數,問佢12粒糖分比3個人都識答
中文屬合格,認字同同年齡差不多,可能係對中文興趣不大
極不喜歡做功課,寫字一般,每日都要角力或利誘
大肌進步中,喜歡玩四輪單車
現階段想報些增強溝通能力的班,基本上學校個個小朋友都識佢,係街見到會叫佢,但佢唔太識小朋友d名

回覆 DENNIS201 的帖子

好多謝你一直以來分享你個仔的成長經歷,我有問題想請教你!因為我個女依家兩歲都有ASD,佢會flapping hands & head banging. 你覺得生物治療係咪可改變小朋友重複行為呢?你仔仔依家咁大個仲需唔需要去keep住睇生物治療醫生同食supplement 㗎? 我小朋友咁細唔識吞藥,就算食魚油都吐晒出來,所以我都唔知點算?你仔仔上密集訓是否指ABA program? 希望你可以解答這些問題!Thanks!

回覆樓主:

想問元朗step係政府認可評估機構嗎?

Wanwanfish 發表於 18-12-16 00:36
想問元朗step係政府認可評估機構嗎?

STEP係

DENNIS201 發表於 19-1-15 00:52
STEP係

元朗無左STEPS了

DENNIS201 發表於 15-1-28 12:23
小兒2013年6月中早產出世(34週)
一歲半多 d
確診自閉症譜系障礙

其實主要係咩行為係自閉?

仔仔最新近況:
時間飛快,仔仔仲有十日就六歲
上星期小一大抽獎,非常非常幸運地獲派第一志願
學校屬於非常熱門的官立小學,希望學校有資源幫助小朋友

言語繼續進步但溝通技巧仍弱,時常只講自己喜歡的事物

學術方面,英文認識詞量非常豐富,估計已能應付小學所需,開始會串少量字
數學懂利用直式計算五位數加六位數(進位),乘數除數概念已掌握,最近最有興趣係「概率」
唯獨中文認字量及寫字非常差,暑假必須操練多點以迎接小學

不太肯做功課,會時常喊

大肌仍差,三輪單車改兩輪完全不知從何入手
總括而言發展算理想,外人已看不出小朋友有自閉問題
test

我仔仔4歲半, 在學校和公園會無端端推人/拍人/撞人個頭
教佢佢知自己唔啱
但第二日又會有類似問題出現
他的言語是ok 的

請問你是怎麼教他不要做這些行為?
因擔心他嘅行為問題會持續